Quantcast

Vilniečiams jodo tabletės vaistinėse bus dalijamos spalio pradžioje

Vilniečiams skirtos kalio jodido tabletės, turinčios apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos atveju, vaistinėse bus pradėtos dalyti spalio pradžioje, informavo sostinės savivaldybė.

Kaip BNS teigė Vilniaus mero atstovė spaudai Ieva Dirmaitė, šiuo metu vyksta parengiamieji darbai vaistinį preparatą perduoti iš Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlio į penkis didžiausius vaistinių tinklus Vilniuje.

„Aktyviai bendradarbiaujame su Lietuvos vaistinių asociacija, su vaistinėmis derinamės logistinius klausimus, kad kitą savaitę vaistinės joms skirtą kalio jodido tablečių kiekį jau atsiimtų iš saugojimo vietos ir pradėtų skirstyti proporcingai jį savo tinklo vaistinėse Vilniaus mieste. Iš viso planuojama vilniečiams nemokamai išdalinti 2,1 mln. jodo tablečių“, – sakė ji.

Pasak I. Dirmaitės, kai tabletės pasieks vaistines, bus atspausdinti informaciniai lapeliai, išrašyti elektroniniai receptai, gyventojai bus kviečiami atsiimti tabletes į vaistines.

Iš viso planuojama vilniečiams nemokamai išdalinti 2,1 mln. jodo tablečių.

„Planuojame, kad tai bus spalio pradžioje. Konkrečią datą ir visą būtiną žinoti informaciją gyventojams jau artimiausiu metu paskelbsime tiek Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje, tiek naujienų portaluose, tiek per radiją, tiek viešojo transporto ekranuose, taip pat bendradarbiaudami su vaistinių atstovais pagal galimybes ir pačiose vaistinėse“, – tvirtino mero patarėja.

Sveikatos apsaugos ministerija iš viso perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių 16 savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje. Šios tabletės branduolinės avarijos atveju turėtų apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio.

Tabletes savivaldybės įpareigotos išdalyti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą, Baltarusija atmeta kritiką. Pirmąjį elektrinės reaktorių planuojama įjungti kitų metų pirmąjį ketvirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dabi

Dabi portretas
Dabar Portugalus vadinsiu Jododeficitiniai

Tabletė

Tabletė portretas
Galiojimas pasibaige.

Čiubaka

Čiubaka portretas
Vilniečiai galės kaip maisto papildą vartoti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių