Quantcast

Viešųjų pirkimų tarnyba siūlo skelbti naują Lukiškių aikštės konkursą

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba atmetė Vyriausybės prašymą leisti pasirinkti pigesnį Lukiškių aikštės sutvarkymo variantą, naujus pasiūlymus įvertinusi kaip naują projektą, kurio patvirtinimas pažeistų kitų konkurso dalyvių interesus.

Tarnyba tokią išvadą antradienį pateikė Aplinkos ministerijai, kuri prašė įvertinti, ar su idėjų konkurso pirmosios vietos laimėtoja bendrove „Paleko Archstudija“ gali būti toliau vykdomos neskelbiamos derybos, architektams pakoregavus projektą ir kelis kartus sumažinus numatomų darbų sąmatą.

„Viešųjų pirkimų tarnyba siekia, kad valstybės lėšos būtų taupomos, bet ne mažiau svarbu, kad būtų laikomasi ir įstatymų. Jei yra poreikis, turi būti skelbiamas naujas konkursas dėl Lukiškių aikštės“, - BNS teigė tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Tarnyba naujus Rolando Paleko architektų grupės pasiūlymus įvertino ne kaip korekcijas, o kaip naują projektą, tad toliau vykdant neskelbtinas derybas būtų pažeistas lygiateisiškumo principas kitų konkurso dalyvių atžvilgiu. VPT atkreipia dėmesį, kad pirminė konkurso laimėtojų sąmata siekė apie 11 mln. eurų, o Vyriausybė Lukiškių aikštei tvarkyti yra numačiusi tik apie 1,5 mln. eurų. Jei sąlyga neviršyti šios sąmatos būtų nustatyta naujuose viešųjų pirkimų dokumentuose, laimėtoju galėtų būti pripažįstamas ne tik pakoreguotas R.Paleko projektas, bet ir pigesni kitų konkurse dalyvavusių architektų sprendiniai.

Darbo grupei dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo vadovaujantis Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus BNS sakė, kad gavus Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas klausimas komisijoje bus nagrinėjamas ketvirtadienį.

„Sprendimai bus ketvirtadienį. Mes tikimės, kad tikrai greitai pavyktų suorganizuoti konkursą. Pinigai numatyti, delsti nebegalime. Liks tik klausimas, kokį paminklą ten statysime. Bet, manau, per rugsėjo mėnesį mes tą nuspręsime“, - BNS antradienį sakė jis.

Naujo konkurso skelbimui neprieštarauja ir prieš kelerius metus vykusio pirmosios bei antrosios vietos laimėtojai. Tuo metu Vilniaus valdžia teigia, jog svarstytų ir dar vieną variantą - vykdyti elementarius aikštės tvarkymo darbus be architektų pagalbos.

Vicekancleris patvirtino, kad atsižvelgiant į procedūrų trukmę, galimus konkurso rezultatų apskundimus, visi aikštės tvarkymo darbai galėtų būti įvykdyti iki 2016-ųjų pabaigos. Valstybės atkūrimo šimtmečio programoje nustatytas aikštės sutvarkymo terminas - 2017-ieji.

R.Paleko skaičiavimais, įgyvendinti dabartinį jo projektą kainuotų apie 2 mln. eurų. Antrąją vietą konkurse laimėjusi Gintaro Čaikausko vadovaujama architektų grupė savo projekte planavo, jog tvarkymo darbai neviršys 1,5 mln. eurų.

Aikštės sutvarkymas būtų finansuojamas iš Valstybės atkūrimo šimtmečio programai numatytų lėšų valstybės biudžete.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti - R.Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko R.Čaikausko architektams su projektu „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat buvo išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimui - skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo aikštėje nenorėtų matyti nei Vilniaus valdžia, nei Vyriausybės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių