Quantcast

Vilnelėje „įstrigusios“ lašišos – išgelbėtos

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai operatyviai sureagavo į gautą pranešimą dėl griūvančios Pūčkorių užtvankos ir joje galbūt įstrigusių lašišų rituolių.

Prieš savaitę gavę pranešimą apie Pučkorių užtvankoje sumažėjusį vandens lygį ir žalos aplinkai grėsmę, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD) inspektoriai nedelsdami nuvyko į minimą vietą ir nustatė, kad Pavilnių ir Verkių regioniniame parke esanti Pūčkorių užtvanka pažeista, o dėl minėtų pažeidimų neveikia žuvitakis.

Kadangi Pūčkorių užtvanka neturi savininko, vadovaujantis Statybos įstatymo ir Vietos savivaldos įstatymo nuostatomis, šio hidrotechninio statinio naudojimą privalo prižiūrėti savivaldybė. Vilniaus aplinkosaugininkai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę bei Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkciją, kad būtų skubiai užtikrintas tinkamas Pūčkorių užtvankos funkcionavimas ir išgelbėtos Vilnelėje neršiančios lašišinės žuvys. Taip pat kreiptasi į Žuvininkystės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos.

Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai bene kasdien stebėjo Vilnelės atkarpą prie pažeistos Pūčkorių užtvankos. Griuvus Pūčkorių užtvankai, šalia „Belmonto“ esančiuose baseinuose buvo „įstrigusios“ žuvys. Žuvininkystės tarnybos pareigūnai specialiomis priemonėmis išpumpavo baseinų vandenį. Susirinkę žvejai mėgėjai gyvybingas žuvis perkėlė į Vilnelės upę. Negyvi šlakių, kūjagalvių, nėgių ir kitų žuvų jaunikliai surinkti, bus skaičiuojama žala gamtai. Kritusių žuvų nedaug, tačiau didesnė žala gali būti dėl srovės nuplautų lašišų ir šlakių nerštinių kaupų, iš kurių pavasarį būtų išsiritę tūkstančiai lašišinių žuvų jauniklių.

Vilniaus aplinkosaugininkai pastebi, kad Pūčkorių užtvankoje vandens lygis galėjo nukristi dėl aukščiau esančioje Rokantiškių hidroelektrinėje galbūt įvykusių vandens lygio pakitimų. Pradėtas hidroelektrinę eksploatuojančios bendrovės patikrinimas. Ištyrus visas su šiuo įvykiu susijusias aplinkybes, bus vertinama žala aplinkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių