Quantcast

„Vilniaus viešojo transporto“ darbuotojai prašo geresnių sąlygų: nepavykus susitarti, žada streikus

  • Teksto dydis:

Vis atsinaujinantis Vilniaus viešasis transportas, panašu, nesusikalba su savo darbuotojais. Profesinė sąjunga dėl blogų darbo sąlygų kreipėsi į Darbo ginčų komisiją ir reikalauja didesnių atlyginimų bei ilgesnių pietų pertraukų. Bendrovė tikina kompromiso ieškanti, tačiau nuo platesnių komentarų susilaiko. Nepavykus susitarti, vairuotojai žada neterminuotus protestus, informuoja LNK.

„2021 metais darbo užmokestis vairuotojų ir kitų kategorijų darbuotojų mažėja, o darbo krūviai išliko tie patys ir dabar grįžo į 2020 metų lygmenį. Padidėjo eismo srautai, pikinis darbas“, – teigė „Vilniaus viešojo transporto“ darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius.

Sąjungos vadovo teigimu, norėdami neatsilikti nuo grafiko, vairuotojai net nespėja papietauti. „Mes turime ne vieną atvejį, kai įmonė tiesiog reikalauja toliau dirbti be pietų ir t. t. Nors vairuotojas sako, kad jis nori poilsio ir yra pervargęs“, – kalbėjo A. Markevičius.

Pasak profsąjungos lyderio, savivaldybės įmonė reikalauja pietų pertrauką išskirstyti po penkiolika minučių dienoje. Jie tokiam siūlymui nepritaria. „Ir mes ne vieną kartą girdėjome, kad mes dirbame pagal gyvenimo sąlygas, o ne pagal teisės aktus. Kas kelia didelę nuostabą“, – teigė pašnekovas.

Tačiau „Vilniaus viešasis transportas“ atkerta, kad kompromisų ieško. „Darbdavys mato galimybę susitarti, mato galimybę susiderėti ir toliau siekti darbuotojams gerų ekonominių, socialinių sąlygų. Ar tai pavyks, pamatysime ateityje“, – situaciją komentavo „Vilniaus viešojo transporto“ atstovė Patricija Elžbieta Zarankaitė.

Mes turime ne vieną atvejį, kai įmonė tiesiog reikalauja toliau dirbti be pietų ir t. t. Nors vairuotojas sako, kad jis nori poilsio ir yra pervargęs.

Nors įmonė galimybę susitarti mato, tačiau kaip tai sekasi įgyvendinti – nedaugžodžiauja. „Mes nuo išsamesnių komentarų norėtume susilaikyti. Tiesiog nenorėdami pakenkti vienai ar kitai pusei, kol dar vyksta visas derybinis procesas“, – pridūrė P. E. Zarankaitė.

Darbuotojų profesinė sąjunga geresnių darbo sąlygų reikalauja jau daugiau nei pusmetį. Metų pradžioje rengė ir ne vieną protestą prie miesto savivaldybės. Miesto valdžia sako, kad pritaria viešojo transporto administracijos sprendimams. „Mes šiandien turime ginčą Darbo ginčų komisijoje dėl to, kad bendrovė nesilaiko nustatytų įstatymų teisės aktuose darbuotojų teisių. 11 dieną mes nagrinėsime ginčą dėl pažeistų darbuotojų teisių“, – teigė A. Markevičius.

Paklausus įmonės atstovės, ar bendrovė planuoja didinti darbuotojų algas, ši atsako, jog įmonės pajamos visiškai priklausomos nuo keleivių skaičiaus, o jų vis dar mažiau nei iki pandemijos. „Mes esame taipogi priklausomi nuo keleivių. Keleivių srautai yra tikrai sumažėję. Mes esame viena iš grandžių visoje viešojo transporto sistemoje. Kada keleivių srautai sugrįš į ankstesnį buvusį lygį – sunku pasakyti“, – kalbėjo pašnekovė.

Mes esame viena iš grandžių visoje viešojo transporto sistemoje. Kada keleivių srautai sugrįš į ankstesnį buvusį lygį – sunku pasakyti.

Prieš daugiau nei mėnesį „Vilniaus viešajam transportui“ pradėjo vadovauti Darius Aleknavičius. Tačiau šis jau spėjo išeiti atostogų. Tai irgi papiktino profesinę sąjungą. „Mes matome kiekvieną dieną vairuotojai palieka mūsų įmonę. Naujas vadovas, atidirbęs mėnesį, išeina atostogų, kai yra ir kolektyvinis ginčas, ir labai prastėjanti darbuotojų teisinė ir socialinė padėtis“, – situaciją komentavo A. Markevičius.

Profesinė sąjunga žada, kad nepavykus susitarti su įmonės administracija dėl geresnių darbo sąlygų, bus organizuojami vairuotojų streikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arunas

Arunas portretas
Kaip gali tas baltapukis naujas direktorius tokiu metu atostogu iseit? Tik menuo kaip isodarbino be konkurso. Simaseu turek nors kiek savigarbos, atleist ta baltapuki or surask normalu vadybininka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių