Quantcast

Vilniaus bazilijonų vienuolyno ansamblyje pradedami trys paveldo tvarkymo projektai

  • Teksto dydis:

Vilniaus bazilijonų vienuolyno statinių ansamblyje pradedami trys tvarkybos projektai, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija.

Bus vykdomi Švč. Trejybės bažnyčios salės grindų tyrimo ir projektavimo, salės pietinės sienos bei ansamblio varpinės tvarkybos darbai.

Tvarkymo darbai finansuojami Paveldotvarkos programos lėšomis.

„Suprasdami šio objekto vertę ir būtinybę nuosekliai juo rūpintis, šiemet skyrėme lėšų trims objekto tvarkybos projektams, o varpinei iš pradžių numatytą 20 tūkst. eurų sumą padidinome iki 130 tūkst. eurų“, – pranešime cituojamas kultūros viceministras Rimantas Mikaitis.

Kaip BNS informavo Kultūros infrastruktūros centro atstovė Vaida Samuolytė, rugsėjo 2-ąją buvo pradėti vienuolyno ansamblio Švč. Trejybės bažnyčios salės pietinės sienos remonto, restauravimo ir konservavimo darbai.

Tam šiemet skiriama 130 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Anot ministerijos, artimoje ateityje bus atliekami bažnyčios salės grindų tyrimai ir parengtas tvarkybos darbų projektas, jiems skiriant beveik 11 tūkst. eurų.

Jau pradėti varpinės stogo dangos demontavimo darbai, numatoma remontuoti varpinės stogą, įrengti laiptus, lietaus vandens nuvedimo sistemą. Tvarkybos darbams po 50 tūkst. eurų numato skirti ir bazilijonų vienuolyno ansamblio valdytojas.

Prieš 31 metus Vilniaus bazilijonų vienuolyno statinių ansamblio Švč. Trejybės bažnyčia ir šalia esantis vienuolynas buvo perduoti Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčiai ir vienuoliams bazilijonams.

Pasak ministerijos, prieš septynerius metus šiame paveldo objekte valstybės lėšomis pradėti tvarkybos darbai: pirmiausia buvo tvarkoma bažnyčios fasadai, bokštai, stogas, po altoriumi esanti kripta.

Švč. Trejybės bažnyčia ir vienuolynas skaičiuoja jau daugiau kaip 500 metų. Manoma, kad medinė cerkvė šioje vietoje Algirdo žmonos kunigaikštytės Julijonos pastangomis buvo pastatyta 1347–1350 metais. 1514 metais Vilniaus kaštelionas, Trakų vaivada kunigaikštis Konstantinas Ostrogiškis pastatė dvi naujas mūrines cerkves.

Viena jų, iškilusi vietoje minėtos medinės cerkvės, ir buvo dabartinė Švč. Trejybės bažnyčia su vienuolynu. Po Bresto unijos, 1595 metais, Švč. Trejybės cerkvė su vienuolynu atiduota unitams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Expert z Wilno

Expert z Wilno portretas
O kai atrestauruos ir atiduos bazilijonams,tada anie išnuomuos ir gaus pelną už kurį prieš nieką atsiskaityti nereikės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių