Quantcast

Vilniaus senamiesčio gyventojai grįžo į viduramžius – antrą mėnesį neturi vandens

  • Teksto dydis:

Absurdiška situacija Vilniuje – senamiesčio gyventojai jaučiasi tarsi grįžę į viduramžius. Antrą mėnesį neturi vandens ir negali praustis, skalbti drabužių, gamintis maisto, kai kur išsijungė ir šildymo sistema, praneša LNK.

Prestižinėje sostinės vietoje nėra vandens, o jei per stebuklą bėga – srovė juokinga.

„Nori grįžti į namus ir žinoti, kad galėsi nusiprausti, pasiruošti maisto ir atsipalaiduoti, tačiau niekada nežinai, kokia situacija. Gal skamba dramatiškai, bet elementarūs dalykai, kurie sudaro kasdienybę, tampa neprieinami“, – skundėsi namo gyventojas Lukas Jablonskas.

Neįmanoma nei praustis, nei gaminti maisto, skalbti drabužių. Anot gyventojų, tai tęsiasi jau apie du mėnesius.

„Su laiku situacija vis blogėjo – atsibusdavai ryte ir nežinodavai, ar galėsi nueiti į dušą, iki to, kai atsibundi ir žinai, kad negalėsi į dušą. Galų galiausiai teko išsikraustyti. Negali bėgioti pas draugus,  kaimynus ar į biurą praustis. Man rodos, ne toks turi būti gyvenimas Vilniaus senamiestyje“, – stebėjosi L. Jablonskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ir tai – ne vieno buto problema. Kenčia visas namas. Galima tik įsivaizduoti, ką tenka iškęsti šeimoms su mažais vaikais.

„Pvz., viename bute vandens slėgis nukrinta tiek, kad šildymo sistemą atjungia. Kadangi aš esu pirmas, kuris name gauna vandens, tai pas mane dar naudotis vandeniu įmanoma. Tačiau kartais srovė per maža, kad ruoštų karštą vandenį, todėl bėga tik šaltas. Aš pirmas grandinėje, o kurie toliau – jiems dar blogiau. Galiausiai paskutinis taškas išvis neturi vandens“, – pasakojo namo gyventojas Justinas Januškevičius.

Gyventojai turi priekaištų namo administratoriui.

„Trumpalaikio plano nebeliko, o iš ilgalaikio plano nebuvo nieko padaryta per tuos du mėnesius. Gyventi darosi problematiška“, – sakė J. Januškevičius.

„Sužinojau, kad nebus taip ir tai truks dar kelis mėnesius. Prieš tai sakė, kad šešis, dabar sako, kad mažiau. Tačiau, turint omenyje, kad niekas nepasikeitė per tą laiką, sunku tikėti ir nežinia, kuo tikėti“, – sakė namo gyventojas.

„Deja, bet tokių situacijų Vilniaus mieste – nemažai. To labiau kad susiduriame su atsakomybių ribomis. Deja, bet tenka pasakyti, kad nelabai galime kuo padėti. Vidaus tinklai priklauso namą administruojančiai įmonei“, – pabrėžė „Vilniaus vandenų“ atstovė Renata Saulytė.

Administratorius sako, kad problema sprendžiama ir tai – nėra vienetinis atvejis.

„Senamiestyje su šia problema susiduriame dažnai“, – sakė „Civinity namai“ atstovas Martynas Naujokas

Trumpai tariant, problemų kyla dėl senų konstrukcijų.

„Taip nuo seniai buvo suprojektuotas. Senamiestyje trys namai naudojasi vienu šalto vandens įvadu. Kadangi žmonės naudojasi ir dujiniais katilais, reikalingas didesnis vandens slėgis. Vamzdyno skersmuo suprojektuotas nuo seniai, jie buvo mažesni, nei reikalauja šių laikų standartai“, – tęsė M. Naujokas.

Administratorius sako, kad bus suprojektuotas naujas atskiras įvadas, bet dar apie du mėnesius teks laukti.

„Reikės kasti senamiesčio grindinį, reikalinga bus archeologų priežiūra“, – apie darbus pasakojo M. Naujokas.

„Problemų yra įvairiausių: tinklas pasenęs, nebepralaidus, todėl ir yra problemų, pvz., spaudimo sumažėjimas, neskaidrus vanduo ir pan.“, – vardijo R. Saulytė.

„Iš dalies problema būtų sprendžiama modernizuojant pastatus, bet reikia atkreipti administratorių dėmesį, kad turėtų būti pastovi techninė priežiūra“, – pabrėžė savivaldybės Šilumos ir vandens  ūkio poskyrio vedėjas Kęstutis Karosas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turi,neturi,

Turi,neturi, portretas
savarbu tik kad susimoketu uz ji!

Taigis

Taigis  portretas
rusai išėjo ir nieko neliko- nėra kam statyti ir nera kam renovuoti. šaikit Putinuką, viską sutvarkys. Lietuviški lochai nesugeba.

Anonimas

Anonimas portretas
JIE SUSITAPATINO SU UKRAINA
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių