Quantcast

Vėl pristatoma vizija, kaip atrodys Šv. Jokūbo ligoninės teritorija

  • Teksto dydis:

Buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijos konversijos konkursą laimėjo architektų biuras „DO Architects“.

„DO Architects“ pasiūlė idėją, kaip apjuosti ir baigti suformuoti greta Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios ir vienuolyno esančias erdves.

Antrąją vietą užėmė architektų biuras „Siena“, trečiąją – „Stahr“ iš Rumunijos, pranešė Lietuvos architektų sąjunga.

Projektus konkurse iš viso pateikė 12 architektų biurų.

Architektūros konkursas paskelbtas 2018 metų gruodį, vėliau laikinai sustabdytas, kai Kultūros paveldo registre užfiksuotos patikslintos teritorijoje esančio Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios, dominikonų vienuolyno ansamblio ir Šv. Jokūbo ligoninės statinių komplekso vertingosios savybės.

Skelbiant atnaujintas sąlygas, teigta, kad jos užtikrins keturių teritorijoje esančių pastatų išsaugojimą, sumažins planuojamų statinių aukštingumą.

Projektą plėtojančios bendrovės „Orkela“ direktorius Karolis Tuinyla tuomet teigė, kad įmonė planuojamą statinių plotą sumažino apie 40 procentų.

Taip pat visuomenei bus įrengta erdvė, skirta apžvelgti bažnyčios ir dominikonų vienuolyno ansamblio kompleksą.

Skelbta, kad investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondo įmonė „Orkela“ į viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą buvusioje šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje planuoja investuoti 45 mln. eurų.

Projektą, kuriame buvo numatytas viešbutis ir biurų pastatai, visuomenei „Orkela“ pristatė 2018 metų kovą, tačiau dėl architektūros sprendinių jis sulaukė visuomenės ir specialistų kritikos. Vėliau pakoreguotą projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba jį įvertino palankiau, tačiau sostinės savivaldybė nusprendė neišduoti statybos leidimo plėtrai, nepritarusi projekto sprendiniams.

2018 metų rudenį Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba patikslino komplekso vertingąsias savybes: nuspręsta, jog Vilniaus Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčia, dominikonų vienuolyno ansamblis ir Šv. Jokūbo ligoninės statiniai yra vienas kompleksas - bendras paveldosaugos objektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Antra vieta graziau atrodo- taip nerezia akiu nauji pastatai.. Nu pirma tai ..

Prognozė

Prognozė portretas
Faktas yra, kad vaizdas į bažnyčią uždengtas ir jos nesimato. Bažnyčia lieka antrame plane. Pagrindinis svoris tenka naujiems pastatams. Manau pasaulio bendruomenė įvertins šį faktą, kai valdininkai tiesiog pardavė istorinį sklypä su visa bažnyčia ir vienuolynu Lietuvos sostinės centre.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių