Quantcast

Vilniaus savivaldybė išlieka viena korumpuočiausių įstaigų

Vilniaus miesto savivaldybę visuomenė vertina kaip vieną korumpuočiausių įstaigų, kurioje klesti biurokratija ir kyšininkavimas - atkreipia dėmesį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai bei pilietinių antikorupcinių iniciatyvas skatinančios tarptautinės organizacijos Transparency international atstovai.

Skaidrumui pritrūko lėšų

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybėje surengtas posėdis korupcijos tematika. Savivaldybės antikorupcijos komisijos atstovai visuomenei pristatė nuo 2007 m. įgyvendintos antikorupcinės programos ataskaitą. Esą trejus metus vykdyta programa įgyvendinta daugiau nei 90 procentų

Programos metu didžiausias dėmesys skirtas Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamentui. Mat visuomenė prieš trejus metus išsakė nuomonę, kad šis padalinys pats jau rodosi korumpuočiausias savivaldybėje: jo specialistai galimai tyčia vilkina detaliojo ir specialiojo planavimo procedūras tarsi tuo siekdami pakišos.

„Interesantai nežino, kokios paslaugos iš tiesų teikiamos Miesto plėtros departamente, kokius dokumentus reikia pristatyti vienu ar kitu klausimu. Dėl to susidaro įspūdis, kad biurokratas nori kažko papildomai, paskatinimo, kad žmogui paaiškintų jo teises“, - komentavo ataskaitą pristatęs Vilniaus miesto savivaldybės Etikos ir nusižengimų tyrimų skyriaus vedėjas Vidas Patackas

Per trejus metus įgyvendinta 13 iš 14 numatytų antikorupcinės programos priemonių: imti internete viešinti valdžios patvirtinti detalieji planai, o nuo pernai metų pabaigos talpinama informacija ir apie pradėtus rengti tokio pobūdžio dokumentus.

„Dėl lėšų stygiaus nevykdoma penkta priemonė. Turėjo būti parengta tvarka, kad interesantas vieno langelio principu užsakęs detaliojo planavimo procedūrą internete galėtų matyti visus proceso etapus. Sistemos kaina - 600 tūkst. litų sistemos kaina, jos pirkimas bei diegimas užtruktų apie metus. Tačiau lėšų sistemai miesto biudžete nebuvo numatyta, todėl programa neįvykdyta“, - sakė V.Patackas.

Programa įgyvendinta atmestinai

Nors įgyvendintos kone visos numatytos antikorupcinės priemonės, jų efektyvumas sukėlė abejonių posėdyje dalyvavusiems STT pareigūnams bei Transparency international atstovams. Pavyzdžiui esą buvo sudarytos sąlygos gyventojams pareikšti nuomonę apie savivaldybės darbą, įdiegta pagalbos linija, kuria galima anonimiškai pranešti apie pastebėtas savivaldybėje korupcijos apraiškas.

Tačiau Transparency international vadovas Sergejus Muravjovas pastebėjo, kad pastaroji priemonė apskritai neveiksminga. Mat perpūra savaičių užregistruojamas vienas skundas ir tas pats labai smulkus. Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybė iš korupcinio žemėlapio raudonosios zonos nenyksta.

Kita priemonė - gyventojų apklausos. Siekta sužinoti, ar juos tenkina Miesto plėtros departamento darbas, ar jis atliekamas laiku, ar padalinyje nėra per daug skyrių, sukuriančių bereikalingą biurokratiją. Tiesa, šiai priemonei pritrūkus lėšų nuspręsta išsiuntinėti vos 200 anoniminių anketų projektavimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Šiuo metu atsakymų sulaukta vos iš 35 respondentų.

„Programa nepakankamai atskleidžia visas savivaldybės problemas. Matome, kad Vilniaus miesto savivaldybė išlieka tarp tų įstaigų, kurios labiausiai korumpuotos. Nėra informacijos apie jūsų antikorupcinės komisijos veiklą, neveikia vieno langelio principas. Pernai buvo problemų dėl išorinės reklamos leidimų išdavimo: vienas asmuo galėjo atmesti interesanto prašymą be argumentų. Dėl to reikia ne tik pasirengti antikorupcinę programą, bet ir ieškoti sprendimų, kaip ją efektyviai įgyvendinti“, - kritiką savivaldybei žėrė STT korupcijos rizikos skyriaus viršininkas Vidmantas Meškauskas.

Pareigūnų neįtikino naujos valdžios užmojai

2007 m. antikorupcinė programa įgyvendinta Vilnių valdant Tvarkos ir teisingumo partijai. Šiemet, pasikeitus valdžiai mieste, šios atstovai užsimojo aršiau kibti į kovą su kyšininkavimu. Vakar Vilniaus miesto meras Vilius Navickas pasirašė sutartį su Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija, kuria įsipareigojo, kad detaliojio ir specialiojo planavimo procedūros truks ne ilgiau nei pusmetį. Sutartyje numatyti terminai dienų tikslumu, per kiek laiko kiekvienas savivaldybės skyrius privalo atlikti savo darbą.

Taip pat ateityje ketinama visus taryboje svarstomų klausimų projektus talpinti elektroninėje erdvėje, kad su jais vilniečiai galėtų ne tik susipažinti, bet ir pareikšti savo nuomonę ar pasiūlyti savo sprendimo projektą.

Tikimasi, kad savivaldybė taps skaidresne po trečiadienį patvirtinto savivaldybės administracijos reorganizacijos plano. Mero patarėjas Darius Indriūnas pabrėžė, kad trečdaliu sumažėjus tarnautojų, sumažės biurokratinis aparatas, neliks besikartojančių funkcijų ir bus pereinama nuo bendros prie asmeninės tarnautojo atsakomybės. Kiekvienas valdininkas žinos savo pareigas, o už jų nevykdymą bus prašomas atsakyti.

S.Muravjovas abejoja, kad sumažinusi administraciją Vilniaus savivaldybė taps skaidresnė visuomenės akyse. Esą skaidriam darbui užtikrinti gali nepakakti tarnautojų resursų, o piliečių pasitikėjimo valdžia dar nespėjo įgyti, tad skundų sistema bent artimiausius metus neveiks.


Šiame straipsnyje: savivaldybėkorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių