Quantcast

„Velomaratono“ metu policija žymės gyventojų dviračius

  • Teksto dydis:

Š. m. rugpjūčio 25 d. didžiausios dviratininkų šventės Lietuvoje „Velomaratono“ metu visi norintys galės pasirūpinti savo dviračių saugumu – visą popietę policijos pareigūnai nemokamai ženklins dviračius. Kalbėdami apie dviračių vagysčių prevenciją, pareigūnai ir draudimo specialistai sutaria, jog dviračių žymėjimas yra viena iš būtinų apsaugos priemonių.

"Ergo" draudimo grupės Lietuvoje Rinkodaros skyriaus vadovas Irmantas Šerys pasakoja, jog dėl dviračio vagystės gyventojai vidutiniškai patiria 1,5 tūkst. litų nuostolių. Dviračių dažniausiai pasigendama palikus juos prie parduotuvių, laiptinėje, kieme ar sandėliuke. Pasitaiko atvejų, kai įsibrovus į sandėliuką ar kitas patalpas, pavagiami visi šeimos dviračiai. Užraktai vagišius retai kada atbaido. Vagis ypač vilioja neapšviestose vietose, atokiau nuo vaizdo stebėjimo kamerų palikti ar prie nestabilių objektų pritvirtinti dviračiai.

„Policijoje pažymėti dviračiai vagiami rečiau, kadangi juos parduoti gana sudėtinga. Be to, policijos pareigūnams atradus vogtą žymėtą dviratį paprasta identifikuoti jo savininką, tad didesnė tikimybė jį praradus susigrąžinti“, – teigia I. Šerys.

Kasmet pažymima vis daugiau dviračių

Didžiųjų Lietuvos miestų policijos pareigūnai tvirtina, jog kasmet pažymima vis daugiau dviračių. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos valdybos prevencijos skyriaus specialistas Jevgenijus Liepis teigia, kad per metus Vilniaus apskrityje pažymima daugiau nei 1000 dviračių. „Kadangi dviračiai yra sezoninė transporto priemonė, didžiausią gyventojų aktyvumą jaučiame vos sušilus orams. Pavasarį ir vasarą yra pats didžiausias pikas. Norinčiųjų pasižymėti dviračius srautas tęsiasi iki vėlyvo rudens“, – teigia J. Liepis.

J. Liepiui pritaria ir Kauno bei Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos valdybos prevencijos skyriaus viršininkai Tauris Stauskis bei Kazimieras Sinkevičius. Pastarojo teigimu, per metus Klaipėdos mieste būna pažymima apie 200 dviračių, bet didžiausią susidomėjimą sukelia specialiai organizuojami renginiai, kurių metu dviračiai būna žymimi dešimtimis. Tauris Stauskis akcentuoja, kad Kaune dažniausiai žymimi nauji dviračiai, jis pastebi, kad aktyviausiai dviračių žymėjimu domisi vaikai.

Dviračiai bus žymimi visą popietę

Policijos pareigūnai dviračius žymės Seimo rūmų pašonėje. „Savo dviračius pasižymėti dviratininkai galės nuo 13:00 iki 17:00 val. Žymėjimas nemokamas, tačiau gyventojai, norintys pažymėti savo dviratį, turės pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dviračio įsigijimo dokumentą, t. y. dviračio pasą, pirkimo kvitą ar pirkimo-pardavimo sutartį ir pan.“, – teigia I. Šerys.

Žymėdami dviračius policijos pareigūnai ant jų unikalų numerį išgraviruoja specialiu graveriu arba užrašo specialiu žymekliu. Numeris ir savininko duomenys suvedami į duomenų sistemą. Dviračio savininkui taip pat įteikiamas lipdukas „Pažymėta policijoje“.

I. Šerys atkreipia dėmesį, kad siekiant maksimaliai apsaugoti dviratį nuo ilgapirščių, rekomenduojama ne tik jį pažymėti, bet ir pasirūpinti tinkamu dviračio užraktu. „Rekomenduojama naudoti kelis skirtingo tipo užraktus vienu metu, kad jų nulaužimas ilgapirščiams užtruktų kuo ilgiau. Patartina rinktis užraktą, pagamintą iš sustiprinto metalo kilpos arba U raidės formos metalinio strypo. Tiesa, visuomet reikėtų atkreipti dėmesį, prie ko prirakinamas dviratis – tai turi būti nejudantis, nenulaužiamas objektas“, – pasakoja I. Šerys.

Esant galimybei, dviratį reikėtų palikti filmuojamoje ar bent jau tokioje vietoje, kurioje lankosi daug žmonių. Kadangi neretai dviračiai yra pavagiami iš sandėliukų ar garažų, dviračiais reikėtų pasirūpinti kaip ir bet kokiu kitu turtu, sustiprinant duris bei užrakinant jas tvirtesne spyna. Tiesa, norint užtikrintai apsisaugoti nuo galimų nuostolių, verta pagalvoti apie galimybę dviratį apdrausti. Žala dėl dviračių vagystės atlyginama pasirinkus namų turto draudimo apsaugą už vietos ribų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių