Quantcast

Vilniaus taryba spręs, ar atimti garbės piliečio vardą iš vaikus tvirkinusio D. Hasterto

Vilniaus savivaldybė artimiausiame tarybos posėdyje spręs, ar atimti garbės piliečio vardą iš vaikus tvirkinusio buvusio JAV politiko Denniso Hasterto (Deniso Hasterto), dėl galimo valstybinio apdovanojimo atėmimo antradienį spręs ir Prezidentūros taryba.

Kaip BNS pirmadienį teigė sostinės meras Remigijus Šimašius, Vilniaus valdžia šį klausimą nagrinės vasario 8-ąją.

„Miesto tarybos posėdžiui teiksiu siūlymą pripažinti netekusiu galios teisės aktą dėl Vilniaus garbės piliečio vardo suteikimo buvusiam JAV Atstovų Rūmų pirmininkui. Motyvas – veikla, žeminanti apdovanotojo vardą“, – sakė Vilniaus vadovas.

Tuo metu Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovas, Valstybės apdovanojimų tarybos pirmininkas Renaldas Gudauskas BNS nurodė, kad antradienį dėl šio klausimo rengiamas skubus posėdis.

„Laikas dar derinamas“, – sakė jis.

Sostinės garbės piliečiu D. Hastertas pripažintas dar 2001 metais. Tais pačiais metais jis apdovanotas ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino pirmojo laipsnio ordinu.

Šie apdovanojimai skirti už nuoseklų Lietuvos narystės NATO rėmimą, o šalies diplomatai anuomet jį vadino Lietuvos bičiuliu.

Motyvas – veikla, žeminanti apdovanotojo vardą.

Vis dėlto 2016-aisiais D. Hastertas buvo nuteistas 15 mėnesių kalėti bankinio sukčiavimo byloje, susijusioje su atsilyginimu už tylėjimą dėl seksualinio išnaudojimo.

Buvęs JAV Atstovų Rūmų pirmininkas prisipažino, kad nuo 7-ojo dešimtmečio iki 9-ojo dešimtmečio pradžios, dar iki pradėdamas savo karjerą Kongrese, jis seksualiai išnaudojo berniukus, kai dirbo mokytoju ir imtynių treneriu Jorkvilio mokykloje Ilinojuje.

D. Hastertui taip pat teko sumokėti 250 tūkst. dolerių baudą į aukų fondą, jis įpareigotas dalyvauti seksualinių pažeidėjų gydymo programoje.

Nepaisant prieš daugiau nei šešerius metus plačiai JAV nuskambėjusios bylos, Lietuvoje šis anuomet įtakingas JAV politikas išliko apdovanotųjų sąraše.

D. Hastertas Atstovų Rūmų pirmininkas buvo nuo 1999-ųjų iki 2007-ųjų. Tuo metu jis laikytas santūriu, maloniu politiku, padėjusiu JAV Kongresui pereinamuoju laikotarpiu po jo pirmtako Newto Gingricho (Niuto Gingričo) pirmininkavimo.

D. Hastertas atsistatydino iš Kongreso įtartas pro pirštus žiūrėjęs į skandalą, kilusį dėl to, kad kitas buvęs Atstovų Rūmų narys, Markas Foley (Markas Folis), siuntinėjo seksualiai atviras ar dviprasmiškas žinutes į paauglių puslapius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Jei jis iš JAV,tai nieko nereikia atimti, reikia dovanų jam duoti dar vieną vaiką,geriausiai iš vaikų namų Iš JAV tai garbė Lietuvai

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
NA vilnius tai iškrypėliu pedikų,narkomanų sostinė.Ir kaip dabar šimašius atims iš tokio jankių pedofilo .Juk tuom ir tapo miest garbės pilietis.Dabar tą varda reikia suteikti majauskui už moksleivių ... ,vėliaubartuševičiui.IR TEISYBĖ BUS ATSTATYTA...

Užtat

Užtat portretas
Iš vanago ir drobiazko buvo staigiai atimti ordinai.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių