Quantcast

Vilniaus „SOS vaikų kaime“ - edukaciniai užsiėmimai su šunimis

  • Teksto dydis:

Projekto „Gyvūnų kaspino mėnuo“ metu visą spalio mėnesį renkami pinigai, už kuriuos Vilniaus „SOS vaikų kaime“ pirmą kartą bus įgyvendinami plataus masto antrojo lygio kaniterapijos užsiėmimai. Jų metu vaikams bus dovanojama gyvūnų besąlygiškai teikiama šiluma. Artėjant projekto finišui pristatoma programa, ko vaikai bus mokomi per šiuos užsiėmimus.

Užsiėmimus su specialiai paruoštais šunimis vaikų globos namuose rengs Lietuvos kinologų draugijos darbuotojai. Jie paruošė pirmąją Lietuvoje plataus masto antro lygio kaniterapijos programą, kuri bus vykdoma Vilniaus „SOS vaikų kaime“. Parengta programa, anot Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovės Jonaistės Jusionytės, yra unikali Lietuvoje. „Edukacinius užsiėmimus su šunimis vaikams esame organizavę ir anksčiau, tačiau šis projektas yra išskirtinis savo mastu. Iki šiol tokios apimties integruoti kaniterapijos užsiėmimai šalyje vykdyti nebuvo. Programa bus finansuojama „Pedigree“ ir „Whiskas“ gyvūnų maisto gamintojo, kuris dalį savo produktų pardavimų skirst būtent šiems užsiėmimams. Nors jų trukmė priklausys tik nuo gyventojų įsitraukimo, pagal mūsų programą jie galėtų trukti mažiausiai pusmetį“, – sako J. Jusionytė.

Pagrindiniai edukacinių užsiėmimų su šunimis programos tikslai yra vaikų socialinių gebėjimų ugdymas, jų kūrybiškumo skatinimas, motyvacijos mokytis didinimas bei mokymas tinkamai elgtis su gyvūnais. Tačiau anot J. Jusionytės, esminis užsiėmimų siekis yra suteikti globos namuose augantiems vaikams gyvūnų šilumą. „Vykstant užsiėmimams vaikai turės galimybę save išbandyti įvairioje veikloje, sužinos kaip reikia tinkamai elgtis su gyvūnais. Tačiau svarbiausia, kad vaikai turės puikią progą pabendrauti su gyvūnais ir jausti jų meilę. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tai vaikams yra labai svarbu ir toks bendravimas su gyvūnais teigiamai atsispindi jų socializacijai ateityje“, – pasakoja J. Jusionytė.

Specialistų vedamų užsiėmimų metu vaikai bus mokomi teorijos apie šunis. Ji apims pamokas apie šių gyvūnų anatomiją, gyvenimo etapus, veisles, „specialybes“, indėlį į literatūrą, istoriją, taip pat bus pasakojama apie žmogaus ir šuns santykius, saugą, bendraujant su gyvūnu, bus analizuojama šunų kūno kalba.

Edukacinių užsiėmimų su šunimis metu talkins įvairių sričių specialistai. Juose dalyvauti bus kviečiami veterinarai, gydytojai, psichologai, socialiniai darbuotojai. Užsiėmimų metu teorinė medžiaga bus papildoma praktiniais užsiėmimais. Savo patirtimi dalinsis šunų dresuotojai, fotografai, video montažo specialistai. Vaikams bus suteikta galimybė išbandyti savo jėgas jų pristatomoje veikloje. Savo darbus Vilniaus „SOS vaikų kaime“ augantys vaikai pristatys tarptautinių šunų parodų metu.

Kartą per savaitę vyksiančiuose 2 valandų trukmės užsiėmimuose, kurių metu vaikai visą laiką bendraus su specialiai paruoštais šunimis,  bus pristatoma vis nauja teminė paskaita. Priklausomai nuo vaikų amžiaus, jie turės atlikti skirtingas užduotis, susijusias su temine paskaita, o siekiant ugdyti jų atsakomybę, vaikams bus užduodami namų darbai.

Apie kaniterapiją

Pirmojo lygio kaniterapija (susitikimai su šunimis) - žmogaus susitikimui su šunimi konkretūs tikslai nėra užsibrėžiami. Svarbiausia tokių užsiėmimų metu – šuns ir žmogaus kontakto užmezgimas, teigiamai veikiantis emocijas.

Antrojo lygio kaniterapija (mokymasis su šunimis) – intensyvesnis bendravimas su šunimis, kurio metu šuo gali būti pasitelkiamas kaip mokymo priemonė (pavyzdžiui, mokomasi kaip tinkamai elgtis su gyvūnais) arba motyvuojanti priemonė mokantis kitus dalykus (šuns dalyvavimas mokymosi procese).

Trečiojo lygio kaniterapija (terapija, pasitelkiant šunis) –  šuns dalyvavimas kompleksiniuose terapiniuose užsiėmimuose, siekiant iš anksto apsibrėžtų tikslų. Šuns vaidmuo užsiėmimuose priklauso nuo sprendžiamos problemos tipo. Bendravimas su šunimi skirtas žmonių psichiniams, emociniams, socialiniams bei kognityviniams gebėjimams stiprinti. Terapijos programa iš anksto aptariama ir suderinama su specialistais, dirbančiais su konkrečiu pacientu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anastazija

Anastazija portretas
pirma karta pamaciau Paksa besijuokianti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių