Quantcast

Vilniečiai ragavo rekordinį kiekį žuvienės

  • Teksto dydis:

Darganotą šeštadienį Vilniuje, Tuskulėnų gatvėje, sklido gardus kvapas – prekybos tinklo "Maxima" meistrai šalia parduotuvės pirmą kartą virė rekordinį kiekį – net 100 litrų žuvienės. Iš viso apie 600 porcijų sriubos išdalinta Žirmūnų bendruomenės gyventojams ir visiems tą popietę apsilankiusiems parduotuvėje.

„Norint išvirti gerą žuvienę, reikia naudoti šviežią, atvėsintą žuvį ir daržoves. Žuvienei visada tinka citrina, o iš prieskonių – kalendra. Ji puikiai pagardins bet kokį žuvies patiekalą. Tik prieskonius rekomenduoju dėti pabaigoje virimo, kad išliktų jų gardus aromatas“, – patarimų susirinkusiems negailėjo žuvienės virimą prižiūrėjusi prekybos tinklo maisto gamybos meistrė Aleksandra Novakova.

Šalia parduotuvės pastatytame katile kunkuliavusi sriuba atrodė išskirtinė ne tik kiekiu – 100 litrų, bet ir žuvų bei jūros gėrybių gausa. Į sriubą meistrai sudėjo net 23 rūšis žuvų, tiek mums įprastų, tokių kaip jūros lydekos, lašišos, karpiai, sterkai, tiek retesnių, kaip vilkešeris, polakas ar gelsvoji plekšnė. Sriuba paįvairinta lietuviškais vėžiais, krevetėmis, aštuonkojais, midijomis ir kitomis jūros gėrybėmis. Į katilą taip pat keliavo morkos, bulvės, salierai, paprikos, svogūnai, česnakai, citrinos gabalėliai, kiti prieskoniai. Meistrai susirinkusiems gyventojams sriubą dalino gardindami grietine, o užkąsti siūlė pačių iškepta duona.

„Labai mėgstu žuvį, kas savaitę valgau ne po vieną kartą. Patinka ir dorada, ir gardžiai paruošta lydeka, ir silkė“, – sakė viena garbaus amžiaus Žirmūnų gyventoja, ragaudama garuojančios žuvienės porciją, kurių buvo išdalinta apie 600.

Gyventojų susidomėjimo taip pat sulaukė ir kitos atrakcijos – žuvų paveikslėlių spėliojimas bei žaidimas, kas išvardins daugiau žuvų ir jūros gėrybių rūšių. Vaikus labiausiai įtraukė žaislinių žuvelių žvejojimas iš akvariumo.

"Maximos" duomenimis, per mėnesį gyventojai nuperka virš 50 tonų atšaldytų ir virš 80 tonų šaldytų žuvų bei jūros gėrybių – iš viso daugiau nei 130 tonų žuvų ir jūros gėrybių. Daugiausiai žuvies ir jūros gėrybių yra parduodama gruodžio mėnesiais, o ypač Kūčių, Kalėdų dienomis, tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Tuomet žuvų ir jūrų gėrybių pardavimas išauga net triskart.

Iš viso didžiosiose šio prekybos tinklo parduotuvėse šviežių žuvų skyriuje pateikiama apie 70 rūšių žuvų ir jūros gėrybių. Jas tiekia mūsų šalies, Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Olandijos, Norvegijos, Ispanijos, Anglijos ir Danijos žvejai bei žuvininkystės įmonės.

Pasak mitybos specialistų, žuvis – unikalus baltymų ir energijos šaltinis. Joje yra vitaminų A, B, D, E, taip pat – tris kartus daugiau mineralinių medžiagų, nei mėsoje. Žuvyje yra naudingų omega 3 riebalų rūgščių, kurių pats organizmas negali pagaminti. Dietologai žuvį rekomenduoja valgyti bent du kartus per savaitę.


Šiame straipsnyje: Maximažuvysprekybarekordas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių