Quantcast

Vilniaus vaiko raidos centras veikia, bet ribotai

Įgyvendinus vieną sprendimų – iškėlus vieną skyrių į Vaikų ligoninę, Vaiko raidos centras vėl gali funkcionuoti ir priimti pacientus. Tačiau naujojo korpuso statyba vis dar miražas.

Darbą atnaujino gruodį

Praėjusių metų rugsėjo 25 d. Vaikų ligoninės, Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Santariškių klinikų filialo, Vaiko raidos centre įgriuvo lubos. Laimė, tada niekas nebuvo sužeistas.

Tačiau tąkart centras buvo priverstas susispausti – iš pagrindinio didžiojo pastato persikelti į greta jo esančius penkis mažiukus. Tada dėl vietos trūkumo Vaikų psichiatrijos ir Ankstyvosios reabilitacijos skyrių stacionarai buvo priversti nutraukti savo veiklą – jie buvo uždaryti. O centre dirbantys specialistai skambino pavojaus varpais, kad Vaiko raidos centrui gresia išnykti: pastato esą niekas neremontuos, o daugiau kaip prieš metus turėjęs išdygti naujasis korpusas Santariškėse dar nė nepradėtas statyti.

Gera žinia ne itin džiaugsmingoje situacijoje yra tai, kad šiandien minėti skyriai jau veikia. To priežastis – įvykdyti valdžios žadėti laikini sprendimai, iki bus pastatytas jau suprojektuotas naujas korpusas Santariškėse.

"Laikini sprendimai įvyko:  vienas skyrius – Vaikų ir paauglių krizių intervencijos – iškeltas į Vaikų ligoninę Santariškėse. Rudenį uždaryti Vaikų psichiatrijos ir Ankstyvosios reabilitacijos skyrių stacionarai veiklą atnaujino dar žiemos pradžioje. Tačiau juose teko sumažinti lovų skaičių. Vaikų psichiatrijos skyriuje – nuo 15 iki 9, Ankstyvosios reabilitacijos – nuo 25 iki 17 lovų. Paslaugas teikti galime, kiek sumažintas lovų skaičius turės įtakos pacientams, laukiantiems savo eilės, dar anksti sakyti", – sakė Vaiko raidos centro direktorė Jovita Petrulytė.

Nebegali priimti studentų

Į Santariškes, Vaikų ligoninę, iškeltas vienas Vaiko raidos centro skyrius leido atnaujinti buvusių uždarytų stacionarų veiklą. Tačiau to nepakanka, kad visas centras vėl galėtų laisvai, kaip anksčiau, funkcionuoti.
Liūdniausia, pasak direktorės, kad dėl vietos pacientams trūkumo teko paaukoti mokomąją bazę – visas auditorijas, kurios buvo skirtos studentams mokyti.

"Dabar beveik nebeturime kur priimti studentų, o esame universiteto ligoninė", – apgailestavo J.Petrulytė ir paaiškino, kad visos patalpos, kiek įmanoma, išnaudojamos gydymui.

Kadangi sumažėjo specialistų kabinetų, kai kurie jų Vaiko raidos centre ir toliau dirba dviem pamainomis. Bet, kaip teigė direktorė, stacionare, kur pacientai būna visą dieną, tai įmanoma.

Laukia finansavimo

Žvėryne, Vytauto gatvėje, stovinčio įgriuvusiomis lubomis centro pastato remontuoti neketinama. Į jį nuspręsta nebeinvestuoti dar tada, kai buvo priimtas sprendimas pastatyti naują Vaiko raidos centro korpusą Santariškėse. Taigi centro darbuotojai toliau pasikliauna pažadais ir laukia savo naujųjų namų.

"Ir toliau svarstomos naujo pastato statybos galimybės. Šį pusmetį laukiama atsakymo dėl finansavimo. Atsakymo dar jokio neturime. Naujo korpuso projektas parengtas. Ten turėtų būti bendras Pediatrijos korpusas su Vaiko raidos centru jame. Jis gana didelis, reikia jam ir didelio finansavimo. Tai ir laukiame, ką valdžia nuspręs. O kol kas adaptuojamės", – kalbėjo centro direktorė J.Petrulytė.

Sostinėje Vaiko raidos centrą, teikiantį sveikatos priežiūros paslaugas sutrikusios raidos ir elgesio vaikams bei jų šeimoms, 1990 m. įsteigė Sveikatos ministerija su VU. 1994 m. centras iš Valakampių buvo perkeltas į Žvėryną, kur ilgą laiką buvo Vaikų ligoninė. 2008 m. centras su visa Vaikų ligonine buvo prijungtas prie VU ligoninės Santariškių klinikų. Tais pačiais metais steigėjai priėmė sprendimą įkeisti pastatus Žvėryne Turto bankui ir 2012 m. pastatyti naują centro korpusą Santariškėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių