Quantcast

Vilniaus knygų mugės maratonas prasideda!

Pradėkime nuo blogos žinios:  pamatyti visų dėmesio vertų Vilniaus knygų mugės renginių nepavyks net itin apsukriems lankytojams. Nes per keturias dienas jų įvyks apie 200.

Svarbiausia – mugė įvyks

Gera žinia yra tai, kad mugės renginiai tokie įvairūs, jog nenuobodžiaus ir nemokantys skaityti. Svarbu ir tai, kad knygų leidėjai perkantiems mugėje žada dideles nuolaidas. Ir tai, kad didžiausia metų knygų šventė prasideda jau rytoj, – laikas prašyti darbe laisvų dienų!

O patys mugės rengėjai, atrodo, mano, jog pati geriausia žinia yra tai, kad jubiliejinė, jau dešimtoji, tarptautinė Vilniaus knygų mugė įvyks. Ir bus atidaryta šiais laikais itin drąsiu šūkiu: „Tiražas – trys milijonai!“ Nes, kaip vakar daugkart kartota per mugei pristatyti skirtą spaudos konferenciją, knygų leidėjų pečius užgulus naujiems mokesčiams, niekas negali garantuoti, kad ji bus surengta ir kitais metais. Ar kad joje bus tiek dalyvių, kiek šiemet, – 240 įmonių (iš jų – 88 užsienio, tai – rekordinis skaičius). Niekas neabejoja, kad nukentės ne tik knygų kokybė, įvairovė, bet ir autoriai.

„Vyriausybė žada iki liepos mėnesio sukurti kažkokius mitinius kompensavimo mechanizmus knygų leidėjams, bet nežinia, kiek įmonių jų sulauks, – kalbėjo mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto narys, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro direktorius Gytis Vaškelis. –  Tikėkimės, kad bent jau visus tuos, kurie išliks, pamatysime kitais metais Vilniaus knygų mugėje...“

Laukiantiems garsenybių

Lietuvos autoriai gali atsikvėpti – pasaulinio garso rašytojų būriai šiųmetėje mugėje dėmesio iš jų neatims. Jų bus mažiau nei pernai. Vienas susitrenkė galvą, kitas dėl „flyLAL“ bankroto subyrėjus patogiam skrydžių planui nepanoro vargintis lakstydamas po kelis oro uostus ir tiesioginiu reisu išskrido į Maldyvus (šį išlepėlį norisi įvardyti – tai mugėje jau lankęsis prancūzas Frédéricas Beigbeder).

Žodžiu, teisė vadintis garsiausiu mugės svečiu be kovos atiteko rusų kilmės prancūzų rašytojui Andreï Makine'ui. Žiniasklaidai praėjusią savaitę paskelbus minorinius pranešimus apie nė vienos literatūros žvaigždės šiemet neprisiviliojusią Vilniaus knygų mugę, jau du šio autoriaus romanus išleidusios leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė aiškiai įsižeidė. Vakar ji nepamiršo paminėti nė vieno iš daugybės A.Makine'o per pastarąjį dešimtmetį užsikabintų laurų. Tarp jų – ir dvi prestižiškiausios Prancūzijos literatūros premijos – Goncourt‘o ir „Médicis“ – už romaną „Prancūziškas testamentas“.

Dar vienas garsus, jau antrąkart į mugę atvykstantis svečias – islandų rašytojas Sjónas (tikras vardas – Sigurjónas B.Sigurðssonas). Dainininkės Björk gerbėjai žino, kad 2001-aisiais jis su Björk ir režisieriumi Larsu von Trieru buvo nominuotas gaui „Oskarą“ už kino juostos „Šokėja tamsoje“ dainos tekstą.

Knygų mugėje svečiuosis ir šiuo metu užsienyje įsikūrusios vertėja ir monografijų autorė Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė ir Paulina Eglė Pukytė („Greit dauguma mūsų rašytojų, užspausti mokesčių, apsigyvens užsienyje, ir mes susitiksime su jais tik per Vilniaus knygų mugę“, – nepraleido progos paironizuoti mugės organizatoriai.).

Mugės akcentai

Lietuvos vardo tūkstantmečio sukakties proga Vilniaus knygų mugės renginiuose bus akcentuojama istorinė tematika, daug dėmesio bus skirta Lietuvos istorinėms kaimynėms – Baltarusijai, Lenkijai, Ukrainai.

Šios šalys mugėje turės savo stendus, pristatys savo leidinius ir dalyvaus kultūrinėje programoje. Tarp kitų – ir antrus metus knygų mugėje veiksiančiame Diskusijų klube. Su kaimynais bus proga padiskutuoti apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus – mitus ir aktualijas: ką mums duoda ir kam įpareigoja istorijos sąsajos.

Sąlygas diktavo skaitytojai

Mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto narė L.Varanavičienė patikino, kad tik dėl skaitytojų atkaklumo programoje atsirado knygos apie Jurgą Ivanauskaitę („Jurga“) pristatymas ir susitikimas su daugelio populiarių publicistikos bei medicinos knygų autore, J. Tumo-Vaižganto premijos laureate gydytoja Filomena Taunyte: „Knygą apie Jurgą buvome pristatę jau ne viename mieste, garbaus amžiaus gydytojos irgi nesinori varginti... Bet planus teko skubiai keisti.“

Kad svečiams būtų lengviau susigaudyti programoje, mugės dienos tradiciškai turės savo pavadinimus. Vasario 12-oji pavadinta „Tūkstantis ir dešimt metų“ (tai užuomina ir apie valstybės vardo paminėjimo, ir apie mugės jubiliejų). Beje, tądien nuo 12 iki 19 val. 1–8 klasių mokinių grupės, lydimos mokytojų, mugėje gali apsilankyti nemokamai.

Vasario 13-oji – „Ilgasis penktadienis“ (mugė veiks iki 21 val.); 14-oji – „Nekasdienių pasimatymų diena“ (daugiausia susitikimų su rašytojais); 15-oji –  „Šeimos diena“.

Tu gali susikurti knygą

Mugės organizatoriai, ko gera, nekoketavo sakydami, kad mielai grįžtų į vaikystę ir visas keturias dienas praleistų dailininkės Sigutės Chlebinskaitės vadovaujamoje kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“.

Čia bus galima išmokti  rašyti ant vaškinių lentelių ir beržo tošių, kaligrafijos paslapčių, įrišti knygą, piešti judančius paveikslėlius ir net dalyvauti kuriant tikro dydžio žirafos atvaizdą su vaikų knygų autoriumi Kęstučiu Kasparavičiumi. O Valentino dieną bus galima išmokti Brailio raštu parašyti brangiam žmogui meilės laišką. Kūrybinė studija veiks visas mugės dienas.

J.Ivanauskaitės premija

Jau tapo tradicija per Vilniaus knygų mugę įteikti įvairias premijas ir apdovanojimus. Šiemet, be gausybės kitų apdovanojimų, pirmąkart bus įteikta J.Ivanauskaitės premija Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką. Jos laureatu gali tapti ne vyresnis nei 45-erių kūrėjas (tokio amžiaus mirė nacionalinės premijos laureatė J.Ivanauskaitė). Rašytojai atminti skirtą premiją lietuvių literatūros kūrėjams įsteigė Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.

Pirmąja premijos laureate tapo žurnalistė ir menotyrininkė Kristina Sabaliauskaitė už debiutinę knygą „Silva Rerum“ (pernai romaną išleido leidykla „Tyto alba“). Romane kuriamas spalvingas XVII a. Lietuvos paveikslas.

Tiesioginė transliacija

Jei jus pakirto gripas ar kokia kita liga, vasario13-ąją 11 val. įsijunkite Lietuvos radiją ar televiziją – iš mugėje įsikursiančios LRT studijos bus tiesiogiai transliuojamas knygos „Prisiminimai apie aktorių Arną Roseną, pokalbiai, straipsniai“ pristatymas, čia bus įrašoma LTV laida „Kultūra“, kurioje – pokalbiai su A.Makine'u, Sjónu, Justinu Marcinkevičiumi ir kita.

Vilniaus knygų mugės dalyviai:
162 leidyklos (108 iš Lietuvos, 54 iš užsienio);
22 knygų prekybininkai;
21 aukštųjų mokyklų leidykla;
8 mokslo ir kultūros institutų leidyklos;
18 asociacijų, sąjungų, fondų;
2 muziejų leidyklos;
3 bibliotekos;
4 spaustuvės;
3 knygų mugės (Frankfurto, Varšuvos, Lvovo);
3 ambasados (Italijos, Japonijos, Baltarusijos).

VIETA: „Litexpo“, Laisvės pr. 5,
LAIKAS: vasario 12–15 d. 10–19 val.
KAINA: 10 ir 7 litai (moksleiviams, studentams, senjorams). Bilietas visoms dienoms – 25 litai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių