Quantcast

Vilniuje bus paminėtas „Romuvos“ krivio atminimas

Šeštadienį Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame kultūros centre, vyks Senovės baltų religinės bendrijos „Romuva“ konferencija „Romuvos Ąžuolas“, skirta krivio Jono Trinkūno-Jauniaus metams paminėti. Prieš minėjimą ant Gedimino kalno bus užkurta aukuro ugnis, pagerbti dievai ir protėviai, rašoma „Romuvos“ pranešime.

„Šiais metais Jonui Trinkūnui, „Romuvos“ kriviui, būtų sukakę 80 metų. Visą savo gyvenimą jis pašventė mūsų protėvių tikėjimo tęstinumui, Lietuvai ir „Romuvai“. Jo dėka pirmąsyk po daug dešimtmečių Kernavėje 1967 metais buvo viešai pagerbti lietuvių dievai ir protėviai, užkurtas aukuras, kurio šviesa subūrė bendraminčius, padėjo jiems ištverti sovietų okupaciją ir atvedė į Lietuvos nepriklausomybę. Jo užkurta šventosios ugnies šviesa nušviečia kelią gausiai „Romuvos“ bendruomenei šiandien“, – sakė „Romuvos“ krivė Inija Trinkūnienė.

J. Trinkūnas 1965 m. Vilniaus universiteto Lietuvių kalbos ir literatūros fakultete baigė filologijos studijas. Universitete su bendraminčiais įkūrė Indijos bičiulių draugiją ir 1967 m. surengė pirmąją Rasos šventę Kernavėje.

1992 m. kartu su pasekėjais J.Trinkūnas įregistravo Vilniaus „Romuvos“ religinę bendruomenę, kuri vėliau aprėpė visos Lietuvos bendruomenes ir tapo Senojo baltų tikėjimo religine bendrija.1998 metais Vilniuje sušauktame Pasaulio etninių religijų kongrese (WCER) J. Trinkūnas buvo išrinktas šios organizacijos pirmininku. Po to jis kaip šio kongreso pirmininkas, ir kaip Lietuvos „Romuvos“ dvasinis vadovas etninių religijų atstovų kvietimu lankėsi Indijoje, Australijoje ir JAV.

1997 m. J. Trinkūnas kartu su bendražygiu Venantu Mačiekumi už „Ramuvos“ kultūrinio sąjūdžio veiklos organizavimą buvo apdovanoti valstybine Jono Basanavičiaus premija.

2013 m. Valstybės dienos proga už aktyvų antitarybinės agitacijos ir kraštotyrinės veiklos organizavimą ir vykdymą bei pogrindinės religinės ir tautinės literatūros platinimą Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė J. Trinkūnui įteikė Gedimino ordino Riterio kryžių.

Konferencijos „Romuvos Ažuolas“ pranešimus skaitys vaidilos Ignas Šatkauskas, Jonas Vaiškūnas, Nijolė Balčiūnienė, religijotyrininkė dr. Milda Ališauskienė, mitologas dr. Dainius Razauskas. Etnotapytojas Virginijus Kašinskas pristatys filmuotos medžiagos archyvą apie J. Trinkūną. Vaidila, rašytojas Vaclovas Mikailionis supažindins su rengiamos knygos apie J. Trinkūną metmenimis. Svečias iš Baltarusijos Alesius Mikus pristatys J. Trinkūno knygos baltarusiškąjį vertimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kryžeiviai nerimsta, ir toliau Pagonis naikinti nori.

Pagonis

Pagonis portretas
Ramybė Kriviui Jauniui Dausose! Tegloboja jo vėlę Dievai ir Deivės. Džiugu, kad Lietuvoje vėl veikia, kažkada kryžininkų sunaikinta Krivio institucija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių