Quantcast

Vilniaus politikai pinigų netaupo

Nors Vilniaus savivaldybė ir skęsta skolose, o pinigų trūksta beveik viskam, miesto tarybos nariai taupyti nelinkę ir dauguma panaudoja visą įmanomą sumą, kurią miestas gali skirti. O kam taupyti? Juk niekas nepatikrins.

Dauguma išleidžia viską

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai kiekvieną mėnesį iš savivaldybės gauna tūkstantį litų, kurie skirti  transporto, telefono skambučių ir kanceliarinių prekių išlaidoms padengti arba sumokėti už transporto bilietus ar taksi.

Dauguma tarybos narių per mėnesį išleidžia didžiąją dalį skirtų pinigų. Vien per paskutinį praėjusių metų ketvirtį net 39 tarybos nariai iš 51 kiekvienas išleido daugiau kaip 2,5 tūkst. litų. 16 iš jų per ketvirtį išleido visus jiems skirtus 3 tūkst. litų.

Kai kurie tarybos nariai skiriamą tūkstantį litų panaudoja kiekvieną mėnesį. Tokias sumas išleidžiantys miesto politikai keistai atrodo kolegų, kurie per ketvirtį išleidžia vos kelis šimtus litų, atžvilgiu. Tiesa, pastarųjų sostinės taryboje – mažuma.

Nori išleisti – turėk fantazijos

"Neturiu fantazijos, tikriausiai, – paklaustas, kodėl išleidžia gerokai mažiau jam skirtų pinigų negu kiti tarybos kolegos, sakė konservatorius Raimundas Alekna. – Matyt, norint išleisti pinigus, reikia turėti fantazijos, kaip sakė vieno filmo herojus. Aš naudoju tas priemones, kurias turiu, ir man to pakanka. Padangų nekeičiu iš tarybos sąskaitos, degalų nesipilu."

Pašnekovas akcentavo, kad jis neteigia, jog kiti tarybos nariai piktnaudžiauja turima padėtimi ir gaunamomis lėšomis. Jis pridėjo, kad jei tam tikros išlaidos numatytos kaip leistinos, t. y. jei leidžiama įsipilti degalų už skiriamus pinigus, tai tarybos nariai taip ir elgiasi.

Kai kurie stebina

Vis dėlto kai kurių narių išlaidos ganėtinai stebina. Štai buvusi Darbo partijos atstovė Nijolė Jagelavičienė jai skiriamą tūkstantį litų kiekvieną mėnesį panaudoja vien transporto išlaidoms padengti.

Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijai priklausantis Juozas Antanaitis per 2013 m. kanceliarinėms prekėms išleido beveik 870 litų. Tai vidutiniškai 72 litai per mėnesį. Kiti komisijos nariai kanceliarinės prekėms įprastai pinigų neskiria arba per metus skiria iki 200 litų.

Nuo šios koalicijos atsiskyrusi Rūta Vanagaitė iš tarybos narių išsiskiria ryšio paslaugų išlaidų dydžiu. Beveik visi tarybos nariai per ketvirtį telefono skambučiams neišleidžia nė cento arba neviršija tūkstančio litų. Vos trys tarybos nariai vieną ar kitą metų ketvirtį pokalbiams išleido daugiau kaip tūkstantį litų. R.Vanagaitė šiuo atžvilgiu gerokai išsiskiria iš kolegų. Ji kiekvieną ketvirtį ryšių paslaugoms skiria gerokai daugiau nei tūkstantį litų. Mažiausiai ji išleido trečią metų ketvirtį, kai suma siekė beveik 1070 litų. Kitus metų ketvirčius ryšių paslaugoms tarybos narė skyrė nuo maždaug 1400 iki daugiau kaip 1600 litų.

Kompensuoja kiti darbai?

"Tvarkos ir teisingumo" partijai priklausantis Bronius Cicėnas kiekvieną mėnesį išleidžia jam skiriamą tūkstantį litų. Jis tikino, kad didžiąją dalį šios sumos tenka skirti degalams. Taip pat – kanceliarinėms prekėms, telefono pokalbiams ir kartais – automobilio remontui.

"Daugiausia išleidžiama benzinui. Kanceliarinėms prekėms, telefono pokalbiams. Dar būna automobilio remontas, nes senas automobilis, tai reikia jį kartais paremontuoti. Viskas, daugiau nieko", – tikino pašnekovas.

Jis spėjo, kad mažesnes sumas išleidžiantys tarybos nariai galbūt dirba kitose įstaigose ar įmonėse, todėl nenaudoja savivaldybės skiriamų pinigų degalams, telefono sąskaitoms ar sumokėti už taksi. B.Cicėnas svarstė, kad dirbantys tik taryboje, kaip jis, negali išleisti vos kelių šimtų litų per ketvirtį. Jis pridėjo, kad, išleidęs daugiau nei tūkstantį litų per mėnesį, perviršį narys turi padengti iš savo kišenės.

"Anksčiau reikėdavo tas išlaidas kiekvieną mėnesį deklaruoti. Dabar galima kartą per ketvirtį. Klausimas yra toks, jeigu neišnaudoja sausį, gal kovą išnaudos daugiau", – kodėl kai kurie tarybos nariai išleidžia mažiau pinigų, spėliojo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių