Quantcast

Verslas pramiegojo projektą „Tebūnie naktis!“

Smulkieji verslininkai skundžiasi vos galą su galu suduriantys, tačiau dėl progų užsidirbti nepajudina nė piršto – šimtai žmonių "Tebūnie naktyje!" nerado, kur užkąsti ar atsigerti. Mikroautobusai miegojo.

Driekėsi eilės

Apie 100 tūkst. žmonių – maždaug tiek miestiečių ir sostinės svečių naktį į sekmadienį klaidžiojo po Vilniaus senamiestį. Projekto "Tebūnie naktis!" renginiai šįkart pritraukė rekordinį skaičių smalsuolių ir kultūros mėgėjų. Peržvelgęs 50-ies renginių sąrašą kiekvienas galėjo rasti ką nors įdomaus ir artimo sau. Sprendžiant iš žmonių atsiliepimų, kultūrinė projekto dalis pavyko. Tačiau kritikos akmenys krinta į verslininkų, nepasinaudojusių proga užsidirbti, daržą.

Prekyviečių, kuriose būtų buvę galima nusipirkti užkąsti ar atsigerti, akivaizdžiai trūko. Tai bylojo prie kavinių "Coffee Inn", spaudos kioskų, parduotuvių "Rkiosk" ir greitojo maisto restoranų besidriekiančios eilės.

Žmonių minia, laukianti prie restorano "McDonald", buvo nutįsusi iki parduotuvės "Zara". Išalkę klientai negalėjo atsistebėti greitojo maisto restorano darbuotojų lėtumu. Kodėl naktį, kai miestas plyšo nuo žmonių, "McDonald" nedirbo visu pajėgumu ir klientus aptarnavo per "McExpress" langelį?

"Galimybės prailginti restorano darbo laiką nesvarstėme, nes nesitikėjome tokio didžiulio žmonių srauto. Šis renginys mieste vyko jau trečią kartą, tačiau ankstesniais metais nepajutome tokio didelio lankytojų antplūdžio", – aiškino bendrovės "Premier Restaurants" rinkodaros koordinatorė Laura Jasėnaitė.

Stebinantis vangumas

Leidimo prekiauti lauke per "Tebūnie nakties!" renginius į miesto savivaldybę kreipėsi vos keli smulkieji verslininkai. Dvi prekyvietės klientų laukė Rotušės aikštėje ir dvi – Sereikiškių parke.

Savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėją Marių Skarupską toks verslininkų vangumas nustebino.

"Maitinimo taškų trūko, nes ten, kur kas nors veikė, buvo apgultis. Keista, kad verslininkai nepanoro užsidirbti. Suprasčiau, jei prekybininkams būtų buvę draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimas. Tačiau į įsakymą buvo įtraukta, kad verslininkai gali pardavinėti iki 6 proc. stiprumo natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, taigi sidrą ir alų", – kalbėjo M.Skarupskas.

Mokestis už leidimą esą irgi nesmaugiantis. Už 1 kv. m miesto savivaldybei reikia atseikėti 5 litus. Verslininkai paprastai išsiperka 6–12 kv. m. Taigi vieta jiems kainuoja 30–60 litų.

Projekto "Tebūnie naktis!" organizatoriai – viešoji įstaiga "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) – pinigų už leidimą prekiauti per renginius neėmė. "Tik prašėme, kad prekybininkai pamaitintų savanorius", – sakė VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas.

Pastangų pritraukti kuo daugiau prekiautojų VEKS net nedėjo. "Mes kvietėme žmones į kultūrinius renginius, o ne pavalgyti", – atkreipė dėmesį VEKS specialiųjų renginių vadovė Daina Urbanavičienė. Be to, prekybininkų, ypač pardavinėjančių alkoholį, antplūdžio VEKS nė nenorėjo: kuo daugiau apgirtusių žmonių masiniuose renginiuose, tuo didesnė incidentų tikimybė.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius pranešė, kad naktiniai renginiai mieste praūžė sklandžiai.

"Mikriukai" jaučiasi prašovę

Vilniečiai, dalyvavę renginių maratone, pasigedo dar dviejų paslaugų – transporto, naktį vežančio namo, ir viešųjų tualetų. Visame mieste jų buvo vos keturiolika. Projekto organizatoriai teisinosi, kad tualetų tiek, kiek pinigų.

"Turėjome įsitekti į tokį biudžetą, koks jis buvo. Pradžioje programai buvo numatytas 600 tūkst. litų finansavimas, paskui jis sumažintas iki 400 tūkst. litų, o galiausiai Kultūros ministerija dar kartą nukirpo ir liko 340 840 litų, iš jų 1700 litų numatyti biotualetams", – aiškino D.Urbanavičienė.

Viešasis transportas naktį nevažiavo. Netgi nebuvo paleisti prieš kelis mėnesius numarinti naktiniai autobusai – miestui tai būtų buvę per brangu.

Nekursavo ir mikroautobusai. Tiesa, dabar jau gailisi.

"Pats buvau mieste naktį ir mačiau, kiek žmonių. Be abejo, gaila, kad nedirbome: būtų buvę ir miestui gerai, ir mums. Tačiau niekas nesitikėjo tokio renginių populiarumo", – kalbėjo bendrovės "Transrevis" direktorius Vladas Dapkus.

Dirbti pagal situaciją mikroautobusai negali. Savo darbo valandas ir maršrutus jie turi iš anksto suderinti su savivaldybe. "Reikėtų atskiro leidimo. Prašovėme. Tačiau ir miestas galėjo priminti, paraginti, atkreipti dėmesį. Būtume dieną vėliau padėję dirbti ir vėliau baigę. Arba butų dirbusi antra vairuotojų pamaina. Bet dabar jau po visko", – apgailestavo potencialų uždarbį praradęs verslininkas.


Šiame straipsnyje: tebūnie nakltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

susiprates

susiprates portretas
tai va kodel alaus nebuvo :)

verlsinininkas

verlsinininkas portretas
as galvojau, kad negalima alkoholiu prekiauti visai

na

na portretas
viarslinykai tik verkti ir nuostolius skaiciuoti moka.. o kad alkoholio nebuvo - manau LABAI gerai cia KULTUROS renginys, o ne JONINES...
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių