Quantcast

Vilniečių patogumui ūkininkų turgeliai kraustosi į šiltesnes pastoges

Atšiauresnis oras vilniečių noro pirkti maisto produktus ir rudens gėrybes tiesiai iš ūkininkų rankų neapmalšino. O ir patys ūkininkai daro viską, kad klientams būtų kuo patogiau – savo produkciją jie parduoda po uždaru dangumi – ten, kur šilta.

Kiekvieną sekmadienį 10-13 val. ūkininkai iš visos Lietuvos pirkėjų laukia Vilniaus gatvėje įsikūrusiame salotų bare „Mano Guru“. Praeivius vilioja margaspalvės iškabos, raginančios užsukti. „Solistų turgelis“ – taip save vadina kavinėje vaisiais, daržovėmis, gira, kiaušiniais, įvairių rūšių sūriais ir duona prekiaujantys ūkininkai.

Kiekvienas griežia savo smuiku – siūlo tai, ką tądien atsivežė: kas iš Panevėžio, kad iš Varėnos ar Ukmergės rajonų.

Nors kilę paryčiui, visi ūkininkai šypsosi ir maloniai kviečia ragauti savo produkcijos. Bene didžiausia – sūrių įvairovė: su pipirais, kmynais, spanguolėmis, tepamas.

„Pieno supirkimo kainos taip nukrito, kad parduoti visai neapsimoka, todėl ir slegiame sūrius. Ūkininkų turgelių pakilimas – pačiu laiku. Dabar jau ūkininkai tikrai negali skųstis – gyvename gana neblogai“, - kalbėjo sūrių ir giros į Vilnių iš Varėnos rajono kelis kartus per savaitę atvežanti Ginta.

Ją ūkininkų produkciją pamėgę miestiečiai gali sutikti ir Tymo turguje. Moteris parduoda ir kiaušinius. „Net esu sudariusi kiaušinių valgytojų sąrašą“, - klientų gausa pasidžiaugė ūkininkė.

Sūrius skanaujanti Regina Narbutienė pabrėžė, kad ją į ūkininkų turgelius gena būtent betarpiškas kontaktas su žmonėmis.

„Ateini, pasikalbi – jau vieni kitus pažįstame. Pavyzdžiui, visada čia užeinu „Jūratės“ duonos – tikro raugo, saldžiarūgštė. Kur kitur tokios gaučiau? Nemanau, kad žmonės dabar ieško, kas pigiau. Mes norime kokybės ir natūralaus skonio“, - kalbėjo R.Narbutienė.

Ūkininkų gaminių ji visada nusiperka daugiau nei reikėtų jos šeimai. „Pavaišinu bičiulius, rekomenduoju. Pereiti per ūkininkų turgelius man tapo sekmadienio ritualu. Vėliau su draugais pasidalijame įspūdžiais – kur kas ką matė, ką ragavo. Ūkininkams reklamos nereikia – viskas iš lūpų į lūpas“, - pasakojo R.Narbutienė.  

Kiekvienas pardavėjas apie savo produktus gali pasakoti taip,  kad seilė tįstų. „Ruginę „Jūratės“ duoną kepame be mielių. Tai - rankų darbas. Nepelija. Receptą papasakojo sena moteriškė. Tokią duoną kadaise valgė aristokratai – bajorija“, - pasakojo iš Panevėžio atvažiavusi pardavėja Monika. Savo klientus ji irgi pažįsta. „Net gatvėje sveikinamės“, - šypsojosi mergina.

Turgelyje sutikti miestiečiai džiaugėsi, kad jame apsipirkinėti šilta – nežvarbsta rankos skaičiuojant monetas.

Sekmadieniais rengiami asociacijos „VivaSOL“  ir  solidarių ūkininkų turgeliai į salotų barą „Mano Guru“ persikėlė iš kavinės „Cafe de Paris“.


Šiame straipsnyje: ūkininkų turgeliaipienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių