Quantcast

Vilniaus romų bendruomenėje plinta gelta

Vilniaus romų bendruomenėje diagnozuota labai retai Lietuvoje pasitaikanti, tačiau pavojinga infekcinė liga - hepatitas A, paprastai vadinamas gelta.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės specialistai įtaria, kad Vilniaus romų bendruomenėje, vadinamoje taboru, užkrečiamoji liga - virusinis hepatitas A plinta buitiniu kontaktiniu keliu per nešvarias rankas, skelbia Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

Pirmoji šio virusinio hepatito A protrūkio auka -  17 metų amžiaus jaunuolis. Medikams hospitalizavus vaikiną, pateikta pirminė diagnozė – kasos ir kepenų uždegimas.

Ligonis skundėsi pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu, bendru silpnumu, gelta. Atlikus visus tyrimus, jaunuoliui buvo patvirtintas hepatitas A. Tačiau gydymui neįsibėgėjus, vaikinas pabėgo iš ligoninės.

Vilniaus visuomenės sveikatos specialistai epidemiologinio tyrimo metu nustatė, kad vienas iš po keletos dienų Greitosios medicinos pagalbos automobiliu į ligoninę atvežtų dviejų jaunuolių, yra pabėgėlis iš ligoninės.

Būklei pablogėjus, jis vėl kvietėsi medicinos pagalbą ir pakartotinai buvo paguldytas į gydymo įstaigą, kartu su giminaičiu, kuriam taip pat išryškėjo gelta. Pastarajam taipogi  patvirtintas hepatitas A – tai jau antrasis susirgimas tabore.

Tą pačią dieną į ligoninę atvežti dar du suaugę žmonės, iš kurių viena ligonė pabėgo iš priėmimo skyriaus. Dėl šios priežasties ji nebuvo ištirta dėl hepatito.

Asmenų, turėjusių sąlytį su ligoniais, apklausos ir apžiūros metu, Vilniaus visuomenės sveikatos centro epidemiologai išaiškino, kad tabore yra dar daugiau žmonių, kuriems pasireiškė panašūs simptomai – pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas arba geltos požymiai (pageltusios akių odenos).

Nustatyta, kad ligonių, kuriems diagnozuotas hepatitas A, buities sąlygos yra prastos: bloga lauko tualetų ir namų sanitarinė būklė, kiemuose tvyro nešvara ir šiukšlės.

Specialistai įtaria, kad infekcijos plitimo priežastys tabore - antisanitarinė namų ir aplinkos būklė, asmens higienos nesilaikymas ir galimas dalinimasis viena cigarete (nešvariosiomis rankomis cigaretė perduodama iš burnos į burną).

Pagrindinis šios infekcijos šaltinis yra sergantis hepatitu A ir nesilaikantis higienos asmuo. Nešvara, netvarka romų bendruomenėje sudaro tinkamas sąlygas pavojingos infekcinės ligos plitimui ne tik tabore, bet ir už jo ribų.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad pati paprasčiausia susirgimų profilaktikos priemonė – griežtas asmens higienos taisyklių laikymasis.

Jei šeimoje yra bent vienas užsikrėtęs šia liga, reikėtų stengtis kuo dažniau plauti rankas, nenaudoti bendrų buitinių įrankių, naudotis atskiromis asmens higienos priemonėmis. Efektyviausia hepatito A specifinė profilaktikos priemonė – vakcina.

Pasiskiepijus įgyjama ilgalaikė apsauga nuo hepatito A. Visiems asmenims, kuriems židinio tyrimo metu buvo įtariama infekciją, visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Ne tik medikai, bet ir romų bendruomenė privalo rūpintis sveikata ir tvarkyti savo gyvenamąją aplinką, pasirūpinti savo gyventojų, ypač vaikų, skiepijimu nuo hepatito A. Vilniaus visuomenės sveikatos specialistai tikisi, kad minėti patarimai padės gyventojams išvengti šios užkrečiamos ligos.


Šiame straipsnyje: geltataboras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių