Quantcast

Vilniaus istorinių pastatų tvarkybos programa: raginama suskubti pasinaudoti parama

Jau įpusėjo Vilniaus miesto savivaldybės suteiktas terminas teikti paraiškas istorinių pastatų savininkams gauti paramą pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Paskutinė diena pateikti paraiškas – balandžio 30 d.

Vilniaus miesto savivaldybė ragina istorinių pastatų savininkus pasinaudoti proga susitvarkyti savo namų išorę: fasadus, stogus, balkonus, pasikeisti blogos būklės autentiškus medinius langus, duris, architektūrines detales. 

„Gyventojai domisi šia programa. Tvarkyti ir prižiūrėti tokius pastatus vis tiek reikia, o Savivaldybė šiuo metu finansuoja didžiąją dalį tvarkybos darbų. Parama teikiama projekto, tyrimų ir ekspertizės atlikimui“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus patarėja, vykdanti vedėjos funkcijas, Jolita Noreikienė. 

Jei gyventojams kyla klausimų, ar pastatas atitinka kriterijus, jie gali pasikonsultuoti su programą administruojančia VšĮ „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra“.

vilnius.lt nuotr. 

„Konsultuojame gyventojus, atsakome į jų klausimus, prašome pakoreguoti, jei būtina,  prašymus ar pateikti papildomus dokumentus. Taip pat padedame surasti medinių langų, durų ir medinės architektūros elementų restauratorius“, – pasakojo „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros“ vyriausiasis specialistas Kęstutis Masaitis.

Jis pabrėžė, kad pirmiausia gyventojai bando išsiaiškinti, ar jų pastatas atitinka kriterijus gauti paramą. Taip pat neaiškumų kyla ir tuomet, kai pastatas turi ne vieną, o daugiau savininkų – yra daugiabutis. Tuomet reikėtų turėti daugiau nei pusės gyventojų sutikimus tvarkyti pastatą.

Daugiabučio tvarkymu ir paraiškos pateikimu turi užsiimti būsto administratorius ar daugiabučio namo bendrija. Būsto savininkams reikia kreiptis į juos ir prašyti tvarkyti pastatą. Jei bus gautas daugiau nei pusės gyventojų pritarimas, administratorius ar bendrija parengs reikiamus dokumentus. Taip pat gyventojai gali sudaryti jungtinės veiklos sutartį konkretiems tvarkybos darbams atlikti. Tokiu atveju visų reikiamų dokumentų parengimu rūpinasi patys gyventojai.

Kartu su prašymu dalyvauti programoje reikia pateikti ir tvarkybos darbų projektą, kurį rengia atestuoti architektai. Parama gavėjui pervedama atlikus darbus ir pateikus tai įrodančius dokumentus (atliktų darbų tus ir sąskaitas).

Visa informacija apie programą ir paraiškų formos pateiktos Vilniauspaveldas.lt

Kam teikiama parama?

Visame Vilniuje esančių kultūros paveldo objektų išorės fasadų tvarkybai;

istorinių pastatų Senamiestyje, Antakalnyje, Naujamiestyje, Žvėryne, Rasų kolonijoje, Tuputiškėse, Skansene, Piromonte išorės (fasadų ir stogų) fasadų tvarkymui;

daugiabučių gyvenamųjų namų fasadų elementų (balkonų, karnizų, parapetų ir kt.) galimai avarinės ir avarinės būklės šalinimui;

istorinės medinės architektūros pastatų išorės (fasadų ir stogų) ir pagrindinių konstrukcijų ir tvarkymui;

autentiškų medinių langų ir durų restauravimui ar neišlikusių atkūrimui.

Kaip sužinoti, ar pastatas atitinka kriterijus gauti paramą?

Patikrinkite, ar pastatas įrašytas į Kultūros vertybių registrą, arba yra kultūros paveldo vietovėje.

Kultūros vertybių registras: https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search

Kultūros paveldo vietovės (vietos paieškos laukelyje įrašykite pastato adresą): https://maps.vilnius.lt/kulturos_paveldas#layers

vilnius.lt nuotr. 

Kas gali teikti paraišką?

Istorinių pastatų savininkai (namų bendrijos, gyventojai, veikiantys pagal jungtinės veiklos sutartį, arba būsto administratoriai).

Jei tai daugiabutis ar kelių savininkų namas, ar visi gyventojai turi sutikti?

Dėl dalyvavimo programoje turi sutikti dauguma namo gyventojų (50 % + 1).

Iki kada pateikti paraiškas?

Balandžio 30 d.

Kaip dalyvauti programoje?

Prašymą gauti paramą, kartu su privalomais pateikti dokumentais, pateikia būsto administratorius arba būsto savininkas (jei būstas neturi administratoriaus) Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūrai el. p. info@vsaa.lt arba k.masaitis@vsaa.lt.

Konsultacijos dėl paramos teikiamos:

VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vyriausiasis specialistas Kęstutis Masaitis, el. p. k.masaitis@vsaa.lt, tel. +370 656 26 856

Finansavimo dalis:

Avarinės būklės fasadų elementams (balkonams, lodžijoms, karnizams ir kt.) – 80 proc.

Medinei architektūrai, tyrimams, projektavimui, ekspertizei – 70 proc.

Kultūros paveldo objektų visame Vilniuje ir paveldo statinių kultūros paveldo vietovėse išorės tvarkyba – 60 proc.

Medinių langų ir durų restauravimui ir atkūrimui kultūros paveldo vietovėse (1 kv. m langų restauravimui – iki 900 Eur. Autentiškų durų tvarkymui – iki 8 000 Eur.

vilnius.lt nuotr. 

Kada suteikiama parama?

Atlikus darbus (kas ketvirtį arba pabaigus visus darbus) kompensuojamos dokumentais pagrįstos tvarkybos išlaidos.

Tyrimų, projektavimo, ekspertizės išlaidos kompensuojamos kartu su pagrįstomis tvarkybos darbų išlaidomis.

Autentiškų medinių langų ir durų restauravimo ar neišlikusių atkūrimo išlaidos kompensuojamos pabaigus visus darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių