Quantcast

Vilniaus meras su Danijos įpėdiniu atidengė Užupio konstituciją danų kalba

  • Teksto dydis:

Vilniaus meras Artūras Zuokas šiandien Vilniaus Rotušėje priėmė Danijos sosto įpėdinį princą Frederiką.

„Mums didelė garbė, kad šiandien Rotušėje yra vienos laimingiausių pasaulio tautų atstovai. Danams svarbu jaukumas –  jauku šeimoje, namuose, darbe, santykiuose su draugais. Lietuviams tai irgi dažnai svarbiau už karjerą. Esu tikras, kad Vilnius Jums pasirodys toks pats jaukus kaip Kopenhaga. Daugelis iš Jūsų įstengtų nusipirkti automobilį, tačiau mieliau renkasi dviratį. Tai Jūsų gyvenimo būdo simbolis. Mes pakeliui“, - sakė Vilniaus meras A. Zuokas.  

Šio iškilmingo susitikimo metu princas Frederikas padovanojo merui albumą apie restauruotus Frederiko VIII-ojo rūmus, kuriuose gyvena karališkoji pora. Meras įteikė R. Paknio nuotraukų albumą „Vilnius. Portrait of a City“ ir knygą apie Fluxus judėjimą „Illegal living“.

Danijos sostinėje Kopenhagoje, kurioje gyvena princas, iš viso nutiesta 400 kilometrų dviračių takų ir juokaujama, kad mieste daugiau dviračių, nei gyventojų. Daugiau nei pusė gyventojų ir apie 65 proc. parlamento narių sostinėje kasdien važiuoja dviračiais, todėl princas Frederikas su meru Vilniaus miesto Senamiestį taip pat apžiūrėjo važiuodami dviračiais.

Svečiai su meru važiavo Aušros Vartų, M.Daukšos, Šv. Dvasios, Bokšto, Pilies, K.Sirvydo ir Šv. Jonų gatvėmis iki Vilniaus universiteto rūmų ansamblio, kurį princas Frederikas apžiūrėjo. Toliau maršrutas tęsėsi pro Katedrą, Maironio gatve ir pro rekonstruotą Bernardinų sodą iki Užupio, kuriame iškilmingai atidengta Užupio konstitucija danų kalba.

„Kaip skelbia Užupio konstitucija: „Žmogus turi teisę būti laimingas. Žmogus turi teisę mylėti. Žmogus gali būti laisvas. Žmogus atsako už savo laisvę. Ir paskutinis, mano manymu, pats svarbiausias Konstitucijos įstatymas „Nepasiduok“. Džiaugiuosi, atskiroje Užupio Respublikoje, konstitucija nuo šiol bus skelbiama 19-ąja kalba – danų.
Užupio Respublika atvira visiems norintiems joje gyventi, kurti, mylėti, pokštauti ir švęsti. Beje, aš čia ne Meras, aš paprastas Užupio respublikos gyventojas. Šiandien Vilnių sunku įsivaizduoti be Užupio – jo buvimas  suteikia miestui ypatingos dvasios, turinio ir įkvėpimo.  Džiaugiuosi, kad nuo šiol čia dar labiau laukiami jausis ir Danijos žmonės. Linkiu visiems būti tokiems laisviems, atsakingiems ir pilietiškiems, kokie yra Užupio Respublikos piliečiai“, - sakė Vilniaus meras.

Vilniaus miestas aktyviai bendradarbiauja su Danijos miestu Olborgo, su kuriuo susigiminiavimo sutartis pasirašyta 1997 metų kovo 6 d.

2008 metais Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentas ir Olborgo miesto savivaldybės Jaunimo mokykla pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Olborgo miesto visuomeninė profesinė jaunimo mokykla Vilniaus policijos klubui patys pagamino baldus ir per du kartus juos pristatė į Vilnių. Jaunimo grupė iš Danijos kartu su Grigiškių klubo jaunuoliais tuos baldus surinko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pankas

pankas portretas
o ka sako lietuvos konstitucija apie laime? ha ha ha zuokas cinikas,bet geras verslininkas.sunku jam su kaimieciais vilniuje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių