Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus rajono valdžia skursta?

2013-11-07 04:00
Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniaus rajono savivaldybę valdantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai bent jau oficialiai negali pasigirti dideliais turtais – tik vienas iš trijų tarybos milijonierių yra LLRA atstovas.

Skursta net merė

Vilniaus miesto savivaldybėje milijonierių – bent penktadalis. Tačiau rajono savivaldybėje padėtis visai kitokia. 19 iš 28 Vilniaus rajono tarybos narių – LLRA atstovai, ir, bent jau oficialiai prieinamais duomenimis, vos vieno jų turtas yra perkopęs milijono litų ribą.

Viena LLRA lyderių, Vilniaus rajono merė Marija Rekst, 2012 m. deklaravo turėjusi 93 tūkst. litų, taip pat 51 tūkst. litų santaupų. Dar tiek pat – 93 tūkst. litų – turto ir 21 tūkst. litų grynaisiais deklaravo jos sutuoktinis Vladislavas. Taigi, bendras merės šeimos turtas – 258 tūkst. litų. Per metus šeima gerokai nuskurdo, nes dar pernai turtas buvo vertinamas 466 tūkst. litų.

LLRA priklausantys vicemerai taip pat negali pasigirti daug užgyvenę: skurstelėjo ir taip menkas santaupas sukaupęs vicemeras Česlavas Olševskis, prieš metus su sutuoktine Aleksandra deklaravęs 111 tūkst. litų. Šįkart politikas nurodė turįs 105 tūkst. litų vertės turto, kurio didžioji dalis (90 tūkst. litų) – santaupos grynaisiais. Kitas vicemeras, Gabrielius Janas Mincevičius, kaip ir prieš metus deklaravo taip pat, palyginti gan kuklios vertės – 146 tūkst. litų – turtą.

Nuo 0 iki 2 mln.

79 tūkst. litų savo turtą įvertino judėjimo "Taip" atstovė Janina Šimkuvienė. Tačiau kuklumu vėlgi  stebina LLRA priklausantys tarybos nariai. Pavyzdžiui, Helena Tomaševska nurodė apskritai neturinti nei turto, nei pinigų. Tatjana Markova nurodė turinti 43 tūkst. litų turto.

Aleksandro Stankevičiaus bendras su žmona Ana turtas 2012-aisiais siekė mažiau nei 28 tūkst. litų. Dar prieš metus deklaruodamas 2011-ųjų turtą, A.Stankevičius nurodė pats vienas teturintis 4,8 tūkst. litų.

Visiškai kitokia jo partijos kolegos ir bendrapavardžio Antono Felikso Stankevičiaus finansinė situacija: jei nevertintume 584 tūkst. litų paskolos, jo su sutuoktine deklaruotas turtas per metus ūgtelėjo nuo 1,77 mln. iki 1,81 mln. litų.

Tarp "vidutiniokų", kurių turtas svyruoja nuo 100 iki kiek daugiau nei 700 tūkst. litų, be abejo, taip pat gausiausia LLRA atstovų. Elvyra Lepilova su vyru Anatolijumi nurodė 496 tūkst. litų, arba 168 tūkst. daugiau nei pernai. Helena Mušket deklaravo 672 tūkst., Kazimiras Voišnis – 719 tūkst., Irena Karpavičienė su vyru Rimantu – 123 tūkst., Lechas Leonovičius su žmona Danuta – 133 tūkst., Stanislavas Adamaitis – 71 tūkst., Tadeušas Andžejevskis – 129 tūkst. litų. Tadeušas Demeška deklaravo tik 22 tūkst. litų grynaisiais, tiesa, situaciją gelbsti žmona Irena, tad bendras jų turtas siekia 130 tūkst. litų.

LLRA laikraščiui "Vilniaus krašto savaitraštis" vadovaujantis Zygmundas Ždanovičius ir jo sutuoktinė Kristina nurodė turintys 363 tūkst. litų, Michalas Treščinskis savo turtą vertino 539 tūkst. litų.

Darbo partijos atstovai taip pat turtais nesilepina: Marijonas Griškevičius ir jo sutuoktinė Andželina nurodė sukaupę 142 tūkst. litų turto, jo kolega Vytautas Zinkevičius – 331 tūkst. litų. Kiek didesnę sumą, 377 tūkst. litų, nurodė turintis ir socialdemokratas Jonas Garelčikovas su žmona Gelena.

356 tūkst. litų vertės turto 2012 m. buvo sukaupęs tarybos narys Viktoras Kirkevičius ir jo sutuoktinė Kristina.

Turtingiausias – A.Želnys

Centro dešinės partijai priklausantis Vilniaus rajono tarybos narys Artūras Želnys – vienvaldis lyderis pagal turimą turtą: jis nurodė prieš metus su žmona Vilija valdęs beveik 4,8 mln. litų vertės turto, tiesa, politikas taip pat deklaravo negrąžintą 2,4 mln. litų paskolą bankui.

Jo partijos kolega, skulptorius Gintaras Karosas yra įsteigęs 55 ha plotą užimantį Europos parką, tačiau pats sklypas jam nepriklauso, tad G.Karosas su žmona iš viso valdo 413 tūkst. litų vertės turtą. Šios partijos atstovo Jono Vasiliausko ir jo žmonos Nijolės turtas prieš metus buvo vertinamas 926 tūkst. litų.

1,33 mln. litų sukaupė ir ilgametis Vilniaus miesto tarybos narys (ir netgi penkias dienas buvęs Vilniaus meru), dabar rajono taryboje dirbantis Gediminas Paviržis. Tiesa, 848 tūkst. litų iš šios sumos, atsižvelgiant į deklaraciją, priklauso šio socialdemokrato žmonai Elenai.