Quantcast

Vilniaus gyventojų namus pasieks išmanieji vandens skaitikliai

  • Teksto dydis:

Vilniuje užbaigtas pirmasis išmanaus vandentiekio diegimo etapas ir dar šiemet išmanieji vandens skaitikliai pasieks sostinės gyventojų namus, skelbia „Vilniaus vandenys“. Galutinai įdiegus pirmąjį tokį regione išmanųjį vandentiekį, gyventojams nebereikės patiems fiksuoti ir deklaruoti vandens skaitiklių rodmenų, o nauja sistema didžiausiai vandentvarkos bendrovei „Vilniaus vandenys“ leis sutaupyti 1 mln. eurų kasmet.

Jau užbaigtame pirmajame išmanaus vandentiekio diegimo etape „Vilniaus vandenys“ išmaniuosius skaitiklius įrengė šuliniuose ir daugiabučių namų įvaduose. Iš viso bendrovė Vilniuje įdiegė daugiau nei 8000 išmaniųjų skaitiklių. Kitą projekto etapą, kai išmanieji apskaitos prietaisai bus diegiami gyventojų butuose, „Vilniaus vandenys“ planuoja pradėti dar šių metų pabaigoje.

„Teisingi, tikslūs, automatiškai renkami duomenys yra žingsnis tiek link geresnės vartotojų patirties, tiek efektyvesnės įmonės veiklos. Ir nors skaitmenizacijos nauda yra nenuginčijama, tai yra pirmasis tokio masto projektas Baltijos šalių ir Lenkijos regione. Tad šį projektą vystome ne tik turėdami tikslą gerinti paslaugų kokybę, bet ir norėdami paskatinti pokyčius kitose Lietuvos ir viso regiono organizacijose“, – sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Išmanusis vandentiekis yra vienas iš „Vilniaus vandenų“ įgyvendinamų skaitmenizacijos projektų.

Kurdami išmanųjį vandentiekį siekiame ne tik modernizuoti, bet ir efektyvinti veiklą. Projektas leis išvengti nedrausmingai vykdomos apskaitos ir vandens nuostolių, patiriamų avarijų metu.

„Kurdami išmanųjį vandentiekį siekiame ne tik modernizuoti, bet ir efektyvinti veiklą. Projektas leis išvengti nedrausmingai vykdomos apskaitos ir vandens nuostolių, patiriamų avarijų metu. Skaičiuojame, kad įgyvendinus projektą per metus mums pavyks sutaupyti arba išvengti nuostolių už daugiau nei 1 mln. eurų. Dar didesnius sutaupymus pasieksime atsisakę kas mėnesį vykdomų skaitiklių rodmenų patikrų. Sutaupytas lėšas galėsime investuoti į vandentiekio tinklo plėtrą ir nusidėvėjusių vamzdynų atnaujinimą“, – pranešime cituojamas bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Saulius Savickas.

Pasak jo, išmaniojo vandentiekio projektas padės ne tik identifikuoti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų, nustatyti ir greičiau lokalizuoti avarijas, bet ir ženkliai prisidės taupant vandens išteklius, palengvins gyventojų kasdienybę, prisidės prie spartesnės Vilniaus miesto skaitmenizavimosi pažangos.

Diegiant išmaniuosius apskaitos prietaisus šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose, „Bitė Lietuva“ pirmoji Baltijos šalyse įdiegė realiai veikiančią siaurajuosčio daiktų interneto (NB-IoT) technologiją.

Išmanaus vandentiekio projektą galutinai užbaigti planuojama iki 2030 metų, tada išmanieji skaitikliai turėtų visiškai pakeisti įprastinius, o jų bendras skaičius tiek šuliniuose, daugiabučių namų įvaduose, tiek gyventojų butuose turėtų pasiekti 350 000 vnt. Išmanaus vandentiekio projektui iki jo pabaigos, 2030-ųjų metų, bendrovė „Vilniaus vandenys“ skirs 27 mln. eurų investicijų, iki šiol šiam projektui įgyvendinti jau skirta kiek daugiau nei 2 mln. eurų.

Pernai „Vilniaus vandenys“ investicijoms skyrė daugiau kaip 30,6 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cia tie,

Cia tie, portretas
kur prisuka iki 6 kartu daugiau!? Nyderlandu vartotoju teises juos ispasolvonijo,tai musu aferiugos sudes mums?

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Kaip Vilnius ir Vilniaus vandenys planuoja darbus ir išlaidas? Rytdienai? Jei numatyta šiemet įrengti išmn. skaitiklius, tai kam meistrai dabar keičia senesnius skaitiklius tokiais pat naujais? Kad pinigus išleistų ir vos porą mėnesių patarnavusius skaitiklius lauk išmestų, pakeistų juos gerokai brangesniais?

Vilniuje

Vilniuje  portretas
Vanduo pigiausias Lt ir dar e skaitiklius deda...tai yra du atvejai arba visos vandentvarkos įmonės Lt išskyrus Vilnių vagia, arba Vilnius skolinasi lėšas ir dirba į minusą...nes Vilniuje vanduo plius nuotekos kainuoja neytikenai pigiai vos 1.2eur kubas...kaip čia yra? Kodėl pačiame turtingiausiame Lt regione, vanduo pats pigiausias...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių