Quantcast

Vilnių užlies sakralinė muzika

Ketvirtadienį 19 val. šv. Kazimiero bažnyčioje skambės sakralinė muzika. Tai  - vienas iš programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“  sakralinės muzikos festivalio projektų  - koncertas „Clavis coeli“.

Koncerto pavadinimas lietuviškai reiškiantis „Dangaus raktą“, paimtas iš rankraštinio giesmyno, surašyto dar Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje, Gardino vienuolyne XVIII a. Terminą  „Dangaus raktas“  naudojo Lietuvos provincijos bernardinų arba pranciškonų observantai Gardine ir Vilniuje. Šiuo metu išlikęs giesmyno egzempliorius saugomas Lietuvoje - Martyno Mažvydo nacionalinės bibliotekos muzikos skyriuje.

Kuo jis ypatingas? Retame giesmyne surašytos tik nekintamos mišių giesmės, giedotos Lietuvoje ne tik XVIII, bet spėjama - ir XVII a., kurių bent du iš surašytų ciklų (pateikiama įprastiniais penkių dalių mišių ciklais yra susiję ir su to meto Lietuva - vienos mišios pavadintos Gardino (Missa Grodnense), kitos - Vilniaus (Missa Vilnensis) mišiomis. Trys dalys iš Missa Vilnensis prikeltos vėlei suskambėti Vilniui tapus Europos kultūros sostine ir Lietuvai minint šalies vardo paminėjimo tūkstantmetį.

Kiti „Clavis coeli“ koncerte atliekami kūriniai - tai XVII a. baroko bažnytinės muzikos pavyzdžiai, dauguma kurių užrašyti Olivos arba Braunsbergo vargonų tabulatūroje, saugojamoje Lietuvos mokslų akademijos centrinėje bibliotekoje.

Šis koncertas ypatingas jį parengusia bei atliekančia tarptautine muzikų komanda iš Lietuvos, Austrijos ir Pietų Korėjos. Tai Graco menų universitete dirigavimą, sakralinę muziką bei klavesiną studijuojantis lietuvis Vilimas Norkūnas, taip pat šiuo metu Grace studijuojantys - tenoras Andrejus Kalinovas iš Lietuvos ir fleitininkas Cham-Yi Park iš Pietų Korėjos, o be to, savo tarptautinę karjerą aktyviai plėtojančios Graco menų universtiteto auklėtinės - sopranas Chirstine Pollerus ir mecosopranas Margot Oitzinger.

Taip pat koncerto svečiai išgirsLietuvos muzikus - bosą Nerijų Masevičių, smuikininkes Vaidą Paukštienę ir Rimą Švėgždaitę, fagotininką Andrių Puplauskį ir puikiai klausytojamas pažįstamus, vieną garsiausių Lietuvos kamerinių chorų „Aidija“ ir Vilniaus universiteto grigališkojo choralo giedotojų mokyklos „Schola Cantorum Vilnensis“ vyrų grupę. Koncerto dirigentas – Romuladas Gražinis.


Šiame straipsnyje: kotrynos bažnyčiaClavis coeli

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių