Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus saugumo forumo dalyviai Rusijos karo fone aptars atgrasymo ir gynybos strategijas

2024-02-23 07:46

Seime penktadienį vyks devintasis Vilniaus saugumo forumas, kuriame bus aptariamos atgrasymo ir gynybos strategijos, Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą.

Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / I.Gelūno / BNS nuotr.

„Rusijos karo Ukrainoje tendencijos, deja, nėra pozityvios. Rusija pilnai savo ekonomiką perjungė į karo lygį: gerokai padidino BVP dalį skiriamą gynybai, „užkūrė“ gynybos pramonę 24/7 režimu“, – sako Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Pasak jo, taip pat stebimas ir didesnis priešiškų režimų veikimas Europoje: išpuoliai prieš istorinės atminties paminklus, augantis kibernetinių atakų skaičius, tad reikia ieškoti sprendimų, kaip atgrasyti priešą – stiprinti gynybos pramonę ir kariuomenės pajėgumus, kurti naujus technologinius sprendimus.

Vilniaus saugumo forumą organizuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas kartu su Gynybos paramos fondu. Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, šiais metais daugiausia dėmesio bus skiriama bendrai NATO atgrasymo strategijai – aptarti iššūkius ir būdus, kaip ją stiprinti.

Konferencijoje dalyvaus buvęs Amerikos kariuomenės Europoje vadas atsargos generolas leitenantas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas), buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ginklų kontrolei ir tarptautiniams saugumo reikalams Marshallas Billingslea (Maršalas Bilingslis), kiti atstovai.

Anot forumo organizatorių, geopolitiniai iššūkiai ir saugumo situacijos nepastovumas pasiekė precedento neturintį lygį, Rusijos karas prieš Ukrainą ir karas Artimuosiuose rytuose plečiasi ir kelia grėsmę Europos saugumui.

Jie pažymi, kad Rusija intensyviai ruošiasi ilgalaikiam konfliktui su Vakarais, mobilizavosi karui – stiprina savo Vakarų karinę apygardą (Leningrado sritį), ir taiko kitas agresyvias priemones ekonominėje, informacinėje, diplomatinėje ir kibernetinėje erdvėse.