Quantcast

Pandemijos fone prie Vilniaus eglės plūsta minios žmonių: kaip žada suvaldyti situaciją?

Gražiausia visoje Europoje pripažinta Vilniaus kalėdinė eglė ir po įžiebimo nestokoja smalsuolių dėmesio. Žvilgtelėti į ją nepabūgdami COVID-19 situacijos šalyje žmonės traukia nemažais būriais. Miesto valdžia ateityje žada skirti papildomas pajėgas, kurios stebės lankytojų srautus.

Pirmadienį portalo fotografas užfiksavo veiksmą Vilniaus Katedros aikštėje. Čia nestigo žmonių, einančių šventine sostinės žaliaskare pasigrožėti ir prie jos įsiamžinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Būtent ten, tviskančiame kalėdinės eglės viduje, galima pamatyti daugiausiai besiburiuojančių lankytojų.

Skirs papildomas pajėgas

Žurnalistų kalbintas Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas patikino – ateityje bus stengiamasi užtikrinti, kad žmonės laikytųsi visų saugumo reikalavimų ne tik Katedros aikštėje, bet ir kitose didžiausio smalsuolių dėmesio sulaukiančiose  išpuoštose miesto vietose.

„Tą daryti mums padės ir mieste įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurių pagalba stebėsime srautus. Bendradarbiaujame ir su policijos pareigūnais, kurie žadėjo skirti papildomas pareigūnų pajėgas tose vietose, kur sulaukiama didžiausio lankytojų skaičiaus: Katedros, Rotušės, Lukiškių aikštėse ir Bernardinų sode“, – vardijo jis.

Teko priimti vieną sunkiausių sprendimų

Pasak A. Bužinsko, Vilnius įvairiems Kalėdų scenarijams ruošėsi dar nuo vasaros – buvo galvojama apie eglės įžiebimo formatus. Tačiau augant koronaviruso atvejų skaičiui šalyje, esą teko imtis dar rimtesnių priemonių gyventojų saugumui užtikrinti.

Jo teigimu, atsižvelgus į naujausias pasaulio bei Lietuvos visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijas bei kitų užsienio šalių kalėdinių miestelių organizatorių analogiškus sprendimus, savivaldybei ir projekto „Kalėdos sostinėje“ organizatoriams teko priimti vieną sunkiausių per visą žiemos švenčių istoriją sprendimą – siekiant užtikrinti vilniečių saugumą ir sveikatą, atšaukti mases žmonių suburiančius tradicinius renginius ir muges.

„Teko atsisakyti kalėdinės 3D pasakos, Kalėdų traukinuko, Kalėdų miestelių, tarptautinės Kalėdų labdaros mugės, kalėdinio dizaino skvero – visi jie sutraukdavo tūkstantines minias žmonių, kur kontroliuoti atstumų laikymąsi būtų itin sudėtinga. Be to, didžioji dalis renginių apskritai yra laikinai uždrausti“, – akcentavo pašnekovas.

Stebėjo 2 tūkst. žmonių

Taip pat pabrėžė, kad vilniečių ir miesto svečių buvo prašyta nevykti į praėjusį šeštadienį vykusią eglutės įžiebimo šventę ir saugiai stebėti ceremoniją prie televizijos ekranų savo namuose.

„Prie Kalėdų eglės budėjo savivaldybės Viešosios tvarkos ir policijos  pareigūnų ekipažai, savanoriai“, – prisiminė A. Bužinskas pridurdamas, kad, kaip pavyko suskaičiuoti, į eglutės įžiebimą Katedros aikštėje vis dėlto buvo susirinkę apie 2 tūkst. gyventojų.

Didžioji dalis jų laikėsi karantino reikalavimų – saugaus bent dviejų metrų atstumo, nesibūriavo, dėvėjo veido kaukes.

„Didžioji dalis jų laikėsi karantino reikalavimų – saugaus bent dviejų metrų atstumo, nesibūriavo, dėvėjo veido kaukes. Tie, kurie nesilaikė susitarimų, buvo įspėti“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Gražiausia Europoje

Primename, kad sostinės kalėdinė eglė buvo įžiebta šeštadienį, lapkričio 28 d. Šiemet ji – lyg siurrealistinis paveikslas. Atidžiai įsižiūrėję pamatys, kad sujungus nuo centrinės eglės dalies žaismingai atitrūkusias keturkampes dalis, galima išvysti dar vieną 12 metrų skersmens eglės figūrą.

Kelionių krypčių portalo „European Best Destinations“ surengtuose rinkimuose siurrealistinė Vilniaus žaliaskarė pripažinta gražiausia visoje Europoje.

„Eglutės išorė – moderni, tačiau jos viduje stovinti tradicinė Kalėdų eglė patikina, jog nors ir tenka prisitaikyti prie pandemijos sukeltų pokyčių, Kalėdų dvasia, kaip visada, išlieka tokia pati“, – skelbiama šiame portale.

„European Best Destinations“ rašo, kad vietoj šurmuliuojančio magiško Kalėdų miestelio, šiemet sostinės eglė, kuri įvardijama, kaip meno instaliacija, sukurta taip, kad ja gėrėtis būtų galima saugiai per atstumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuotraukoe

Nuotraukoe portretas
Nematau jokios minios. Jei po du-tris vaikštant už gana didoku atstumu nuo kitų tada nežinau... Su galva gal kam negerai.

Baltas

Baltas portretas
pirma visokius šimašius reikia suvaldyt, o ne žmonių minias.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių