Quantcast

Vieta Vilniaus darželyje – vis dar miražas

Mažylių tėvus apima panika – iki rugsėjo likus vos daugiau kaip savaitei stringa savivaldybės informacinė sistema, kurioje galima stebėti vaiko vietą eilėje į darželį.

Jokios informacijos

Vilnietė Kristina Monkienė dukrą į darželį užrašė kovo 19 d. Moteris vaiką užregistravo iškart į penkis darželius, kad padidėtų tikimybė gauti vietą. Tačiau tai, kad per tiek laiko vieta darželyje vis dar atrodo nepasiekiama, – ne didžiausia blogybė. Pašnekovės teigimu, jau kelias savaites prisijungus prie savivaldybės svetainės vilnius.lt skilties "Mano darželis" jokios informacijos nerodoma. O už šią informaciją atsakingi savivaldybės specialistai, K.Monkienės teigimu, į skambučius tiesiog neatsiliepiama.

"Gerai, gal užstrigo ta sistema, bet bent pakeltų ragelį. Du langeliai aptarnauja šituo klausimu. Skambinau aną savaitę bendruoju numeriu, sako, turbūt susirinkimas vyksta, gal darbuotojai – ne darbo vietoje. Šiandien skambinu (trečiadienį – red. past.), sakau, argi gali būti ketvirtą dieną susirinkimas? Juokiasi, sako – tikrai ne, bet aš niekuo negaliu padėti. Sako, duosiu Švietimo skyriaus tiesioginį numerį. Bet jie irgi nekelia ragelio", – pasakojo vilnietė.

Sistema lūkesčių neatitinka

Pasak K.Monkienės, ši situacija, iki rugsėjo likus visai nedaug, anaiptol nedžiugina. O tokių problemų esą kyla ne tik jos šeimai, bet ir ne vienam mažus vaikus auginančiam giminaičiui ar draugui.

Apie tai, kad sostinėje užregistruoti vaiką į darželį yra didžiulė problema, kalbama jau ne vienus metus. Pernai sostinės valdžia įvedė naują priėmimo į ikimokyklines įstaigas tvarką, kai registruojamasi ne konkrečiame darželyje, o savivaldybės informacinėje sistemoje, paskirstančioje vietas. Žadėta, kad toks metodas įneš daugiau aiškumo ir palengvins registraciją. Tačiau K.Monkienė sako galinti papasakoti ne vieną istoriją, atskleidžiančią, kad iki tobulybės sistemai – dar toli.

"Pavyzdžiui, jeigu nori papildyti darželių sąrašą, visas vietas eilėse prarandi, viskas iš naujo formuojama. Labai gudriai, jeigu nori papildyti – viskas. Prie manęs vieną kartą savivaldybėje stovėjo moteris. Ji laukėsi, sako, persikraustėm į kitą vietą, dabar darželis tiesiog kieme ir norim įtraukti jį į sąrašą. Tačiau buvo paaiškinta, kad į eilę reikia stoti iš naujo. Sako, tiek nedaug trūksta kituose darželiuose, bet turiu iš naujo stoti į eilę", – prisiminė moteris.

Pateko į rusų grupę

Vilnietės teigimu, draugams tenka kapstytis ir iš dar painesnių situacijų. Pavyzdžiui, kai vaikas tėvams nežinant perkeliamas į kitakalbių grupę.

"Kaimynai lietuvių grupėje seniai prisiregistravę, iš karto, kai tik vaikas gimė, spalį bus treji metai. Pateko jie į tą lietuvių grupę, viskas gerai. O nuėjo į darželį rašyti prašymo ir, pasirodo, jie perkelti į rusų grupę. Tai joje ir bus, svarsto, kad gal vaikas labai nesusitraumuos... Nėra kitos išeities, negali sau leisti privataus. Sako, gal bėgant laikui pavyks pereiti", – pasakojo K.Monkienė.

Paklausta, ką darys, jei vieta valstybiniame darželyje taip ir neatsiras, moteris sakė dukrą ir toliau leisianti į privatų. Tačiau jame kaina mėnesiui kone keturis kartus didesnė ir siekia 1200 litų.

"Su vyru pasitarėme, kad geriau šitą sumą atidėtume būsimiems vaiko mokslams", – liūdnai šyptelėjo K.Monkienė.

Savivaldybė trečiadienį redakcijai atsiuntė atsakymą, kad Informacinių technologijų skyrius neturi žinių, jog sistema neveikia. Esą negauta ir vartotojų skundų.

"O Švietimo skyriaus Neformaliojo švietimo poskyris dirba visu pajėgumu – viena specialistė atostogauja, kitos dvi aptarnauja interesantus prie langelių, likusi viena dirba su rašto darbais. Atsakoma į telefonų skambučius pagal žmogiškųjų išteklių galimybes", – šitaip padėtį paaiškino savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Savickienė.

Vis dėlto, K.Monkienės teigimu, prie sistemos nepavyko prisijungti ir gavus savivaldybės atsakymą.

Atsižvelgiama į prioritetus

Iš viso Vilniuje yra 124 darželiai ir 14 darželių-mokyklų.

Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės informacija, darželių eilės yra sudaromos atsižvelgiant į prašyme nurodytus prioritetus ir pirmumo teisę suteikiančias priežastis. Pirmumo teisė suteikiama tik tuo atveju, jeigu vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra teritorijoje, kuriai priskirtas darželis. Pirmumo teisė suteikiama vaikams iš šeimų, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, taip pat vaikams, kuriuos augina vienas iš tėvų ar kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. darbingumo lygio. Pirmumo teisę, savivaldybės teigimu, turi įstaigos darbuotojų vaikai ir tie vaikai, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visada taip buvo

Visada taip buvo portretas
Taip buvo ir prieš 40 metų. visada taip buvo. Yra auklės , ir man samdė "bobulką" prieš 40 metų. Yra dabar privatūs darželiai. Čia ne mokykla-švietimą garantuoja valstybė. Jau mamos naglėja ne dienom o valandom.Kažkaip be triukšmo galėtumėt pasirūpinti savo ikimokyklinio amžiaus vaikais. Nepajėgūs išlaikyti-negimdykit.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių