Quantcast

Vilniaus regiono atliekos dar mėnesį bus saugomos Kazokiškių sąvartyne

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC) negaunant nuolatinio leidimo laidoti deginimui skirtas atliekas Kazokiškių sąvartyne, Aplinkos ministerija dar mėnesiui pratęsė laikiną leidimą.

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) ir Aplinkos ministerijos atstovai sako, jog vyksta įprastos leidimo išdavimo procedūros, tuo metu VAATC vadovas teigia, kad agentūra esą neleidžia laidoti atliekų ir mano, kad jas būtina deginti.

AAA Poveikio aplinkai vertinimo departamento direktorė Justina Černienė sakė, kad leidimo išdavimo procedūros dabar derinamos su Aplinkos ministerija - tikimasi, kad jis bus išduotas iki balandžio pabaigos.

„Mes dabar pačią poziciją deriname su Aplinkos ministerija. Atsirado tam tikrų klausimų dėl teisės aktų derinimo. Dabar laukiame ministerijos atsakymo, prieš priimant galutinį sprendimą dėl leidimo išdavimo. Vyksta normalus darbo procesas ir paraiška nagrinėjama. Aš dabar tų darbinių klausimų nenorėčiau viešinti“, - BNS tvirtino J.Černienė.

Aplinkos viceministras Mindaugas Gudas BNS teigė, kad leidimo procedūra užtruko, nes agentūra domėjosi, ar kai kurios VAATC prašymas yra teisingai teisingai surašytas.

„Aplinkos apsaugos agentūra norėjo pasitikrinti, ar kai kurios vietos yra teisiškai tvarkingos. Mūsų teisininkai viską peržiūrėjo ir matome, kad viskas yra tvarkoje. Dabar išsiųsime mūsų atsakymą agentūrai“, - tvirtino M.Gudas

Savo ruožtu VAATC vadovas Tomas Vaitkevičius BNS teigė, kad agentūra esą neleidžia laidoti atliekų sąvartyne ir mano, kad jas būtina deginti.

„Kol kas leidimo atliekų laidojimui neturime, nes Aplinkos apsaugos agentūra dabar mano, kad šalinimas nėra galimas. Jie sako, kad laidojimas nėra galimas, nes degias atliekas reikia panaudoti pagal paskirtį. Akivaizdu, kad jų dabar nėra kur deginti. Agentūra dabar yra pasakiusi, kad nemato galimybių laidojimui, bet jeigu Aplinkos ministerija mano kitaip, tai turi duoti atitinkamą nurodymą. Dabar laukiame Aplinkos ministerijos sprendimo. Tikimės, kad iki balandžio pabaigos susitarti dėl leidimo pavyks“, - T.Vaitkevičius.

Išrūšiavus mišrias komunalines atliekas ir atskyrus degias šiukšles, jo kaupiasi, nes jų nėra kur deginti - energetikos holdingas „Lietuvos energija“ atliekų deginimo gamyklą Vilniuje planuoja pastatyti tik 2019 metais. Atliekas rūšiuojanti gamykla pernai rudenį jau buvo laikinai sustojusi, nes nebeturėjo vietos laikyti degias atliekas. Aplinkos ministerija tuomet leido iki kovo pabaigos jas laikinai saugoti Kazokiškių sąvartyne.

Europos Sąjungos (ES) taisyklės leidžia degias atliekas sąvartyne saugoti tik iki 3 metų. Kazokiškių sąvartyne jos saugomos maždaug pusę metų, o iš viso jų sukaupta daugiau nei 23 tūkst. tonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių