Quantcast

Vilniaus savivaldybė už klaidas sumokėjo miestelėnų sąskaita

Sostinės pašonėje besidriekiančio Kalnėnų individualių namų mikrorajono gyventojų ramybę sudrumstė įžūlūs investuotojai, trijuose sklypuose surentę sublokuotus penkiabučius.

Paaiškėjus, kad namai išdygo pagal neteisėtus statybos leidimus ir turėtų būti nugriauti, Vilniaus savivaldybė stojo pažeidėjų pusėn – neregėtai skubiai pakeitė galiojantį detalųjį planą, kad šie įteisintų nelegalius statinius.

Pagalbos šauksmas

Jaukios Airių gatvelės gyventojai jau porą metų kovoja prieš kaimynystėje įsisiūbavusią nelegalią statybą. Tačiau priešininkai pasirodė apsukresni ir išsprendė savo problemas savivaldybėje. Maždaug prieš mėnesį kai kuriems net rankos nusviro sužinojus, kad ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pasidavė.

Airių gatvės gyventojas Marius Š. socialiniuose tinkluose pasidalijo nevilties kupinu įrašu. Anot jo, NT vystytojai UAB "Buta" ir du fiziniai asmenys, nelegaliai gavę statybos leidimus, pradėjo statyti gyvenamuosius penkiabučius namus Vilniuje, Airių g. 8, 10, 12 esančiuose sklypuose. Statybos inspekcija pripažino, kad statybos leidimai išduoti neteisėtai. O ir gyventojai priešinosi nuo pat statybos pradžios, nes ji pažeidžia esmines galiojančio detaliojo plano nuostatas. Toje teritorijoje galima statyti vienbučius ar dvibučius namus, o yra statomi trys penkiabučiai. Taip pat esą pažeidžiama daugelis kitų ribojimų ir normų. Statybos inspekcija padavė statytojus ir savivaldybę į teismą, prašydami anuliuoti neteisėtus statybos leidimus ir nugriauti pastatus, 2017 m. gruodį statybos buvo tik prasidėjusios.

"Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė, nesilaikydama procedūrų, neinformuodama gyventojų, pritarė detaliojo plano pakeitimui. Šiandien gavome raštą, kad Statybos inspekcija pritarė detaliojo plano pakeitimui, kuris iš esmės prieštarauja vieningam miesto planavimui. Jei norite pasistatyti pastatą, neatitinkantį detaliojo plano – pirmyn, nes detalųjį planą savivaldybė ir Statybos inspekcija keičia jau pastatytiems pastatams", – tvirtino vilnietis Marius Š. Beje, jis tikino, kad apie šį atvejį buvo miesto vadovybė informuota asmeniškai ir nesiėmė nieko.

Aukštyn kojom

Vienas iš su statytojų savivale kovojančių Airių gatvės gyventojų Arminas V. "Vilniaus dienai" pasakojo, kad dar prieš trejetą metų statytojai buvo kiti, jie vaikščiojo pas kaimynus, prašydami sutikimo trijuose sklypuose statyti kotedžus.

Jei norite pasistatyti pastatą, neatitinkantį detaliojo plano – pirmyn, nes detalųjį planą savivaldybė ir Statybos inspekcija keičia jau pastatytiems pastatams.

"Su tais parašais jie būtų teisėtai gavę ir leidimus, bet žmonės, aišku, nesutiko. Tada ankstesnieji investuotojai leidimus "susiveikė", bet sklypus pardavė kitiems statytojams, – sakė vilnietis. – Trys penkiabučiai Airių g. faktiškai jau pastatyti – kol Statybų inspekcija nagrinėjo skundus, ir net prasidėjus teismo procesui, statybos nė dienai nebuvo sustojusios. Atvirkščiai – namus pagal neteisėtus statybos leidimus skubėta suręsti kuo greičiau. Taip drąsiai daryti tokias investicijas, manau, gali tik tas, kas yra 100 proc. tikras, kad susitvarkys dokumentus savivaldybėje ir nereikės nieko griauti."

Praėjusių metų kovą savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Danuta Narbut pasirašė įsakymą, leidžiantį UAB "Buta" bei E. ir E.Kuklieriams inicijuoti Airių g. kvartalą apimančios teritorijos detaliojo plano koregavimą.

Keista, bet įsakyme, kuris leido keisti galiojantį dokumentą, nenurodytas nei šio koregavimo tikslas, nei joks teisinis pagrindas tai daryti. Pagal įstatymą teritorijų planavimo dokumentai koreguojami, kai atliekami jų sprendinių esmės nekeičiantys pakeitimai arba taip nusprendžia teismas. Šiuo atveju koregavimas galiojančio detaliojo plano sprendinius apverčia aukštyn kojom.

2001 m. Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintame dokumente visai Kalnėnų mikrorajono daliai į šiaurę nuo Juodupio gatvės numatytas vienodas teritorijos naudojimo būdas – mažaaukštė gyvenamoji, tikslinė paskirtis – individualių namų statyba. 48 ha teritorijoje tik 2 kvartalai buvo priskirti mišriai statybai, kur galimi ir sublokuoti mažaaukščiai namai su komercinės paskirties patalpomis. Tačiau Airių gatvėje jokių sublokuotų namų statyba nebuvo numatyta, o pakoreguotas detalusis planas jau leidžia 3 konkrečiuose sklypuose vietoj individualių namų statyti sublokuotus.

Daugiabučiai dygs bet kur?

Net ir šiuo metu rengiamas naujas miesto bendrasis planas Kalnėnų rajono funkcinėje zonoje, apimančioje Airių ir gretimas gatves, numato tik vienbučių ir dvibučių namų statybą, viename sklype ne daugiau kaip 2 būstus. Todėl, gyventojų nuomone, savivaldybės administracijos sutikimas sudaryti sąlygas ten statyti blokuotus namus, gali atverti Pandoros skrynią – sudaromas precedentas nekilnojamojo turto vystytojams statyti netgi daugiabučius, kadangi joks teisės aktas nenumato, kiek sublokuotų namų gali būti pastatyta viename sklype.

Karolio Kavolėlio / Fotobanko nuotr.

Pasak įteisintų statybų kaimynų, Vilniaus miesto savivaldybė, tvirtindama koreguotą detalųjį planą pagal verslininkų pageidavimus jau pastatytiems statiniams, tiesiog nusiplovė rankas: "Mes buvome pas Vilniaus miesto vyriausiąjį architektą Mindaugą Pakalnį, ir ne vieną kartą – jis pats pripažino, kad šioje situacijoje gero sprendimo nėra. Tačiau savivaldybė, kažkada neteisėtai išdavusi leidimus statyboms, dabar eina tuo pačiu keliu, kad įteisintų nelegalius pastatus. O mums sako – eikite į teismus, samdykite advokatus, ginkitės patys! Esame normali bendruomenė, yra tarp mūsų ir verslus valdančių žmonių, ir advokatų. Mes turime iniciatyvos, laiko ir pinigų ginti savo interesus, nes manome, kad įstatymas mūsų pusėje. Nors iš statytojų teko išgirsti keistokų užuominų, drąsos mums irgi netrūksta. Žmones, neturinčius nei pinigų, nei ryšių, tokiems "statytojams" nesunku nutildyti, o valstybės institucijos jų interesų ginti neskuba."

Vasarą su nelegaliomis statybomis kovojantiems žmonėms buvo švystelėjusi šiokia tokia prošvaistė, mat savivaldybėje sudaryta Teritorijų planavimo komisija liepos 30-ąją buvo nutarusi netvirtinti koreguoto detaliojo plano. Buvo pasigesta išsamaus aprašymo, kokia neigiama įtaka galima gretimoms teritorijoms, plano rengėjai atsižvelgė ne į visas Miesto plėtros departamento išduotas planavimo sąlygas, reikalavimų neatitiko užstatymo tipas. Detaliojo plano koregavimui nepritarė ir Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Tačiau spalio pabaigoje UAB "Buta" pateikė pakartotinį prašymą suderinti koreguotą detalųjį planą, ir lapkričio 13 d. pasiekė savo. Šį kartą be jokio juridinio pagrindo pakeistam dokumentui pritarė ir Statybos inspekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justas

Justas portretas
100%uzsakytas straipsnis i vienus vartus varo zmones nusipirko sklypus su legaliais leidimais pastate namus o gavosi kad per kaimynu galvas lipo?Nesamone vietoi Savivaldybes paduociau i teisma zurnaliste uz kad juodina savivaldybe nes 5kart kartoja kad nelegalios statybos st leidimai nelegalus nors teismas nepripazino kad nelegalus leidimai o Pakalnis teisingai pasielge sutaupe Savivaldybes lesas ir dar infrokstruktura is statytoju lesu isreikalavo

Beatričė

Beatričė portretas
Nesuprantu, kaip dirba mūsų institucijos - parengti projektą, eini per visas institucijas, gauni visų pritarimus, gauni statybos leidimą, planuoji veiklą ir staiga, gavus kažkokių kaimynų skundą, viskas kažkaip "teisėtai - neteisėtai". Tikiu, kad sveikas protas nugalės ir tokie "rašinėtojai", gavę nuostolių dengimo sąskaitas ir asmeninę atsakomybę, nustos terorizuoti verslininkus.

Ausra

Ausra portretas
Statytojai pirko statybos projekta su leidimu statybai, kad būtų greitesnis vystymo procesas, o dabar per kaimynų skundus jie vietoj 1metų trukmės projekto vystymo, turi užšaldytą statybą ir dar papildomai turi investuoti į kaimynų infrastruktūrą
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių