Quantcast

Vilniuje atidengta skulptūra legendiniam „bitlui“ J. Lennonui

  • Teksto dydis:

Vilniuje ketvirtadienį atidengta skulptūra legendiniam britų grupės „The Beatles“ muzikantui ir dainininkui Johnui Lennonui  (Džonui Lenonui).

Bronzinis Johno Lennono veidas su gėle vietoje dešinės akies atidengtas stebint dviems šimtams susirinkusiųjų. Skulptūra Mindaugo gatvėje buvo atidengta gyvai grojant „The Beatles“ muzikai.

Atidengus skulptūrą įvairaus amžiaus žmonės puolė su J.Lennono biustu darytis „asmenukių“.

Skulptūros atidengimo ceremonijoje dalyvavęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, kad Lietuvos sostinė tuo ir graži, nes joje vis atsiranda kažko „ne į temą“.

„Pripažinkime, J.Lennonas nebuvo lietuvis, nesilankė Vilniuje, nedainavo apie Vilnių ir netgi lietuvės merginos neturėjo, kiek žinau. Bet, ko gero, tame ir žavesys yra, kad iš viso to galima pamatyti staiga gimstantį naują darinį ir tvarinį“, - teigė Vilniaus meras, paminėjęs sostinėje esantį biustą amerikiečių muzikantui Frankui Zappai (Frenkui Zapai).

Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Huntas (Deividas Hantas) kalbėjo, kad J.Lennonas bus visada prisimenamas ne tik dėl nuostabios muzikos, tačiau ir jo muzikoje vyravusios pacifistinės ideologijos.

„Jis niekada nebijojo atvirai kalbėti ir jo pacifistinės dainos, kaip „Imagine“ ar „Give peace a chance“, ir šiandien yra klausomos“, - sakė D.Huntas.

„J.Lennonas buvo daugiau nei tik aktyvistas, jis buvo kultūros fenomenas. Jo įtaka iki šiol jaučiama visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Jis mirė prieš 35 metus, tačiau jo idėjos ir muzika išlieka su mumis“, - teigė ambasadorius.

Idėjos pastatyti J.Lennono skulptūrą Vilniuje iniciatorius Saulius Paukštys tikėjosi, kad šis meno kūrinys padarys Vilniaus miestą gražesnį ir taikesnį, „kaip ir norėjo J.Lennonas“.

Idėja Vilniuje pastatyti J.Lennono skulptūrą pradėta įgyvendinti 2013 metų viduryje. Anot sumanytojų, skulptūros kūrimas ir pastatymas kainavo apie 10 tūkst. eurų, didžiąją dalį skyrė „Oslo namų“ kvartalo vystytojai, kiti verslininkai. Visi jie įrašyti ant skulptūros.

S.Paukščio iniciatyva prieš 20 metų sostinės centre pastatytas skulptoriaus Konstantino Bogdano sukurtas biustas F.Zappai.

Muzikantas, dainų kūrėjas ir atlikėjas J.Lennonas mirė 1980-ųjų gruodį, sulaukęs 40-ies - jis buvo nužudytas prie savo namų Niujorke. „The Beatles“ iki šiol išlieka viena komerciškai sėkmingiausių muzikos grupių populiariosios ir roko muzikos istorijoje.

Tai antra neįprasta skulptūra, ketvirtadienį atidengta Vilniuje. Kiek anksčiau, dalyvaujant prezidentei Daliai Grybauskaitei ir buvusiai Suomijos vadovei Tarjai Halonen, sostinėje atidengta simbolinė skulptūra „Suomis“, skirta pabrėžti Lietuvos ir Suomijos draugystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių