Quantcast

Vilniaus meras – į JAV, žmona – į kairę

Vilniaus miesto merui Artūrui Zuokui išvykus į JAV, jo žmona Agnė Zuokienė įstojo į Socialdemokratų partiją. Be to, išaiškėjo, kad ir daugiau A.Zuoko bendražygių paliko jo judėjimą, rašo savaitraštis "Vilniaus diena".

Judėjimą paliko, frakcijos – ne

Visų pirma, nuskambėjo naujiena, kad A.Zuokienė tapo Vilniaus Socialdemokratų partijos nare. O netrukus pranešta, kad iš A.Zuoko įkurto judėjimo "Taip" pasitraukė ir kai kurie bendražygiai.

Tuoj po to Vilniaus savivaldybės tarybos frakcija "Taip" išplatino pranešimą, kuriuo bandė paneigti, kad 2011 m. dirbti pradėjusi komanda skyla.

"Negaliu rasti faktų, kurie pagrįstų klaidinantį teiginį, kad A. Zuoką palieka bendražygiai, jų ir neieškosiu. Galiu visus užtikrinti, kad dirbu "Taip" frakcijoje ir man didelė garbė dirbti su šia profesionalia žmonių komanda: Algimantu Vakarinu, Juozu Antanaičiu, Žilvinu Šilgaliu, Algimantu Šventicku, Indre Jakaityte, Jonu Juodka, Petru Nausėda, Žydrūnu Savicku, Edgaru Stanišausku ir A.Zuoku", – pranešime cituojamas frakcijos seniūnas Kęstutis Nėnius.

Jis, kaip ir minimi kiti miesto politikai, liko frakcijoje, tačiau iš judėjimo vis dėlto pasitraukė.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktose deklaracijose matyti, kad I.Jakaitytė judėjimą paliko gegužės 29 d., K.Nėnius – balandžio 22 d., o A.Vakarinas – rugsėjo 30 d.
"Taip, tiesa, kad nebesu judėjimo narys", – savaitraščiui patvirtino pats K.Nėnius.

Ne pirmas atvejis

Kalbinti Vilniaus savivaldybės tarybos nariai sakė oficialiai nežinantys, ar daugiau mero bendražygių ketina trauktis iš "Taip" arba iš frakcijos, o ir kitų partijų atstovai patikino bent kol kas nesulaukę pageidavimų priimti į partiją.

Jei kolegos ir planuoja politines rokiruotes, tai paaiškėtų tik per tarybos posėdį, nes pagal Vilniaus miesto tarybos veiklos reglamentą, jei keičiasi frakcijos veiklos sudėtis, vadovai, veikla nutraukiama ir apie kitus panašius atvejus merui pranešama raštu, o šis apie tai paskelbia per artimiausią tarybos posėdį.

Pirmoji "Taip" komandą ir frakciją paliko Vilniaus miesto tarybos narė Rūta Vanagaitė. Kai tapo Lietuvos kultūros tarybos pirmininke, savo narystę sustabdė ir Daina Urbanavičienė. Dėl darbo Lenkijoje iš tarybos ir kartu frakcijos pasitraukė Darius Maskoliūnas.

A.Zuokas – irgi paskui?

"Man nepatiko nelabai skaidrūs žaidimai, susiję su oro linijų bendrove, teritorijų planavimu. Manau, kad primiausiai reikia rūpintis miesto reikalais, o tik tada verslu", – savo pasitraukimo motyvus priminė R.Vanagaitė.

Ji svarstė, kad A.Zuokienė yra artimiausia Vilniaus miesto mero bendražygė, artimos ir jų pažiūros, todėl esą loginė seka diktuoja, kad kitas "Taip" palikti turėtų ir meras.

Tačiau į klausimą, ar vyras nežada pasekti jos pavyzdžiu, A.Zuokienė tik paatviravo, kad sutuoktinis apie jos planus prisijungti prie socialdemokratų žinojo jau anksčiau.

Mero žmona taip pat sakė, kad nepastebėjo A.Zuoko suburtos komandos retėjimo. Anot jos, žmonių judėjimas pasirenkant kitas politines partijas yra natūralus reiškinys, kurį lemia skirtingi narių lūkesčiai ir požiūris.

"Manau, kad žmonės priklausyti kokiai nors partijai renkasi pagal savo vertybines nuostatas. Todėl, nepaisant to, kokį laikotarpį išgyvena partija, jei kas nors iš jos narių ir pasitraukia, gali būti, kad taip nusprendė nusivylę neįgyvendintais asmeniniais lūkesčiais, bet negalvojo, ką patys gali duoti partijai ar bendražygiams, – svarstė A.Zuokienė. – Ir aš pati, bendraudama su savanoriais, pastebiu, kad dalis žmonių prie įvairių projektų veiklos prisijungia tam tikru požiūriu tikėdamiesi naudos sau, todėl vyksta nuolatinė bendradarbių kaita. Tokiais atvejais primenu, kad kiekvienas turi remtis asmenine motyvacija, taigi komentuoti kitų žmonių pasirinkimą sudėtinga."

Neliks vienas

Tai, kad kai kurie nariai tebepriklauso "Taip" frakcijai Vilniaus miesto taryboje, nors judėjimą paliko, politologas, Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas paaiškino įprasta praktika. Anot politologo, tokiai priklausomybei galioja taip pat politinės taktikos motyvai, ir buvusieji judėjimo nariai gali demonstruoti galimybes pasitraukti ir iš frakcijos.

"Ir būnant frakcijoje ką nors nuveikti galima, juk ir Seime į frakcijas stoja nepartiniai žmonės", – sakė jis.

O palaipsniui retėjančias judėjimo "Taip" gretas V.Dumbliauskas siejo su menkėjančia mero A.Zuoko, kaip lyderio, figūra ir prastesnėmis galimybėmis suburti bei motyvuoti ambicingą komandą. Esą judėjimas "Taip", kaip ir kai kurios Lietuvoje veikiančios politinės partijos, yra vadinamoji vieno lyderio partija, kurios komandos narius subūrė ambicinga asmenybė.

"Man atrodo, kad A.Zuoko garbė ir pripažinimas judėjimo nebeiškelia taip, kaip anksčiau, pavyzdžiui, Artūras Paulauskas iškėlė Naująją sąjungą. Vilniaus mero veikla taip pat sulaukia prastų vertinimų dėl sostinės skolos, viešojo transporto pertvarkos ar dėl pasakiškų savivaldybės įmonių vadovų atlyginimų. Priekaištai viešojoje erdvėje prisideda prie silpnumo įvaizdžio, kad meras nebepajėgia tvarkytis su pareigomis. O juk lyderiai reikalingi ne tik vadovauti partijai, bet ir padėti siekti aukštesnių pozicijų, ypač kai į politiką eina žmonės, kurie nenori būti autsaideriai. Pavyzdžiui, panašiai partijos gretos galėtų sumažėti ir jei Viktoras Uspaskichas paliktų Darbo partiją, jos reitingai kristų, bet jei kitos partijos, kurių gyvavimas nėra paremtas vienu lyderiu, prarastų vadovą, narius išsaugotų", – sakė politologas.

Vis dėlto net jei ir susiklostytų blogasis scenarijus bei A.Zuoko judėjimą paliktų daugiau bendražygių, politologas V.Dumbliauskas neabejoja, kad pats Vilniaus meras nepaliks politikos ir ras galimybių, kaip tęsti veiklą, kad ir su kita komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasimetusiai

pasimetusiai portretas
Reiktu kartu su vyru Amerikon skristi, o ne politikuoti likus. Sekantis žingsnis - skyrybos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių