Quantcast

Vilnietis skelbia akciją - grąžink šiukšlę tam, kas ją pametė

Iš Vilkijos miestelio kilęs šiuo metu sostinėje studijuojantis Mantas Bartuševičius sugalvojo linksmą akciją, kurios idėja netruko tarsi virusas išplisti socialiniame tinkle „Facebook“. Vaikinas siūlo grąžinti žmonėms visus jų „pamestus“ daiktus, rašo portalas grynas.lt.
Juk grįžę namo jie gali „nusivilti“ pastebėję, kad turėtą cigarečių ar traškučių pakelį pametė ir galbūt jau niekada neberas.

„Skelbiu pilietinę akciją „Pametei“. Leiskit papasakoti plačiau. Pilietinės akcijos „Pametei“ tikslas yra sugrąžinti žmonėms pamestus daiktus, tokius kaip tuščia traškučių pakuotė, tuščias cigarečių pakelis, buteliai, popierėliai, skardinės, maišeliai, įvairios pakuotės, plastmasės ir visokios kitokios atliekos, kurias sunkiai virškina motina Žemė“, - socialiniame tinkle skelbė vaikinas.

Gyventojai dėkoja už grąžintas šiukšles

„Būna žmonės eina ir pameta tokius daiktus gamtoj, gatvėj ar dar velnias žino kur. Kviečiu prisijungti prie akcijos ir pamačius kaip vyksta toks „pametimo“ procesas paimti tą pamestą daiktą ir jį atiduoti pametusiajam. Įsivaizduokite kaip nesmagiai jis jaustųsi grįžęs namo - čiupt čiupt už kišenės, o to tuščio traškučių pakelio nėra, prarastas. Dėlei to, būkime drąsūs ir nebijokite atiduoti pamestus daiktus teisėtiems jų savininkams“, - ragino M. Bartuševičius.

Vilnietis tikina, jog jau pritaikė akciją „praktikoje“. Cigarečių pakelį „pametęs“ vyriškis netgi padėkojo už grąžintą daiktą.

„Matyt, pamestas cigarečių pakelis jam tikrai buvo reikalingas ir iškrito visai netyčia, - ironizavo M. Bartuševičius. - Kiekvienas jūsų palaikinimas ar pasidalinimas padės šią akciją pamatyti didesniam ratui potencialių dalyvių, taigi, tikiuosi padėsite, nes net ir vienas prisijungęs yra daug.
Nebauskime žmonių už pamestus daiktus – grąžinkime juos.“

GRYNAS.lt žurnalistams susisiekus su iniciatyviu studentu, jis teigė šiukšlintojus tokiu būdu drausminantis jau kelerius metus – ir gimtajame Vilkijos mieste, kuris iš esmės yra tvarkingas, ir sostinėje.

„Stengiuosi rimtu veidu pasakyti: „Atsiprašau, pametėte“. Būna įdomu stebėti „pametusio“ žmogaus veido išraišką. Tik vieną kartą teko susidurti, kad taip nemaloniai sureagavo – tiesiog piktai išplėšė šiukšlę iš rankų. Dažniausiai žmonės tą šiukšlę paima, pasako „Ačiū“ ir tiek. Nukentėti dėl to neteko. Kai paskelbiau apie šią akciją pasigirdo pasvarstymų, kad kiti gali sureaguoti ir agresyviai. Nenoriu, kad tai būtų bandymas piktai sugėdinti žmogų. Tiesiog noriu, kad žmonės atkreiptų dėmesį. Žinoma, jei naktį pamatai, kad grupė išgėrusių jaunuolių kažką išmetė, nėra reikalo lįsti prie jų ir dėl to prikaišioti. Galima ir pačiam tą šiukšlę išmesti“, - apie tai, kad akcija turėtų būti taikoma pagalvojus apie savo saugumą kalbėjo M. Bartuševičius.

Lengva ironija - veiksmingiau už baudas?

Studentas atskleidė, jog jo gyvenamame Saulėtekyje, šiukšlintojų taip pat dažnai pasitaikydavo. Tačiau, vaikino nuomone, jauni žmonės tampa sąmoningesni ir šiukšlinimo problema kasmet mažėja.

„Nesitikėjau, tokio aktyvumo (socialiniame tinkle, - red. past.). Atsiverčiau ir matau, kad žmonės aktyviai ta idėja dalinasi. Gal žmonės, linkę šiukšlinti, žinos, kad vyksta tokia „akcija“ ir bijos šiukšlinti, žinos, kad gali kas nors tą šiukšlę ir atnešti atgal?“ - svarstė vaikinas.

Aplinkos ministerija neseniai paskelbė įstatymo projektą, kuriuo siekiama keliolika kartų padidinti baudas už šiukšlinimą. Jei užfiksuojamas pats šiukšlinimo faktas – gal neverta gaišti laiko vaikantis žmogų su saldainių popierėliu? Gal verčiau pritaikyti kitą problemos sprendimo būdą – vienas mobiliojo telefono mygtuko paspaudimas ir pažeidėjo fotografija jau keliauja aplinkosaugininkams?

„Aš visą laiką stengiuosi drausminti žmones su tokia ironija. Baudos man neatrodo kaip būdas, motyvuojantis taip nesielgti. Žinoma, yra tokių, kuriems ir tai, ir tai vienodai. Tačiau baudos gali suveikti taip, kad sukels įsiūtį, paskatins agresiją“, - svarstė M. Bartuševičius.

Vaikinas nesigėdija taip pat elgtis ir būdamas draugų kompanijoje. Jis pats stebėjosi, jog draugai tokį jo elgesį įvertino labai teigiamai ir vėliau patys prisijungė prie šios „akcijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
tuteišių kiemuose netilptų.Čia apie Griovų draustinį Vilniuje.

puiku

puiku portretas
vis negalime priversti sodo kaimynus nevežti į mišką šiukšles, čia gera idėja tiesiog reiks tas šiukšles po truputį gražinti teisėtiems jų savininkams...
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių