Quantcast

Vilniaus socialdemokratai nusigręžė nuo J.Imbraso (atnaujinta)

Pirmadienio vakare susirinkusi socialdemokratų (LSDP) Vilniaus skyriaus taryba nusprendė pradėti derybas dėl naujos valdžios formavimo Vilniaus miesto savivaldybėje.

Puolė į dešiniųjų pusę

Derybos bus vedamos su naują Vilniaus koaliciją formuojančiomis dešiniosiomis politinėmis jėgomis: konservatoriais, liberalcentristais, Liberalų sąjūdžiu bei Nepriklausoma frakcija.

Sprendimas priimtas slaptu balsavimu. Už derybas su Vilniaus dešiniaisiais balsavo 63 socialdemokratai iš 110 dalyvavusių narių. Šiuo sprendimu socdemai atsuko nugarą dabartinei Vilniaus savivaldybės koalicijai, kurią subūrė Tvarkos ir teisingumo partija.

„Tarybos sprendimas įpareigoja derybinę grupę tartis dėl naujos koalicijos sudarymo Vilniaus miesto savivaldybėje. Tik derėtis, o vėliau skyriaus taryba turės nuspręsti, ar pasirašyti koalicinę sutartį su nauja dauguma savivaldybėje ar ne. Kitas socialdemokratų tarybos posėdis planuojamas vasario 19 dieną. Todėl trečiadienį, jeigu savivaldybės tarybos posėdis įvyks, mes nedalyvausime balsavime dėl interpeliacijos merui J.Imbrasui“, - komentavo LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Romas Adomavičius.

Nors socialdemokratai tikina oficialiai tik dabar pradėsiantys derėtis su savivaldybės dešiniaisiais, tačiau neoficialūs pokalbiai vedami jau trečia savaitė. Jų metu paaiškėjo, kad įsiliejusiems į naują daugumą socialdemokratams būtų siūlomas vicemero postas, kurį užimtų R.Adomavičius, bei savivaldybės administracijos direktoriaus vieta, kuri būtų paliekama dabartiniam administracijos vadovui Gintautui Paluckui.

Rinkėjai gali nesuprasti

Tarybos sprendimui nepritaria socialdemokratas, Seimo narys Vytenis Andriukaitis. Jis posėdžio metu balsavo prieš jungimąsi su Vilniaus savivaldybės dešiniosiomis politinėmis jėgomis. Jo nuomone, keturiems savivaldybės socialdemokratams derėtų trauktis į opoziciją, jeigu sugriūtų dabartinė valdžia.

„Tai - aiški dešiniųjų frakcija, o jų ir mūsų programinės nuostatos skiriasi. Aš sutinku, kad turint postus bei įtaką savivaldybėje, galima daug nuveikti miesto labui, tačiau manau, kad tą patį galima nuveikti ir būnant aktyvioje savivaldybės opozicijoje. Tie postai liktų antrame plane. Be to, šioje dešiniųjų koalicijoje abejonių dėl neskaidrumo kelia Nepriklausoma frakcija. Dalis jos narių atskilo nuo Tvarkos ir teisingumo frakcijos ( turima omenyje frakcijos seniūną Gintarą Kazaką, kuriam pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo – red. past), - nuomone dalijosi V.Andriukaitis.

Papiktino Vilniaus merą

Socialdemokratų sprendimą pasmerkė ir Vilniaus meras J.Imbrasas. Jis apie balsavimo rezultatus sužinojo kone tą pačią minutę, kai jie buvo skelbiami tarybos salėje. Meras pats paskambino socialdemokratui, Vilniaus miesto tarybos nariui Jurui Požėlai. Pastarasis jam pranešė: 63 už, 47 prieš.

Komentuodamas „Vilniaus dienai“ meras neslėpė apmaudo. „Laikas parodys, kokios priežastys juos paskatino taip pasielgti. Manau, kad ne tos, kurias įvardija opozicija. Manau čia vyksta kova dėl valdžios. Socialdemokratams ir R.Adomavičiui tai būdinga. Jis vienintelis kėlė destrukciją derybose dėl dabartinės valdančiosios koalicijos sustiprinimo“, - kaltinimus žėrė J.Imbrasas.

Nukėlė tarybos posėdį

Nors socialdemokratai dar tik pradės oficialias derybas su dešiniaisiais ir kol kas balsuoti dėl nepasitikėjimo Vilniaus meru negali, savivaldybės opozicija ir be jų pasiryžusi versti J.Imbrasą. Esą socialdemokratai galėtų prie naujos koalicijos  prisijungti ir vėliau.

Tačiau keblumų kelia pats tarybos posėdis, planuotas trečiadienį, vasario 11-ąją. Mat pirmadienį J.Imbrasas posėdį atšaukė ir paskalbė jį perkeliąs į vasario 25-ąją.

„Kadangi iki šiol nepavyko sutarti dėl vicemerų, kad nebūtų stumdymosi posėdžio metu, nusprendžiau posėdį nukelti. Tai ne atšaukti, o nukelti. Reglamentas merui to daryti nedraudžia. Jeigu dalis tarybos sumanys trečiadienį rinktis, jų priimti sprendimai bus negaliojantys. Įsivaizduokite, kas būtų jeigu kiekvienas šauktų posėdį, kada užsimano. Mieste būtų anarchija“, - tikino J.Imbrasas.

Opozicija nusiteikusi karingai

Nepaisydama mero sprendimo opozicija žada trečiadienį rinktis posėdžiauti. Pasak liberalcentristo Gintauto Babravičiaus, įstatymuose paskalbto posėdžio atšaukimas nenumatytas. Jeigu ir būtų numatyta tokia teisė, turėtų galioti tie patys reikalavimai kaip ir posėdžio sušaukimui: ne anksčiau nei likus keturioms dienoms iki posėdžio. Šiuo atveju posėdis atšauktas pirmadienį, o numatytas trečiadienį.

Trečiadienį per miesto tarybos posėdį ketinama kelti ir interpeliacijos klausimą. G.Babravičius tikisi, kad ir be socialdemokratų, kurie yra suvaržyti partijos, jiems pakaks balsų merui nuversti. Šiuo metu opozicija tikina turinti 27 parašus. Penktadienį oficialiai po šiuo dokumentu tebuvo pasirašę 26 politikai. Tiek balsų reikia mažiausiai norint nuversti J.Imbrasą.

Tačiau opozicija baiminasi, kad interpeliacija trečiadienį gali subliūkšti. Mat yra abejonių dėl neprikalstomųjų paramos. Nors jie oficialiai deklaruoja palaiką opoziciją, yra gandų, kad jų partijos nariams mero aplinka daro spaudimą, neatmetamas ir papirkinėjimo variantas.

Jeigu trečiadienį interpeliacija subliukštų, opozicija nepasitikėjimą meru galėtų reikšti anksčiausiai po metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių