Quantcast

Vietoj socialinio būsto siūloma skirti nuompinigius

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ ragina keisti socialinio būsto aprūpinimo sistemą ir vietoj būsto skyrimo mokėti nuompinigius. Esą tai ne tik padėtų aprūpinti namais jų neturinčiuosius, bet ir sutaupytų valstybės lėšų. Vilniaus savivaldybės pareigūnai sako, kad nuomai savivaldybė pinigų neturi, praneša LTV „Panorama“.

Vilniaus „Carito“ nakvynės namuose šiuo metu besiglaudžiantis buvęs fotografas sako, kad į eilę butui gauti sostinės savivaldybėje užsirašė tik prieš pusmetį, tačiau apsigyventi socialiniame būste nesitiki, nes norinčiųjų eilė esą labai didelė.

 

„Eilėje yra apie 2 tūkst. žmonių, per metus jų sumažėja šešiais. Tai jeigu prie to artėjant metais, į savo vietą pastačius, tai kvepia kalniuku ir kryžiuku“, – kalbėjo nakvynės namų gyventojas Gediminas Martinkėnas.

 

Nakvynės namų socialinė darbuotoja sako, kad per kelerius jos darbo metus socialinį būstą kol kas ketina gauti tik vienas šių namų gyventojas.

 

„Visi tikrai žino, kad reikia laukti daug metų,   todėl dažnas yra nusivylęs, jie net neketina   tvarkytis dokumentų“, – tvirtino socialinė darbuotoja Sandra Stanytė.

 

Vilniaus savivaldybės pareigūnai sako, kad šiuo metu socialinio būsto laukia maždaug 5 tūkst. šeimų, tačiau nei pernai, nei šiemet lėšų socialiniam būstui statyti Vyriausybė nėra skyrusi. Tad tenka remontuoti senus butus, kurių šiuo metu sostinėje yra tik 180.

 

Susidarius tokiai situacijai, Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ ragina socialinio būsto aprūpinimo sistemą keisti: šeimai ne butą skirti, o pinigus jam išsinuomoti. Tai esą valstybei atsieitų pigiau nei statyti naujus namus.

 

„100 šeimų per metus tai kainuotų apie 960 tūkst. litų, tuo tarpu šeimas įkelti, suteikt jiems būstą, pastatyti būstą valstybei kainuotų 15 mln. litų. Tai mes skaičiavom, kad jeigu visa sistema nuo socialinių būstų pereitų prie nuomos, tai sistema per 40 metų visiškai atsipirktų“, – sakė Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ direktorius Linas Kukuraitis.

 

„Statybininkai daug yra prisistatę butų, jie mums labai siūlė nuomoti. Nuomoti mes tokių pinigų neturime. Jeigu, sakykim, duotų Vyriausybė pinigų, mes galėtume nuomot kad ir visiem 5 tūkst. šeimų. Bet reikia suprasti, kad metus nuomojam, o kitus metus jau neturime pinigų. O šeimos tai jau įsikėlė į butus. Ką daryt? Į lauką išvaryt? Šito varianto dėl to, kad pinigų nėra, mes taikyt negalim“, – aiškina Vilniaus mero pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas.

 

Vis dėlto „Carito“ darbuotojai teigia, kad sistemos pakeitimas ne tik ekonomiškai naudingesnis valstybei, bet išspręstų ir dalį socialinių problemų. Ilgametę darbo patirtį su socialiai pažeidžiamomis grupėmis turinti organizacija su prašymu keisti socialinio būsto sistemą jau kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijas ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetą.


Šiame straipsnyje: socialinis būstasnuompinigiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Jei savivaldybe skirtu kokius 50 litu nuompinigiu arba tiek kiek kainuoja socialinio busto nuoma, niekas is privaciu bustu saviniku uz tokius grasius nenuomoto butu socialiai pazeistiems zmonems.Tvarkingu butu nuoma kainuoja keliolika simtu ! Naivu tiketi kad valstybe mestels tokias sumas vargsams ir kad tokiu budu valstybe sutaupytu. Visoj Europoj yra socialiniai bustai, butai tik pas mus jie retenybe nes valdininkai labiau sau pasiskirsto lesas nei tam kam reikia :-)

....

.... portretas
Kažkas stengiasi dirbti, kad ir už menką algą, sumoka valstybei mokesčius, sumoka kelis šimtus nuompinigių o kažkas perisi vaikų, kad gautų socialinį būstą ir pašalpas.

Pranarupka

Pranarupka portretas
Balsuoti reikia už tuos. kurie suras benamiams lėšų būsto nuomai. Tai labai paprasta: keliatu procentų sumažinti "atkatus" ar uždėti apynasrį energetikos sukčiams. Būdų daug, tik nė vienas, esantis valdžioje to nedaro, o prieš rinkimus tik kiša savo "abrozdėlius" į spaudą. Nuo kai kurių "gražuolių" jau norisi vemti...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių