Pereiti į pagrindinį turinį

Viešosios tvarkos sargai: augintinių „dovanėles“ privalu rinkti

2012-04-03 21:57
Viešosios tvarkos sargai: augintinių „dovanėles“ privalu rinkti
Viešosios tvarkos sargai: augintinių „dovanėles“ privalu rinkti / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Ne žodžiais, o darbais reikia mylėti ne tik tėvynę, bet ir savo miestą. Šįkart viešosios tvarkos pareigūnų strėlės vėl krinta į gyvūnų šeimininkus, abejingai paliekančius numylėtinių ekskrementus nesurinktus. Jos skaudžios: nesurenkate – mokėsite.

Gaudys pažeidėjus

Pavasaris – radybų metas. Tik kažin ar atsirastų bent vienas, nudžiugęs, kad įmynė į šuns ekskrementą, kurį šeimininkas buvo paslėpęs dar po sniegu. Pavasaris – ir švarinimosi metas. Taigi vakar sostinėje prasidėjo iki gegužės 16 d. truksianti tradicinė akcija „Švarios vejos“, kuria siekiama išvalyti viešąsias erdves nuo gyvūnų ekskrementų.

Šiuo metu Vilniuje yra pastatyta šimtas gyvūnų ekskrementams mesti skirtų konteinerių. Gal jų ir nepakanka, bet dabar jau nebedraudžiama maišelių su šunų ekskrementais mesti ir į bendrųjų atliekų šiukšliadėžes ar konteinerius. Tačiau gyventojų, aiškinančių, kad nebuvo, kur išmesti, todėl ir paliko, vis dar atsiranda ne vienas ir ne du.

„Mane labiausiai nervina žmonių pasiteisinimas, kad nėra, kur dėti išmatų. O kai nėra kur dėti šiukšlės, tai ką, metame ant žemės? Tai yra išgalvotas pasiteisinimas. Anksčiau taisyklėse buvo draudžiama mesti į bendrą šiukšliadėžę, bet šiuo metu tai nėra draudžiama. Rekomenduoju visiems: meskite į tuos bendrus konteinerius, bet svarbiausia – rinkite“, - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Nėra kur – neškit namo

Skundų dėl nerenkamų šunų ekskrementų savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius sulaukia ištisus metus. Daugiausia apie tai praneša daugiabučių namų gyventojai, skųsdamiesi ekskrementų pilnomis vaikų žaidimo aikštelėmis, smėlio dėžėmis. Ar ir kiemuose nėra šiukšliadėžių, į kurias būtų galima išmesti surinktus ekskrementus? Vargu. Bet jei jau taip, parsineškite tą maišelį namo ir išmeskite.

„Nėra tokios galimybės, kad nebūtų kur išmesti. Suprantu, kad yra vietų, kai reikia toliau panešti. Kalbant apie kiemus, niekas neina su gyvūnu pasivaikščioti 5 km nuo namų. Tai parsineškite namo tą maišelį ir išmeskite į šiukšliadėžę“, - kalbėjo M.Švaikauskas.

Tiesa, jog kartais susiduriama ir su tuo, kad specialūs konteineriai būna perpildyti. Čia, pono M.Švaikausko teigimu, savo darbą dirbti turėtų tas teritorijas valančios, administruojančios savivaldybės įmonės. „Gauname skundų, kad tie konteineriai yra pripildyti ir neišvežti. Atsakingos įmonės taip pat turėtų prisiimti atsakomybę, kad tai būtų griežtai tvarkoma. Mes patys stebime situaciją ir juos informuojame“, - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Pozicija griežta – reikia bausti

Vykdydamas akciją „Švarios vejos“, daugiau nei mėnesį savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius rinks informaciją apie gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimus ir patruliuos nustatytose vietose. Taip pat, M.Švaikausko teigimu, bus dalijami maišeliai visiems, vedžiojantiems šunis, ir priminta, kad gyvūnų ekskrementus reikia susirinkti.

Asmenims, nesurenkantiems gyvūnų ekskrementų ar kitaip pažeidusiems Gyvūnų laikymo taisykles, gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 200 litų, už pakartotinį pažeidimą gali būti skirta 400-800 litų bauda (konfiskuojant gyvūną arba ne). Šiuo atveju M.Švaikausko pozicija griežta – už tai, kad nerenkami ekskrementai, turi būti baudžiama.

„Aš savo darbuotojams visada deklaruoju tą patį – už tai, kad nesurenkama, reikia bausti. Galima įspėti pensininką, kad be pavadėlio paleido šunį, mažiuką šunelį be antsnukio vedžioja, ar vaiką. Palieku darbuotojams spręsti pagal žmogų, kurį geriau įspėti, pamokyti, negu bausti“, - apie šiokias tokias išimtis pensininkams ir vaikams kalbėjo pašnekovas.

Jo nuomone, 80-metę močiutę naudingiau įspėti ir paaiškinti, kad turi būti daroma kitaip, negu iškart uždėti finansinę naštą. Kokia bauda (didžiausia siekia 200 litų) bus skirta gyventojui, pričiuptam nesurinkus gyvūno ekskrementų, priklauso nuo to, ar jis pirmą kartą baudžiamas, ar pripažįsta kaltę ir pan.

„Jei žmogus dar nėra baustas, supranta, pripažįsta ir iškart susirenka, bauda bus 10 litų. Kitais atvejais – didesnė“, - supažindino M.Švaikauskas.

Skatina gyventojų aktyvumą

Gyventojai raginami pranešti apie viešąsias vietas – vejas, aikštes, takus, kiemus, - kuriose gyvūnų ekskrementai nėra surenkami ar daromi kiti Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisyklių pažeidimai e. paštu [email protected] arba telefonu (8 5) 219 79 48.

Per 2011 m. pavasarį vykusią akciją „Švarios vejos“ buvo patikrintos 152 vietos, kuriose daromi įvairūs gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimai, surašyti 54 administracinių teisės pažeidimų protokolai.