Quantcast

Vilniaus A. Puškino muziejų rengiamasi pervadinti į Markučių dvaro muziejų

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybės taryba kitą savaitę svarstys, ar pervadinti Literatūrinį Aleksandro Puškino muziejų į Markučių dvaro muziejų.

Pasak projekto aiškinamojo rašto, pervadinimo tikslas – muziejui grąžinti istorinį pavadinimą.

„Istorinio pavadinimo grąžinimas atitinka šiuo metu muziejaus vykdomą veiklą“, – teigiama rašte.

1899 metais į šalia Vilniaus esantį Markučių dvarą atsikraustė gyventi Varvara Puškina, ištekėjusi už poeto Aleksandro Puškino sūnaus Grigorijaus Puškino. Po jos mirties ir jos valia 1940 metais čia įsteigtas A. Puškino muziejus – pirmasis literatūrinis muziejus Vilniuje. Jis atidarytas 1948 metais.

„Iš (...) paskutinės dvaro šeimininkės V. Puškinos testamento matoma, kad Markučių dvaro šeimininkai taip dvaro nevadino, jis buvo vadinamas Markučių dvaru“, – nurodoma aiškinamajame rašte.

Jame taip pat pažymima, jog siūlomas Markučių dvaro pavadinimas suderintas su Kultūros ministerijos, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos bei Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto atstovais.

Praėjusiais metais taip pat kaip muziejus pavadinta Aleksandro Puškino gimnazija Kaune pervadinta į Kauno tarptautinę mokyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Wilno nasze

Wilno nasze portretas
O mes vaikystėje eidavom į Puškinovkę maudytis.Šalia muziejaus prie Vilnelės buvo geras pliažas.Vasarą per išeigines žmonių būdavo tiek,kad atsigulti reikėdavo vietos paieškoti.Savotiški Valakumpiai (o ne Valakampiai),kur savo kumpius valydavo.

Anonimas

Anonimas portretas
O kodėl ne į NAUJUOSIUS VASIUKUS ???

Salin rusiska kulturini imperializma

Salin rusiska kulturini imperializma portretas
Kas ta Varvara? Kam tai svarbu, kad kazkokio puskino sunaus zmona cia gyveno? Kazkoks kompotas (kaip karta toks kompotas pasake). Zodziu cia jokia kultura net ir nekvepia. Daugiau jau rusu imperializmu, o jei dar ir puskina cia kisa, galima atvirai tai vadinti rusiksu kulturiniu imperializmu. Kur matyta, kad kisama rusiskas meslas, kai lietuviu kalba draudziama!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių