Quantcast

Privačius darželius pasirinkusioms šeimoms Vilniaus rajonas skirs kompensaciją

Vilniaus rajono taryba trečiadienį pritarė siūlymui skirti 120 eurų mėnesinę kompensaciją už privačius darželius vaikams, jei vieno iš tėvų (globėjų) ir vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje.

Tokiam siūlymui tarybos posėdyje pritarė 26 politikai, du buvo prieš.

Nors Vilniaus rajono mero socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus pasiūlymas sulaukė politikų palaikymo, kai kurie tarybos nariai kritikavo tokį siūlymą, teigdami, jog taip faktiškai remiamos privačios ugdymo įstaigos, tarp jų – ir konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės verslas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Robertas Rackevičius teigė, jog projektas esantis „tam tikras atsidėkojimas Landsbergių klanui už palaikymą per rinkimus“.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai, Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija antrajame merų rinkimų ture, kuriame R. Duchnevičius laimėjo prieš LLRA-KŠS kandidatą, buvo išreiškę paramą socialdemokratų kandidatui.

Anot R. Rackevičiaus, 2015 metais Vilniaus miesto savivaldybei priėmus sprendimą dėl kompensacijų lankant privatų darželį, įstaigos pakėlė kainas, tad vilniečiai jokios naudos nepatyrė.

Aš esu prieš šitą projektą, tiesiog „bizniui“ duosim pinigus ir prašvaistymas.

„Aš esu prieš šitą projektą, tiesiog „bizniui“ duosim pinigus ir prašvaistymas“, – posėdyje sakė politikas.

R. Duchnevičius savo ruožtu pabrėžė, kad projektas numato, jog darželiai, kurie gaus kompensacijas iš savivaldybės, metų eigoje paslaugos kainos kelti negalės. Jis siūlė atsižvelgti į tai, jog negavus vietos darželyje tėvams kyla iššūkių, o moterys būna priverstos pasitraukti iš darbo rinkos.

Kita LLRA-KŠS atstovė, ilgametė rajono merė Marija Rekst teigė, kad konservatoriai apskritai turėtų nebalsuoti šiuo klausimu, nes tai susiję su jų partijos lyderio šeimos verslu. Ji teigė esanti prieš tokį siūlymą ir siūlė savivaldybei ieškoti kitų sprendimų, tarp jų – steigti darželio grupes kultūros centruose.

Pagal Centro dešinės koalicijos sąrašą į tarybą išrinktas Stasys Mušeikis teigė sveikinantis projektą, kurio ilgai laukė Vilniaus rajono gyventojai, turėdavę meluoti apie gyvenamąją vietą ir dažnu atveju ją deklaruodavę Vilniuje.

„Labai tikiuosi, kad galų gale iš to moralinio dugno atsispirsime“, – sakė jis.

Jo teigimu, šie pinigai bus skiriami „ne klanui, o rajono jaunoms šeimoms“. Jis taip pat siūlė didinti išmoką, nurodydamas, kad Klaipėdos rajonas kompensacijoms skiria po 250 eurų.

Kaip nurodoma tarybai pateiktame šio projekto aiškinamajame rašte, siūlymu siekiama Vilniaus rajone didinti vaikų ugdymo ikimokyklinio ugdymo įstaigose prieinamumą, taip pat padėti užtikrinti šeimos ir darbo įsipareigojimų suderinamumą, sudarant galimybę vaikus ugdyti nevalstybinėse švietimo įstaigose.

Anot dokumento, šių metų liepos duomenimis buvo nepatenkinti 178 tėvų, kurių vaikai deklaruoti Vilniaus rajono savivaldybėje, prašymai dėl darželio, ir dar 225 prašymai iš tėvų, kurie Vilniaus rajoną yra nurodę kaip faktinę gyvenamąją vietą.

Savivaldybė nurodo, kad pernai metų pradžioje Vilniaus rajone gyveno 6148 vaikai, kuriems buvo reikalingi darželiai. Tuo metu darželių skaičius rajone siekė 22, juose – 3260 vietų.

Jei išmoka pasinaudotų apie 300 vaikų, kurių prašymai priimti į valstybinius darželius nebuvo patenkinti, skaičiuojama, kad per metus tai savivaldybei kainuotų iki 540 tūkst. eurų.

„Atsižvelgiant į tai, kad dalis asmenų, gyvenančių Vilniaus rajone, bet gyvenamąją vietą deklaravę kitoje savivaldybėje, priėmus sprendimą, deklaruos gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai gyvena, nurodyta suma gali kisti ir siekti iki 2 mln. Eur per metus“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Šiuo metu Vilniaus rajone veikia aštuoni privatūs darželiai.

Daugumą šios kadencijos Vilniaus rajono taryboje turi Lietuvos lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga. Jai taryboje yra atitekę 18 vietų iš 31. Socialdemokratai turi septynias, o Centro dešinės koalicija – šešias.

Centro dešinės koaliciją šioje savivaldybėje sudaro konservatoriai, liberalai bei Laisvės partijos nariai.

Frakcija anksčiau taip pat nurodė, kad rems R. Duchnevičių ir jo administracijos darbus, kurie „atitinka Koalicijos programines nuostatas“.

Rajono taryba trečiadienį vienbalsiai, 28 balsais „už“, pritarė piniginėms premijoms vyresniųjų klasių moksleiviams už gerą mokymąsi, šimtukus valstybiniuose egzaminuose.

Numatyta, kad 5–10 klasių ir I–IV gimnazinių klasių moksleiviams, jei šie gaus aukščiausius, dešimties balų, metinius įvertinimus už visus mokomuosius dalykus, būtų skirtos 500 eurų premijos.

Tuo metu abiturientams už kiekvieną valstybinio brandos egzamino įvertinimą 100 balų būtų skiriama 250 eurų premija.

Skaičiuojama, kad per metus mokinių premijoms gali prireikti per 60 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel k.u.r.w.o.s is savivaldybes ir f.a.s.i.s.t.a.i = l.a.n.d.z.b.e.r.g.i.n.i.o = re.z.imo FINANSUOJA PRIVATU VERSLA.? Jie yra v.a.g.y.s. Greiciau ateitu r.u.s.a.i. tada tokie privatininku v.a.g.i.u remejai bus P.A.K.A.R.T.I.

Anonimas

Anonimas portretas
nesuprantu kokia gali buti KOMPENSACIJA PRIVACIAM DARZELIUI ?! cia tik VAGIU REMIMAS ! privatus reiskia PATYS TURI ISSILAIKYTI ! VSIO ! o cia ...... GLUSAI ir tiek

Jonas

Jonas portretas
Čia rems A.Landsbergiene ir kitus privacius verslus.O taip.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių