Quantcast

Vilniaus savivaldybės elgesys su miesto medžiais piktina žaliuosius

  • Teksto dydis:

Vilniuje nesiliaujant sveikų medžių pjovimui į Lietuvos žaliųjų partijos iniciatyvą išsaugoti miesto medžius atsiliepusios nevyriausybinės, aplinkosauginės organizacijos bei miesto gyventojai praėjusį penktadienį rinkosi į Šermukšnių gatvę viešai išreikšti nepritarimą beatodairiškam žaliųjų miesto erdvių naikinimui. Šioje gatvėje nupjovimui sužymėta visa sveikų medžių alėja. 

Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys teigia, jog savivaldybė turėtų teikti prioritetą ne automobilių statymo vietų plėtrai, bet miesto žaliųjų erdvių priežiūrai. 

„Džiaugiuosi, jog į mūsų jau seniai keliamą problemą dėl brutaliai sostinėje pjaunamų sveikų medžių atsiliepė įvairios nevyriausybinės organizacijos, kurios taip pat pasmerkė tokius veiksmus. Miesto žaliosios zonos, medžių alėjos turi savo funkciją: apsaugo nuo gatvės triukšmo, taršos, vasarą – nuo karščio. Vilnius visada buvo žalias miestas, todėl nedovanotina, jog dėl vairuotojų ar kelininkų patogumo kertami sveiki medžiai, ištisos medžių alėjos. Mano manymu, už tokį savavališką medžių kirtimą už tai atsakingi asmenys turėtų prisiimti ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę“, – sakė L. Balsys.

Anksčiau Vasario 16-osios gatvėje nupjautus medžius apžiūrėjusi Lietuvos žaliųjų partijos narė, dendrologė Marija Tamkevičiūtė yra patvirtinusi, jog dauguma nukirstų medžių buvo sveiki. „Galima buvo matyti, kad kai kuriems šių medžių yra apie 60 metų, tačiau jie sveiki, nepažeisti ligų. Liepos visuomet buvo sodinamos šalia gatvių, kaip medžiai, geriausiai apsaugantys nuo taršos. Vidutinio dydžio medis per vieną vegetacijos laikotarpį absorbuoja tiek kenksmingų medžių, kiek jų išskiriama iš 130 litrų benzino. O 6, 10, 15 kvadratinių metrų pločio liepų laja 3 kartus sumažina gyventojų girdimą gatvės triukšmą“, – teigė M. Tamkevičiūtė.

Lietuvos žaliųjų partijos duomenimis, šiuo metu nenumatyta skirti papildomų lėšų naujai pasodintų medelių priežiūrai. Jei nukirstų vietoje bus planuojama sodinti kitus medžius, jauniems medžiams bus reikalinga speciali priežiūra (laistymas, tręšimas), nes taršiose zonose jie sunkiai prigyja.

Tai, kad miesto medžiai prastai prižiūrimi pastebi ir Lietuvos arboristikos centro direktorius Algis Davenis. „Nei savivaldybei, nei visuomenei visiškai nerūpi, kad medžiai mieste yra nuolat luošinami, žalojami. Vilnius yra virtęs medžių šmėklų miestu. Kur bepažiūrėsi, visur augalai luoši, sudarkyti. Likimas tokių augalų anksčiau ar vėliau būna toks pats – nukirtimas“, – sakė A. Davenis.

Pasak A. Davenio, visos problemos dėl medžių kyla dėl jų sodinimo nepagalvojus apie jų ateitį.  „Mes manome, kad prioritetas tvarkant medžius turi būti skirtas ne genėjimui ir audros padarinių šalinimui, bet kompleksinei ir prevencinei medžių priežiūrai (arboristikai), kuri užtikrintų gerą medžio kaip augalo būklę ir leistų išvengti problemų ateityje, kad medis netaptų grėsme visuomenei ir žmonių turtui“, – teigė žinomas arboristas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

k.jhc

k.jhc portretas
Kada nustos miestus darkyti ir tuos neuzaugas sodinti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių