Quantcast

Vilniaus rajono konkursai – Viešųjų pirkimų tarnybos akiratyje

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) valdomos Vilniaus rajono savivaldybės rengiamais milijoniniais viešojo pirkimo konkursais, kuriuose laimi LLRA narių įmonės, susidomėjo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Tikslas – užkirsti kelią savivalei

"Vilniaus diena" jau rašė, kad įtarimų keliantys Vilniaus rajono savivaldybės konkursai, pasak opozicijos, tapo kasdienybe ir esą niekas negali nieko padaryti.

"Niekam ne paslaptis, kad konkursai skirti LLRA valdomiems laikraščiams. Bet niekas čia nieko ir nepakeis – ten reikia diplomatiškai ir gudriai dirbti, jei nori ką nors pasiekti, kitaip baigsi liūdnai", – tuomet teigė opozicijos atstovė, "Sąjungos TAIP" narė Janina Šimkuvienė.

Tačiau norėdama užkirsti kelią tokiai savivalei ir galimam Vilniaus rajono pinigų plovimui "Vilniaus diena" kreipėsi į VPT. Skunde nurodoma, kad Vilniaus rajono savivaldybės paskelbto 430 tūkst. litų vertės konkurso, kurį spalio 17 d. laimėjo vienintelis jame dalyvavęs LLRA narių valdomos bendrovės "Rejspa" "Vilniaus krašto savaitraštis", sąlygose įtraukta net keletas įtartinų dalykų.

Trys specialios sąlygos

Pavyzdžiui, viena sąlygų skamba taip: "Tiekėjas per pastaruosius 3 metus arba nuo tiekėjo įregistravimo dienos, jeigu tiekėjas veiklą vykdo mažiau nei 3 metus, turi būti tinkamai įvykdęs bent 1 (vieną) spaudos paslaugų sutartį, kurios vertė ne mažesnė kaip 300 tūkst. litų (su PVM)." Pagrįstų abejonių kelia tai, kad ankstesni bendrovės "Rejspa" užsakymai buvo gauti būtent iš tos pačios LLRA valdomos rajono savivaldybės ir jie gerokai viršija nurodytą sumą (laimimų konkursų informacijai viešinti lietuvių kalba vertė jau kelerius metus siekia 430 tūkst. litų), nors analogiški kitų rajonų ar net nacionaliniai laikraščiai apie tokio dydžio užsakymus negali nė pasvajoti.

Kita abejonių kelianti sąlyga: "Tiekėjo lietuvių kalba leidžiamo leidinio vidutinis tiražas – ne mažiau kaip 200 egzempliorių." Ji idealiai tinka vos 250 egzempliorių tiražu per savaitę leidžiamam "Vilniaus krašto savaitraščiui", nors pagal informacijos sklaidą bet kuris kitas nacionaliniu ar regioniniu lygiu leidžiamas Lietuvos leidinys viršytų šią ribą dešimtis ar net šimtus kartų.

Trečia sąlyga – "ne mažiau kaip 90 proc. tiekėjo lietuvių kalba leidžiamo leidinio tiražo išplatinama Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje" – taip pat kelia abejonių, nes tinka vėlgi vieninteliam "Vilniaus krašto savaitraščiui".

Dalija saviems

Primename, kad analogiškus konkursus, skirtus informacijos sklaidai lenkų kalba, kasmet (ne išimtis ir šie metai) laimi kitas "Rejspos" valdomas savaitraštis "Tygodnik Wileńszczyzny" (čia, tiesa, viešinimo paslaugų metams sutarčių sumos mažesnės – kasmet po 250 tūkst. litų). Bendrovės "Rejspa" akcininkai – LLRA atstovai Seime Michalas Mackevičius ir Vanda Kravčionok.

19 iš 28 tarybos narių, kaip ir Vilniaus rajono merė Marija Rekst, – LLRA atstovai.

LLRA valdoma bendrovė konkursus Vilniaus rajono savivaldybės informacijai viešinti kasmet laimi nuo 2010-ųjų – su spalio 17 d. laimėtu konkursu bendrovė "Rejspa" iš savivaldybės jau yra gavusi beveik 3 mln. litų vertės užsakymų.

Be to, ta pati "Rejspa" kiek anksčiau yra net parėmusi LLRA.

Savivaldybė ginasi puldama

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas jau yra užsiminęs, kad tokie konkursai kelia pagrįstų abejonių dėl jų skaidrumo.

"Dėl šio konkurso – jo skaidrumas tikrai kelia daugybę abejonių, ta suma tikrai didžiulė, vertinant rajono savivaldybės kontekste", – yra sakęs Ž.Plytnikas.

Beje, pasirodžius "Vilniaus dienos" publikacijai, į ją sureagavo ir pati Vilniaus rajono savivaldybė. Jos atstovai tikina, kad pasirodė "savivaldybę šmeižiantis straipsnis", nes supaprastintame konkurse esą galėjo dalyvauti "visi tiekėjai, kurie atitiko konkurso sąlygose keliamus reikalavimus". Šiuos įtartinus reikalavimus jau aprašėme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas liepė

kas liepė portretas
Komentuoti visiems lenkų rajono savivaldybės klerkams šitą straipsnį? Rekst?

kas per nesamone?????

kas per nesamone????? portretas
Nu ir ko noreti, ko tiketis... kada bent vienas zurnalistas gerai parase apie Vilniau rajona, apie jo investicijas, apie pasiekimus, apie viska, kas ten gero yra?

che-che

che-che portretas
Kiek žinau viešuosius pirkimus prižiūri Viešųjų pirkimų tarnyba. Tad kokiu būdu Vilniaus rajonas gali įtakoti viešojo pirkimo rezultatus jei tai net ne rajono kompetencija???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių