Quantcast

A. Veryga skeptiškai vertina Vilniaus savivaldybės siūlomas saugumo priemones baruose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skeptiškai vertina Vilniaus miesto savivaldybės siūlomas saugumo priemones baruose, siekiant išvengti jų laiko ribojimo plintant koronavirusui.

„Jeigu tose įstaigose, mero manymu, yra įmanoma visa tai užtikrinti, tai gal ir gerai. Bet aš esu labai labai skeptiškas, kad išgėrusių  žmonių kompanijoje bus laikomasi atstumų, net ir sudalinus ten kažkokiomis šokių-ne šokių zonomis. Kad visa tai bus įgyvendinta – aš esu labai skeptiškas“, – per spaudos konferenciją pirmadienį teigė A. Veryga.

Jis pripažįsta, kad laikantis savivaldybės susitarimo su barais, kai lankytojų būtų griežtai reikalaujama dėvėti kaukes, išlaikyti atstumą, o pažeidėjų nebeįleisti į įstaigas, situacija būtų geresnė nei šiuo metu.

Kad visa tai bus įgyvendinta – aš esu labai skeptiškas.

„Jeigu tos priemonės tikrai bus įgyvendintos, bus tikrai geriau nei yra dabar. Ar jų pakaks, ar nepakaks, mes labai greitai pamatysime. Nes jeigu viruso plitimas Vilniuje ir Vilniaus rajone tęsis, vadinasi, kad tos priemonės yra nepakankamos ir reikia imtis naujų priemonių“, – tvirtino A. Veryga.

Ministras, palaikantis epidemiologų keliamus reikalavimus riboti sostinės barų darbo laiką, sakė pasigendantis konkretumo iš Vilniaus valdžios, kokios būtų „tos visiškai kitos priemonės“, kurių reikėtų imtis. Jis priminė, kad pagrindiniai reikalavimai stabdant viruso plitimą yra susibūrimų ir fizinio kontakto vengimas, asmens apsaugos ir dezinfekcijos priemonių naudojimas.

„Bet, matyt, meras įvertino, kalbėdamas jis gavo patikinimą, savivaldybė turi Viešosios tvarkos skyrių. Reikia tikėtis, kad jie nenumes šito darbo ir kontrolės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams, patys tą savo susitarimą pakontroliuos, tai tada gal ir bus rezultatas“, – svarstė sveikatos apsaugos ministras.

Vilniaus miesto savivaldybė sekmadienį pranešė sutarusi su sostinės barais ir restoranais, kad šie laikysis griežtesnių saugumo priemonių, jog būtų užkirstas kelias koronavirusui plisti.

Pagal susitarimą su sostinės valdžia, viešojo maitinimo įstaigų patalpose ir kiemuose bus nuolat dėvimos apsauginės veido kaukės, išskyrus atvejus, kai geriama, valgoma ar rūkoma. Eilėse prie baro ir prekystalio turės būti laikomasi vieno metro atstumo, nusipirktą maistą ar gėrimus bus galima vartoti tik dviejų metrų atstumu nuo staliuko ar baro.

Valgymui ir gėrimui skirtos sėdimos vietos privalės būti zonomis atskirtos nuo šokiams skirtos erdvės. Įleidžiant lankytojus į įstaigų vidų, kai patalpos užpildytos, bus privaloma laikytis principo, kad nauji klientai gali įeiti tik pakeisdami išeinančiuosius. Taip pat įstaigos privalės užtikrinti rankų dezinfekavimą prie įėjimo, baro ir tualetuose.

Be kita ko, įstaigos įsipareigojo griežtai kontroliuoti taisyklių nesilaikančius lankytojus ir išprašyti bei tą parą nebeįleisti antrą kartą tvarką pažeidusių klientų.

Be atskirų įstaigų susitarimą jau pasirašė Lietuvos barų ir kavinių asociacija, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir Vilniaus naktinis aljansas.

Susitarimo nepasirašiusioms įstaigoms bus taikomos griežtesnės kontrolės priemonės.

Anot savivaldybės, panašaus susitarimo šios savaitės pradžioje bus siekiama ir su sostinės sporto klubais.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Vilniaus savivaldybei praėjusią savaitę pateikė rekomendacijas laikinai riboti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, kai negalima užtikrinti kaukių dėvėjimo bei trumpinti barų darbo laiką.

Pastarosiomis dienomis fiksuojant naujų koronaviruso atvejų rekordus, didžioji dalis jų nustatoma Vilniaus apskrityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karabasas de Barabasas

Karabasas de Barabasas portretas
Kaukes dėvėti galima ir ne vien nusmaukus ant pasmakrės, bet ir prisisegus žiogeliu prie švarko, striukės, ar paltuko atlapo. Apsaugo lygiai tiek pat, kaip pasmakrėj ar ant kaktos. 100%.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių