Quantcast

„Vienybės medyje“ bus įamžintas ir V.Kernagis

Jau paskelbtas sąrašas asmenybių, kurių vardai bus iškalti skulptūroje „Vienybės medis“. Internete balsavę tautiečiai sąrašą papildė ir maestro Vytauto Kernagio pavarde.

Didžiąją dalį iškiliausiųjų asmenybių šimtuko sudaro Lietuvos istorijai nusipelnę, kultūriniame ir politiniame gyvenime veikę literatai. Tai: Jonas Biliūnas, Bernardas Brazdžionis, Vincas Krėvė, Martynas Mažvydas, Vydūnas, Balys Sruoga ir kiti. Įdomu tai, kad pripažintas ir kitų tautybių žmonių, aktyviai veikusių Lietuvoje ir dėl Lietuvos, indėlis - šalia iškilių lietuvių yra ir Vilniaus Gaono, Joachimo Levelelio, Česlavo Milošo ir kitos pavardės. Greta garsių vyrų, ,,Vienybės medyje” bus įamžintos ir septynios iškilios moterys: Barbora Radvilaitė, Gabrielė Petkevičaitė - Bitė, Marija Birutė Gimbutienė, Salomėja Nėris, Emilija Platerytė, Ieva Simonaitytė bei Žemaitė.

Iškiliausių asmenybių pavardės buvo renkamos beveik tris mėnesius. Pirminį pavardžių sąrašą atrinko ir pasiūlė Lietuvos Mokslų akademija (LMA). Iš pasiūlytų asmenybių šimtą labiausiai Lietuvos vienybei nusipelniusių balsuodami internete rinko žmonės. Buvo galima ne tik balsuoti, bet ir pasiūlyti naujų, į LMA sudarytą sąrašą neįtrauktų asmenybių. Šią savaitę ministro pirmininko A. Kubiliaus sudaryta speciali darbo grupė ir Lietuvos Mokslų akademija priėmė galutinį sprendimą dėl iškiliausiųjų šimtuko, kuris ir bus iškaltas skulptūroje ,,Vienybės medis”.

Pasak Juozo Širvinsko, Kultūros ministerijos sekretoriaus bei specialios darbo grupės, priėmusios galutinį sprendimą dėl iškiliausių asmenybių šimtuko pirmininko, kelias, nueitas iki galutinio sprendimo priėmimo, nebuvo lengvas. ,,Prieš prasidedant asmenybių rinkimams labai daug diskutavome, kokiu būdu iškiliausiųjų pavardes būtų galima išrinkti, kaip suplanuoti asmenybių rinkimo procesą. Esame dėkingi Lietuvos Mokslų akademijai už didelį jų indėlį, nes būtent jie atrinko ir pasiūlė pirmąjį iškiliausiųjų asmenybių sąrašą. Beje, didžiajai daliai jų pasiūlytų asmenybių pritarė ir visuomenė”, - teigia J. Širvinskas.

Galimybė žmonėms prisidėti prie projekto išreiškiant savo nuomonę sulaukė ypač didelio susidomėjimo - per šešias balsavimui skirtas savaites buvo atiduota beveik 30 000 balsų. Galutinis tūkstantmečio iškiliausiųjų sąrašas papildytas ir žmonių itin aktyviai siūlytomis maestro V.Kernagio, Stasio Lozoraičio, Tėvo Stanislovo pavardėmis.

Tai, jog ,,Vienybės medyje” atsirasiančias pavardes rinko ne tik istorijos specialistai, kiti mokslininkai, bet ir Lietuvos žmonės, skulptūros autorius Tadas Gutauskas įvardina kaip labai didelę vertybę. Pasak jo, ,,Vienybės medis“ - tai šių laikų žvilgsnis į praėjusį tūkstantmetį. ,,Jau dabar įsivaizduoju ateities kartas ,,Vienybės medyje” ieškančias vienos ar kitos asmenybės pavardės. Radę nežinomą pavardę jie tikrai kels klausimą, kas jis ar ji tokia. Tai bus proga dar kartą prisiminti savo šalies istoriją”, - mintimis dalinasi Tadas Gutauskas.

Reljefiniai įrašai su iškiliausių Lietuvos tūkstantmečio asmenybių pavardėmis bus iškalti pačiame monumento centre - saulę primenančiame apskritime. Skulptūra ,,Vienybės medis” (architektas Rolandas Palekas) bus atidengta liepos 6 d., Vilniaus Vingio parke.


Šiame straipsnyje: vienybės medis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių