Quantcast

Universiteto bendruomenėje – neramios dienos: vienas studentas serga tymais?

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendruomenė sunerimusi – pirmadienį iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gautas pranešimas apie tai, kad vienas studentas galimai serga tymais.

NVSC atstovė Eglė Korkut portalui teigė, kad lapkričio 29 dieną iš studento sveikatos priežiūros įstaigos buvo gautas pranešimas, kad vaikinas galimai serga tymais.

Pasak atstovės, šiuo metu apie studento sveikatos būklę NVSC žinių neturi. Jis nėra hospitalizuotas, tai reiškia, kad jo būklė nėra sunki.

Apie gautą informaciją patvirtino ir VGTU atstovai. „Gavome pranešimą iš NVSC, kad yra įtariama apie susirgimo atvejį. Šiuo metu laukiame ir stebime aplinką. Informavome visą bendruomenę, kad jeigu pasijuto blogai, pirmiausia reikėtų pasitikrinti“, – susidariusią situaciją komentavo VGTU Kūrybinių industrijų fakulteto dekanė Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

NVSC Vilniaus departamento specialistai žmonėms, turėjusiems artimą sąlytį su studentu, rekomendavo stebėti savo sveikatą iki gruodžio 14 d., o pasireiškus būdingiems simptomams (karščiavimui, slogai, kosuliui, akių junginės uždegimui, bėrimui) nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir nurodyti, kad turėjo kontaktą su tymų atveju.

Kaip teigė universiteto atstovė, dėl informacijos apie galimai tymais sergantį studentą, tarp studentų panikos nėra. „Gauname pavienius laiškus, į juos atsakingai reaguojame, stengiamės kuo daugiau informuoti studentus, kad būtina atkreipti dėmesį į bet kokius susirgimus ar sveikatos pablogėjimo atvejus“, – kalbėjo Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

Norint sustabdyti tymus 95 proc. žmonių populiacijos turi būti pasiskiepiję.

Shutterstock nuotr.

Pasak specialistų, šiais metais yra stiprus sergamumo tymais pakilimas, visoje Lietuvoje 2019 metais vyko tymų protrūkis.

„Jeigu žinote, kad Jūsų artimoje aplinkoje yra sergantis ar įtariamas, kad serga tymais, asmuo, reikia stengtis išvengti kontakto su šiuo asmeniu. Visiems sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę 21 dieną po kontakto. Atsiradus būdingiems simptomams (karščiavimui, slogai, kosuliui, akių junginės uždegimui, bėrimui), rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – teigė E. Korkut.

Anot specialistės, skiepai – pagrindinė profilaktikos priemonė. Norint sustabdyti tymus 95 proc. žmonių populiacijos turi būti pasiskiepiję.

Nežinantys savo skiepijimo būklės suaugusieji, gali kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertins medicininę dokumentaciją arba atlikdami serologinio tyrimą nustatys imuninį atsaką į tymus bei pateiks rekomendacijas dėl skiepijimo.

Sąlytį turėję asmenys, kurie neskiepyti ar nepilnai skiepyti nuo tymų ir nesirgę tymais, raginami kreiptis į NVSC (tel. nr. (8 5) 264 96 76). Specialistai įvertins gautą informaciją ir teiks rekomendacijas dėl skiepijimo. Nesuspėjus pasiskiepyti per 72 val., būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir pasiskiepyti, jeigu nesusergama. Suaugusieji skiepijami ta pačia MMR vakcina kaip ir vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to visame viešajame

to visame viešajame portretas
Pasidomėk kaip tymai plinta, tada rašyk nesąmones.

Visame viešajame

Visame viešajame portretas
transporte šita bjaurasts gyvena..Jo-gi niekas neplauna(tik vairuotojai) ir nedezinfekuoja. Studentai ir mokiniai čia patys pagrindiniai pretendentai ne tik į tymus bet į visą bjaurastį kokia tik užvežama.

Kaunas

Kaunas portretas
Kvailiai ir neskiepija,Tymais persirgau budama 9m. Buvo pokaris ir niekas manau tada neskiepijo.Labai sunki liga.Temperatura 40 l .Degi,akys bijo sviesos.Mama ivairiom arbatom gydee.Mane,kad nepasveiksiu,bet issikapanojau.Visus vaikus ir anukus ir pronakius skiepijam ir tikim skiepu galia.Ir manau reikia kaipir anksciau priverstinio skiepijimo.Nekankintivaiku.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių