Quantcast

Vilniaus gėda: peizažas pro lėktuvų langus – kalnai šiukšlių

  • Teksto dydis:

Kalnai šiukšlių, matomi pro kylančių ir besileidžiančių lėktuvų langus, miestui tikrai geros reklamos nedaro. Deja, tokią atliekų kalnais „papuoštą“ teritoriją Vilniuje aptiko sostinės vicemeras Valdas Benkunskas, prieš kelias savaites skrisdamas lėktuvu Vilniaus oro uoste.

„Jei kas pastaruoju metu kilo ar leidosi Vilniaus oro uoste iš pietų pusės (praskrendant Salininkus), per lėktuvo langą galėjo pamatyti atliekų kalnais „papuoštą“ teritoriją. Tokį vaizdelį skrisdamas pastebėjau prieš kelias savaites“, – socialiniame tinkle rašo sostinės politikas.

Visą šį atliekų sąvartyną, pasak Vilniaus vicemero, galima rasti Gamyklos g. 16, Salininkuose. Ten teritorijos nuomininko teisėmis veikia UAB „Švarus kiemas“. Kiek  vicemerui pavyko išsiaiškinti, įmonė užsiimdavo atliekų surinkimu ir sutvarkymu. Tačiau pastaraisiais metais šiukšlės į teritoriją būdavo tik atvežamos, bet nebetvarkomos ir neišvežamos. Įmonės nurodytais kontaktais niekas neatsiliepia. Anot V. Benkunsko, panašu, kad įmonė veiklos nebevykdo, o „Sodra“ prieš kelis mėnesius inicijavo bankroto bylos iškėlimą.

Sostinės vicemeras tvirtina, jog šita istorija prasidėjo, kai Aplinkos apsaugos agentūra dar 2015 m. išdavė šiai įmonei taršos leidimą atliekų apdorojimo ir laikymo veiklai. Aplinkos apsaugos departamentas 2019 m. gegužės mėn. atliko patikrinimą, kurio metu rado daugybę pažeidimų. Juos buvo liepta ištaisyti, bet, pasak V. Benkunsko, situacija iš esmės nepasikeitusi iki šiandien – Vilniaus mieste turime apleistą sąvartyną, kuriame guli tūkstančiai tonų įvairiausių atliekų.

Sostinės vicemeras negaili kritikos garanto pateikimo sistemai ir už aplinkos apsaugą atsakingoms institucijoms. Politikas tvirtina, kad garanto pateikimo procesas yra toks neapibrėžtas, kad dažnu atveju įmonės lengvai jį apeina ir realus jo panaudojimas yra fikcija.

Tačiau šiai dienai garanto pateikimo procesas yra toks neapibrėžtas, kad dažnu atveju įmonės lengvai jį apeina ir realus jo panaudojimas yra fikcija.

„Tobulame pasaulyje įmonė, kuri gauna taršos leidimą atliekų tvarkymo veiklai, turi pateikti garantą, kad veiklos nutraukimo, nemokumo ar bankroto atveju, valstybės institucijos, panaudodamos garantą, galėtų sutvarkyti visą jų paliktą jovalą. Tačiau šiai dienai garanto pateikimo procesas yra toks neapibrėžtas, kad dažnu atveju įmonės lengvai jį apeina ir realus jo panaudojimas yra fikcija.

Dar griaudžiau atrodo aplinkos apsaugos institucijos šioje istorijoje. Aplinkos apsaugos agentūra lengvai išduota verslui taršos leidimą, tačiau nieko nedaro, kad jį panaikintų. Greičiausiai dėl to, kad tai gali padaryti tik teisminiu keliu, o ir nelabai žino apie nustatytus pažeidimus. Tuo tarpu Aplinkos apsaugos departamentas, taršos leidimų prižiūrėtojas, atlieka teritorijos patikrinimą, nustato pažeidimus, paprašo įmonės juos ištaisyti ir... devynis mėnesius daugiau nieko nedaro. Va taip „veikia“ sistema“, – aplinkos apsaugos sistemos spragas vardija sostinės politikas.

Vicemeras informavo, kad jau kreipėsi į minėtas institucijas dėl taršos leidimo įmonei naikinimo inicijavimo ir dėl garanto panaudojimo. Politikas mano, kad veiksmų turi imtis būtent aplinkos apsaugos institucijos, nes tvarkyti privačios įmonės sąvartyną visų vilniečių sąskaita būtų nesąžininga ir nepriimtina.

„Tai dabar kreipėmės į abi šias aplinkosaugines institucijas tiek dėl taršos leidimo naikinimo inicijavimo, tiek dėl to garanto panaudojimo. Nes iš miesto pozicijų alternatyvos sutvarkyti šį sąvartyną visų vilniečių sąskaita arba palikti likimo valiai ilgiems metams nėra priimtinos.

O šiaip tai gerai vienas klasikas neseniai pasakė – „Kiaulės, jūs kiaulės“, – feisbuke rašė V. Benkunskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aplinkosauga

Aplinkosauga portretas
neveikli ir neveiksni jau nuo sovietmecio.Tai tikras neveiklumo ir korupcijos apvizdys.

rinkimai artėja

rinkimai artėja portretas
Ką čia bepridursi?

prieš

prieš portretas
metus kai vyko Vlniaus mero rinkimai, tai konservatoriai su Kreiviu priešakyje, kelis kartus fotografavosi tuose šiukšlynuose, visiems aiškino, kad padarys tvarką, po rinkimų visi pažadai ir rūpinimasis išgaravo, nors Kreivys tai dabartinio seimo narys, na dabar prieš būsimuosius seimo rinkimus, konservatoriai vėl sukruto, net iš lėktuvų pamato netvarką, štai kitas konservatorius Bekunskas irgi filmuojasi Salininkų šiuklynuose irgi iki rinkimų žadės viską
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių