Quantcast

Vilniaus ruoniai iš peties sudrumstė Salotės ežerą

„Mūsų sieloje šiandien šventė" - unisonu dainuoja saujelė šeštadienį prie Salotės ežero Pilaitėje susirinkusių žmonių. Jie nusimeta drabužius ir sulenda į pakrantėje pastatytą „indėnišką" pirtelę.

Pasikaitinę joje susikimba už rankų ir tekini sniegu skuodžia ant ežero lieptelio. Trys keturi - šoka į iškirstą eketę. Turškiasi, šūkauja, juokiasi, taško vandenį - taip Vilniaus ruoniai šeštadienį atšventė 7-ąją sveikatos ir grūdinimosi šventę. 

Sveikatai kūnui ir sielai 

„Savijauta puiki. Jaučiuosi kaip naujai gimusi", - džiaugėsi iš eketės išlipusi 43 metų vilnietė Natalija Gaidukevič. Maudynėms žiemą šeštadienį ji ryžosi pirmąkart.  

„Dešimt metų norėjau, bet vis pristigdavo drąsos. Šįkart nusprendžiau: viskas - neriu. Reikia nugalėti savo baimes", - pojūčiais, patirtus įveikus savo psichologinius užkardus, dalijosi N.Gaidukevič. 

Jos teta Liuba Radionova į ledinį ežero vandenį spaudžiant solidžiam šaltukui ryžosi prieš 15 metų. Dabar 66 metų moteris žiemą maudosi beveik kasdien. Tai tapo moters ritualu. 

„Maudynės man labai pataiso nuotaiką, blogos mintys ir emocijos kaip mat išgaruoja. Žinoma, jaučiuosi ir sveikesnė", - tikino L.Radionova.  

Moters sūnus ir dukra mamos pomėgį kol kas vertina per distanciją. „Rūpužiokai mano pavyzdžiu neseka. Sakė, kad ruoniais taps išėję į pensiją", - juokėsi Pilaitėje gyvenanti vilnietė. 

Maudynėms reikia subręsti 

Vilniaus ruonius draugėn subūrusi Genovaitė Meškelienė pati ledinį vandenį išbandė prieš 13 metų. Anuomet ji gyveno Kaune. Persikėlusi į sostinę moteris netruko rasti bendraminčių, įkūrė klubą. 

„Kadaise jame buvo vos dešimt žmonių, dabar jau - pusšimtis. Tik jaunimo neprisišaukiame, jie šalčio bijo. Maudynėms žiemą reikia subręsti", - mirktelėjo G.Meškelienė. 

Iš maudynių - ant slidžių 

Ruoniams turškiantis eketėje prie Salotės ežero slidėmis atčiuožia Vilniaus keliautojų klubo prezidentas, tradicinių žygių „Snaigė" organizatorius Algimantas Jucevičius. Į vandenį jis nežada kelti nė kojos. „Ekstremalių išbandymų nesiekiu", - nusišypso A.Jucevičius. 

Jo vizito prie Salotės ežero tikslas - kitaa. Vyriškis paruošė maršrutą „Snaigės" žygio slidininkams.  

Visi slides turintys vilniečiai sekmadienį 11 val. laukiami prie Salotės ežero. A.Jucevičius slidininkams paruošė 4, 7 ir 12 km trasas - kiekvienam pagal norą ir galimybes. 

„Žygiui sniego tikrai užtenka", - tikino A.Jucevičius.


Šiame straipsnyje: sveikuoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių