Quantcast

Vilniuje baigta restauruoti Šv. Kotrynos bažnyčia

  • Teksto dydis:

Vilniuje baigta restauruoti Šv. Kotrynos bažnyčia, esanti šalia S. Moniuškos skvero.

Kaip antradienį pranešė Vilniaus vystymo kompanija, bažnyčios fasado remonto darbai prasidėjo 2020 metais. Jų metu išryškintas ir pabrėžtas išorinis bažnyčios grožis – architektūra, jos elementai, spalvos, dydžiai, fraktūra. Atnaujinti fasado frontonai, jų reljefiniai ir ornamentiniai dekoro elementai, nuimtas senas neautentiškas tinkas, pakeistas naujomis, originalias technologijas atitinkančiomis medžiagomis. 

Restauruotos ir trys pagrindinės fasado skulptūros „Šv. Benediktas“, „Šv. Skolastika“ ir „Šv. Kotryna“. O fasado dekoras apšviestas specialiai įrengtu 120 LED šviesos šaltinių apšvietimu, neskleidžiančiu fasadiniams dekoro elementams kenksmingų ultravioletinių spindulių.

„Atnaujinta Šv. Kotrynos bažnyčia traukia praeivių dėmesį ir tikrai išsiskiria savo įstabiu autentišku fasadu, kurį šiandien matome tokį, kaip prieš kelis šimtus metų jį kūrę architektai, – pranešime cituojama Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. – Vilniuje skiriame daug dėmesio architektūriniam išpildymui, siekiame kurti vientisą ir tikrą miesto veidą, tad džiaugiamės, kad atkurta šv. Kotrynos bažnyčia tampa ryškiu akcentu, tikra senamiesčio puošmena“.

Restauravimas pradėtas gavus polichromijos tyrimo išvadas, kad XVIII a. bažnyčios fasado sienos buvo sodriai raudonos palvos, dažytos raudonu geležies oksidu. Tvarkybos projektu grąžinta autentiška vienuolyno ansamblio išvaizda.

Vilniaus vystymo kompanijos generalinis direktorius Saulius Barauskas pabrėžė, kad su projektu dirbo atestuoti restauratoriai, prižiūrimi Kultūros paveldo departamento, „kad būtų grąžinta bažnyčios autentika, o vilniečiai ir miesto svečiai dar amžius galėtų grožėtis atnaujintu istoriniu paminklu“.

Tvarkybos darbus atliko bendrovės „Ekstra statyba“ ir „AA valda“.

Šv. Kotrynos bažnyčia – vėlyvojo baroko bažnyčia su puošniomis rokoko stiliaus dekoracijomis, pastatyta XVII-XVIII amžiais. Bažnyčia pasižymi plastiškais fasadais, gausiu dekoru, o jos frontoną puošia du rokoko stiliaus bokštai. 

Šeši šventųjų skulptūromis išpuošti rokoko stiliaus altoriai pasižymėjo stiuko lipdiniais. Su vienuolynu bažnyčią jungia koridorius. Visas benediktinių vienuolyno ansamblis formavosi nuo XVII iki XIX amžiais.

Šv. Kotrynos bažnyčia – dominuojantis ansamblio akcentas – su dviem lieknais bokštais ir prie šono prigludusia Dievo Apvaizdos koplyčia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė*

Vilnietė* portretas
Labai graži ir puošni Šv. Kotrynos bažnyčia ir joje vyksta puikūs koncertai:)))

Anonimas

Anonimas portretas
PUIKU..BET BŪTŲ DAR GERIAU JEI UŽDRAUSTŲ LGBT...NE TIK BAŽNYČIAS REIKIA RSTAURUOTI BET IR TIKĖJIMĄ.

Anonimas

Anonimas portretas
Kam priklauso baznycia? Vatikanui? Greiciausiai kad taip. Bent kokiu atveju ne valstybe savo pinigais turetu restauruoti, o vatikanas ar kiti, kam tai priklauso. Jei negali, parduokite. Arba nacionalizuoti butu geriausias variantas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių