Quantcast

Vilniečio kortele naudosis ir automobilių vairuotojai

Vairuotojai už automobilio statymo paslaugas vėliausiai nuo kitų metų pradžios galės atsiskaityti elektroniniais vilniečio kortelės pinigais. Jau seniai tokį pažadą skelbusi, tačiau užtrukusi Vilniaus savivaldybė žada ir kitokių naujovių.

Pokyčiams – 1,7 mln. litų

Artimiausiu metu Vilniaus mieste atsiras bent 100 naujų automobilių stovėjimo bilietų automatų. Jiems sostinės valdžia išleis apie 1,7 mln. litų. Nors tai tik mažiau nei pusė sostinėje įrengtų automatų, – jų iš viso yra apie 220, – manoma, kad tai miestui padės sutaupyti nemažą dalį pinigų.

"Artimiausiu metu, spalio bei lapkričio mėnesiais, mieste jau bus galima išvysti naujų parkomatų ir jais naudotis. Jų bus 100 vienetų", – sakė Vilniaus miesto tarybos narė Indrė Jakaitytė.
Anot jos, pagrindinė priežastis, dėl kurios automobilių stovėjimo automatai keičiami, – jie yra seni, atgyvenę, o jų priežiūra kainuoja itin brangiai: "Neapsimoka jų laikyti ir tiesiog reikia naujos kartos parkomatų. Priežiūra atsieis mažiau."

Šiuo metu savivaldybės įmonė "Susisiekimo paslaugos" per metus automatų priežiūrai išleidžia iki 100 tūkst. litų. Pasak I.Jakaitytės, įrengus naujus aparatus, priežiūros išlaidos per metus sumažėtų mažiausiai perpus.

Naujieji įrenginiai, kaip žadama, turės ir kitų pranašumų. Jie bus maitinami saulės baterijomis, o tai padės sumažinti elektros sąnaudas. Taip pat jie bus įvesti į bendrą sistemą, kuri automatiškai identifikuos gedimus, tad nebereikės reguliariai vykti apžiūrėti jų techninės būklės.

Ilgas procesas

Dar praėjusių metų rugpjūtį pristatęs vilniečio kortelę, idėjos iniciatorius meras Artūras Zuokas nestokojo jai liaupsių. Užsiminta apie galimybę vilniečio kortelėmis atsiskaityti už stovėjimą mokamose miesto aikštelėse.

"Dar kai įvedėme vilniečio kortelę, buvo idėja, kad ji ne tik atliktų bilieto funkciją, bet ir būtų galimybė iš joje esančios piniginės atsiskaityti už daugiau paslaugų. Tas pats automobilio stovėjimas, galbūt ir taksi paslaugos", – aiškino I.Jakaitytė.

Prieš metus rugpjūčio pabaigoje buvo paskelbtas viešasis konkursas transporto priemonių stovėjimo bilietų automatų ir automatų sistemos aptarnavimo bei stebėjimo programos nuomos ir priežiūros paslaugoms teikti. Jau tada buvo numatyta, kad naujieji įrengti automobilių statymo automatai suteiks galimybę už paslaugas atsiskaityti vilniečio kortelėmis.

Tuomet visų keturių konkurse dalyvavusių įmonių pasiūlymai buvo atmesti dėl kvalifikacijos reikalavimo neatitikimo arba dėl per didelės pasiūlytos kainos. Tik po derybų šių metų birželį pasirašyta bilietų automatų įsigijimo sutartis. Juos sostinėje statys įmonė "Parkeon", anksčiau siūliusi savivaldybei neįkandamą kainą.

Pažadai bus realizuoti

Pasak I.Jakaitytės, pastačius naujus įrenginius, kol kas mokėjimas išliks standartinis – grynaisiais pinigais. Su vilniečio kortele susijusios paslaugos teks palaukti kiek ilgiau. Šią naujovę ketinama įvesti šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje.

"Viešieji pirkimai visada ilgai trunka. Mes irgi tikėjomės, kad paslauga bus pradėta teikti gerokai anksčiau, bet turime tik dabar", – teisinosi tarybos narė.

Anot politikės, mokėjimo už automobilių stovėjimo aikšteles problema bus sprendžiama kompleksiniu būdu. Netolimoje ateityje žadama sukurti ir specialių mobiliųjų programėlių išmaniesiems telefonams, kuriose būtų visos vilniečio kortelės funkcijos ir galimybės.

"Pavyzdžiui, bilietas bus įsigyjamas telefonu ir sugeneruojamas mobiliojoje programėlėje. Tai reiškia, kad kortelių nereikės apskritai", – aiškino I.Jakaitytė.

Galimybė sumokėti už automobilių stovėjimo aikštelėse paslaugas SMS žinute taip pat išliks, nes ne visi turi galimybę naudotis išmaniaisiais telefonais. Tačiau sistemai bus siūloma esminė alternatyva.

"Nauja automobilių statymo sistema veiks "start-stop" principu: bus mokama už faktinį prastovėtą laiką. Aišku, sistema naudotis bus patogiausia per mobiliąją programėlę", – pasakojo I.Jakaitytė.

Be grynųjų pinigų ir mobiliojo ryšio operatorių teikiamos SMS paslaugos, už automobilių stovėjimą šiuo metu dar galima atsiskaityti ir specialiomis įmonės "Susisiekimo paslaugos" kortelėmis. Jas bet kada galima papildyti. Kaip planuojama netolimoje ateityje, tokiu principu veiks ir vilniečio kortelės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gudrius

Gudrius portretas
Gera nuotrauka panaudota....

Gerai

Gerai portretas
vieninga sistema.

x

x portretas
jei taupys 50t.LT per metus, o investuos 1700t.LT, skaiciuojant be palukanu lesos sugris geriausiu atveju po 34 metu. o su palukanom galima sakyti - niekada.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių