Quantcast

Vilniuje atidarytas vienas ekologiškiausių technologijų centrų Europoje

  • Teksto dydis:

Ekologiškiausias Europoje pramonės objektas, naujos kartos modernių saulės elementų gamykla ir tyrimų laboratorija, greičiausias vaizdo konferencijų ir interneto media centras Europoje ir inovatyvių jaunų bendrovių inkubatorius. Visa tai – naujajame „BOD Group“ Aukštųjų technologijų centre L.I.G.H.T. WING Vilniuje, duris atvėrusiame spalio 15 d.

Naujame technologijų centre jau iki 2015 m. pradžios planuojama sukurti aukštųjų technologijų produkcijos ir paslaugų už daugiau nei 0,5 mlrd. litų, o iki 2017 m. apimtys turėtų išaugti iki 1 mlrd. litų. Didžioji dalis čia sukuriamos produkcijos ir paslaugų bus eksportuojama.

„Per keletą metų L.I.G.H.T. WING (Lithuanian incubator of green and high technologies) taps regioniniu lyderiu aukštųjų technologijų srityje. Didžiausia pridėtinė vertė bus centro mokslinis tiriamasis potencialas, nes čia sudarysime geriausias sąlygas vystyti technologijų tyrimus ir plėtrą, čia mokslas ir verslas apsijungia vardan tikros, tvarios pažangos. Šiandien čia kuriami modernaus, inovatyvaus, ateities Vilniaus pamatai“, - savo vizija dalinasi „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

„Džiaugiuosi, kad vienas ekologiškiausių technologijų centrų Europoje įsikurs būtent Vilniuje. Tai yra puikus pavyzdys, kaip gali būti panaudoti taupieji energijos sprendimai  - panaudojant geoterminę ir saulės energiją. Netrukus čia dirbs ir pridėtinę vertę šaliai ir miestui kurs apie 500 žmonių“, - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Didžiausią L.I.G.H.T. WING centro dalį kol kas užims ateities saulės technologijas vystančios ir elementus gaminančios bendrovės „Baltic Solar Energy“ ir „Baltic Solar Solutions“ bei saulės modulius surinksiantis „ViaSolis“.

Centre taip pat suformuotas inovacijų verslo branduolys, kuriame įsikūrė aukštų technologijų įmonės „Kemek Engineering“, „Innovative Pharma Baltics“, „ProBioSanus“, „Litfarma“ „Altechna“. Po metų centre veiklą pradės ir intelektinės nuosavybės internete apsaugos platforma „Clear Digital World“. Į naująjį technologijų centrą persikėlė ir „BOD Group“ DVD, Blu-ray diskų gamykla, aprūpinanti laikmenomis nemažą dalį Europos.

„Centre per metus pagaminsime iki 16,7 mln. vienetų saulės elementų, metinis komplekso pajėgumas – 70 MW. Tiek saulės elementų pakaktų 50-iai vidutinio galingumo Europos saulės jėgainių įrengti“, - pasakoja „BOD Group“ vadovas. 2014-2015 m. apyvarta iš čia gaminamų saulės elementų ir modulių sieks 300 mln. litų, eksportas viršys 95%.

Dar vienas L.I.G.H.T. WING centro išskirtinumas – modernus vaizdo konferencijų ir multimedia centras su 1 gigabito spartos bevieliu interneto ryšiu, leisiančiu vienu metu į bet kurią pasaulio šalį transliuoti aukštos raiškos vaizdo konferencijas, organizuoti tiesiogines TV laidų transliacijas.

L.I.G.H.T. WING centro bendras plotas - 30.200 kv. m, iki 2015 m. „BOD Group“ investicijos į jį sieks 150 mln. litų, 30% šios sumos sudarys ES paramos lėšos. Į Visorių IT parko infrastruktūrą – komunikacijas, gatves ir teritorijos sutvarkymą investuota per 10 mln. litų. Čia atsirado 2 naujos gatvės, buvo sutvarkyta Akademijos gatvė. Planuojama, kad investicijos atsipirks per 5-6 m., o jau 2015 m. čia dirbs apie 500 žmonių.

Pagrindinės datos:

• 2010 m. lapkričio 24 d. Vilniuje, Visorių IT parke suformuluojama L.I.G.H.T. WING vizija
• 2012 m. sausio 31 d. pasirašoma sutartis su saulės elementų įrangos gamintoju, Vokietijos kompanija „Singulus Technologies AG“
• 2013 m. balandžio 3 d. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija pasirašo centro statybų užbaigimo aktą
• 2013 m. spalio 15 d. duris atveria Aukštųjų technologijų centras L.I.G.H.T. WING

Pagrindiniai faktai:

• L.I.G.H.T. WING pastato plotas – 30.200 m²
• Patalpų šildymui ir įrangos aušinimui naudojama geoterminė energija
• Sistemai įdiegti grunte padaryta 110 gręžinių, kurių kiekvieno gylis siekia net 148 metrus.
• Bendras po pastatu išvedžiotų vamzdynų ilgis – 17 km
• Pastato statybų vertė – virš 50 mln. litų
• Dar beveik 20 mln. litų investuota į gamybos procesus aptarnaujančią įrangą
• „BOD Group“ bendros investicijos į centrą sieks 150 mln. litų

Papildomi dokumentai žiniasklaidai:

• Ekologiškiausias technologijų centras Europoje
• Integruojami stiklas-stiklas saulės moduliai
• Visorių informacinių technologijų parko istorija



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių