Quantcast

Vilniaus valdžia protegavo „Siemens“ areną

Vilniaus miesto savivaldybės išskirtinė parama "Siemens" arenai pažeidžia Konkurencijos įstatymą – nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Atgaivino nepelningą projektą

Dar 2005 m., vadovaujant merui Artūrui Zuokui, Vilniaus miesto savivaldybė sudarė sutartį su bendrove "Universali arena" ir įsipareigojo iki 2011 m. nekomerciniams renginiams nuomoti patalpas išskirtinai tik "Siemens" arenoje. Net ne per konkursą pasirinktai bendrovei kasmet už patalpų nuomą buvo pervedama daugiau nei 2 mln. litų iš miesto biudžeto. Privalomai kasmet už mokesčių mokėtojų pinigus surengta po 26 renginius.

Motyvas buvęs paprastas. Tuo metu savivaldybės užsakymu iškilusi ir koncerno "Rubicon group" pavaldžiosios įmonės valdoma arena patyrė didžiulių finansinių nuotolių. Norėdama ant kojų pastatyti nepelningą projektą A.Zuoko valdžia ir nusprendė už milijonus išpirkti teisę organizuoti renginius "Siemens" arenoje.

A.Zuoko vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga pralaimėjo 2007 m. vykusius savivaldos rinkimus. Vilnių valdyti stojo Rolando Pakso vadovaujama Tvarkos ir teisingumo partija. Tačiau ir ši Konkurencijos įstatymą pažeidžiančios sutarties nenutraukė, tik pakoregavo bendrovės apetitą nuo 2 mln. litų iki 700 tūkst. litų. Tuo pat metu Konkurencijos taryba paskelbė, kad dokumentas prieštarauja šalyje galiojantiems teisės aktams.

Sukilo ignoruojami konkurentai

A.Zuoko suburtos valdžios pasirašyta sutartis papiktino "Utenos" pramogų areną valdančią bendrovę "Versenta". Jos atstovų nuomone, proteguodama vieną merdinčią areną dar tuometė Vilniaus valdžia užkirto kelią dėl paslaugos konkuruoti kitoms bendrovėms, tarp jų ir "Versentai".

Dėl pažeistų konkurencijos principų buvusios neracionaliai švaistomos ir miesto lėšos. Bendrovės "Versenta" plėtros vadovas Eugenijus Teliuk atskleidė, kad reginiai, pritraukiantys iki 4 tūkst. žiūrovų, "Utenos" pramogų arenoje miestui butų kainavę perpus pigiau.

"Mes teikėme savivaldybei siūlymus, kad galime renginius rengti už perpus mažesnę kainą. Tie siūlymai savivaldybėje buvo užregistruoti, tačiau valdžia mūsų neišgirdo. Matyt, nebuvo poreikio taupyti miesto lėšų. Pasikeitus Vilniaus valdžiai sutartis tapo dar nepalankesnė, nes 100 tūkst. litų pabrango arenos nuoma", – tikino E.Teliuk.

Prašo nutraukti sutartį

Negalėdami konkuruoti dėl paslaugos pirkimo bendrovės "Versenta" vadovai kreipėsi į teismą. Skundą nagrinėję Konkurencijos taryba ir Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad Vilniaus savivaldybės ir bendrovės "Universali arena" pasirašyta sutartis pažeidžia Konkurencijos įstatymą.

Ginčą pralaimėjusi pusė teismo sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šis sausio 16-ąją taip pat nusprendė, kad savivaldybė neleistinai protegavo "Siemens" areną.

Pagrindinis Vilniaus valdžios motyvas pasirinkti "Siemens" areną, nes šioje telpa daugiau nei 4 tūkst. žiūrovų, teismui pasirodė nepagrįstas. Mat atlikta analizė parodė, kad daugiau nei pusėje savivaldybės finansuotų renginių apsilankė mažiau nei 4 tūkst. žiūrovų. Kai kuriuose koncertuose jų skaičius nesiekė nė tūkstančio.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis neskundžiama. Vilniaus miesto savivaldybė Konkurencijos įstatymą pažeidusią sutartį turėtų nutraukti arba ją pakeisti taip, kad dokumentas nebeprieštarautų šalyje galiojantiems teisės aktams.

Sutartis pasikeitė, kaina – ne

Tačiau dabartinė valdžia labiau linkusi sutartį su "Universalia arena" tik pakoreguoti. Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas teigė, kad jau yra parengtas ir net suderintas naujos sutarties projektas. Jis artimiausiu metu bus siunčiamas Konkurencijos tarybai.

"Naujoje sutartyje sumažėjo privalomai perkamų renginių skaičius nuo 26 iki 10 per metus. Iki 4 tūkst. žiūrovų pritraukiantiems renginiams bus skelbiamas kitas konkursas, nes rinkoje yra daugiau salių, į kurias telpa tiek žmonių. Kiti renginiai vis dėlto vyks "Siemens" arenoje, nes mieste nėra kitos salės, į kurią telpa daugiau kaip 4 tūkst. žiūrovų", – sutarties pokyčius vardijo G.Paluckas.

Už dešimt privalomų renginių Vilniaus valdžia "Siemens" arenai šiemet atrieks 700 tūkst. litų. Tiek pat, kiek mokėjo ir už 26 nekomercinius renginius. Esą per šiuos metus pabrango salės nuoma. Atrodo, kad dėl šios priežasties "Universalios arenos" vadovybė su naujomis sutarties sąlygomis geranoriškai sutinka.


Vidmantas Šiugždinis
"Siemens" areną valdančios bendrovės "SEVEN entertainment" generalinis direktorius

Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva esama sutartis buvo pakoreguota – arenoje planuojamų savivaldybės renginių skaičius sumažintas nuo 30 iki 10 per metus.

Kalbant apie uždaras erdves sostinėje, nederėtų pamiršti, kad "Siemens" arena po savo stogu gali priimti iki 12 tūkst. žiūrovų. Antroje pagal dydį Vilniaus erdvėje, tinkamoje renginiams, "Utenos" pramogų arenoje, telpa keturis kartus mažiau žmonių – 3 tūkst. Todėl norint organizuoti renginį, kuriame tikimasi sulaukti daugiau nei 3 tūkst. žmonių, vienintelė tam tinkama erdvė sostinėje – "Siemens" arena.

Iki šiol "Siemens" arenoje organizuotų Vilniaus savivaldybės renginių lankytojų skaičiaus vidurkis yra 4,8 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių