Quantcast

Vilniaus universitete atidaryta Orientalistikos skaitykla

Antradienį atidaryta Orientalistikos skaitykla Vilniaus universiteto bibliotekoje.

Joje, skelbiama, sukaupta viena didžiausių ir nuosekliausių budistinės kultūros, filosofijos, religijos ir meno kolekcijų Centrinės ir Rytų Europos universitetuose.

Skaitykla įkurta iki šiol nenaudojamose, architektūriškai sudėtingose, bet įdomiausiose ir aukščiausiai esančiose bibliotekos patalpose.

Pagal architekto G. Pamerneckio parengtą projektą rekonstruotose erdvėse įgyvendinta vizija, kokia galėtų būti skaitykla, siejama su Rytų kalbų, istorijos, kultūros studijomis: šiek tiek paslapties, rimties ir netikėtumo. Modernūs ir funkcionalūs interjero sprendimai čia derinami su jaukia asmeninės, namų bibliotekos atmosfera, tam tikros detalės ne užgožia, bet paryškina įspūdingas miesto panoramas, atsiveriančias pro langus.

Į atvirus naujosios skaityklos fondus perkelta VU Orientalistikos centro biblioteka – didžiausia orientalistinė mokslinė biblioteka Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Mokslinės ir mokomosios Azijos kalbų, kultūrų, religijų, filosofijos, antropologijos ir meno istorijos kolekciją sudaro daugiau kaip 10 tūkst.   leidinių ne tik pagrindinėmis Vakarų Europos, bet ir japonų, kinų, sanskrito, hindi, pali, korėjiečių, persų, arabų, tibetiečių, mongolų, tailandiečių, pandžabi, kitomis retesnėmis Azijos kalbomis.

Viena skaityklos patalpa paskirta Alfredo Binderio (Šveicarija) orientalistinei kolekcijai, kurią sudaro apie 4 tūkst. leidinių. Tai viena didžiausių ir nuosekliausių budistinės kultūros, filosofijos, religijos ir meno kolekcijų Centrinės ir Rytų Europos universitetuose.

„Orientalistikos skaitykla – trečioji integruota VU padalinio biblioteka. Centrinėje bibliotekoje jau atidarytos Filosofijos ir Filologijos skaityklos. Naujoji skaitykla – dar viena galimybė įgyvendinti studijų tarpdiscipliniškumo idėjas, dar viena mokslo tyrinėjimams, atradimams ir kūrybai įkvepianti erdvė“, – prieš naujos skaityklos atidarymo šventę kalbėjo VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.

Iš viso skaitykloje, susidedančioje iš penkių įvairaus dydžio erdvių, yra 17 darbo vietų, tarp jų 6 kompiuterizuotos. Taip pat suformuotos kelios nedidelės poilsiui, bendravimui skirtos erdvės su minkštasuoliais ir arbatos staliukais. Orientalistikos skaitykla turėtų būti tyliausia bibliotekos skaitykla, skirta ramiam, ilgų apmąstymų reikalaujančiam darbui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių