Quantcast

Vėl kyla ginčai dėl „Jeep“ arenos kainos: Vilniaus savivaldybė permokėjo?

  • Teksto dydis:

Visuomenę sukrėtę kaltinimai buvusiam parlamentarui Remigijui Ačui dėl seksualinio priekabiavimo prie nepilnamečio aktualizavosi Vilniaus miesto savivaldybėje. Politikai ir savivaldybės tarnautojai prisiminė daug klaustukų iki šiol palikusias keistas derybas, kurias inicijavo mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Feisbuke aptarinėjamas Vilniaus savivaldybės dokumentas „Mero pavaduotojo pasitarimo Sporto ir sveikatingumo skyriaus klausimais protokolas“ (2021 metų birželio 26 d.).

Pasitarime, kuriam pirmininkavo V. Benkunskas, nutarta: pradėti „Jeep“ krepšinio arenos (buvusios „Lietuvos ryto“ krepšinio arenos) pirkimo procedūras ir kontroliuoti proceso eigą. Derybos vyko su bendrove „Saulės kopos“, kuriai iki šiol vadovauja R. Ačas ir kuriai tuo metu priklausė „Jeep“ arena.

V. Benkunsko inicijuotos derybos baigėsi gana šokiruojančiai: „Jeep“ arena nupirkta gerokai brangiau nei buvo planuota. Savivaldybės užsakytas nekilnojamojo turto vertinimas areną įvertino 2,6 mln. Eur, bet galiausiai kaina įspūdingai išsipūtė – buvo parduota už 3,6 mln. Eur.

Kokie buvo R. Ačo vadovaujamos bendrovės argumentai, trečdaliu išpūtę arenos kainą, nepasakoja nei R. Ačas, nei V. Benkunskas.

Paprašytas paaiškinti priežastis, dėl kokių priežasčių už areną galimai buvo permokėta, V. Benkunskas „Kauno dienai“ nurodė siųsti klausimus Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus specialistams.

Priminus, kad jis pats R. Ačo vadovaujamos arenos pirkime atliko svarbų vaidmenį, V. Benkunskas atsiribojo.

„Aš jokio svarbaus vaidmens neatlikau“, – pasakė jis, taip prieštaraudamas dokumente užfiksuotam faktui, kad būtent jis inicijavo arenos pirkimo ir derybų proceso kontrolės procedūras.

V. Benkunsko pozicijos laikėsi ir R. Ačas. Jis atsisakė žiniasklaidai komentuoti jo vadovaujamai bendrovei ypač palankiai pasibaigusį derybų procesą.

„Aš esu samdomas vadovas ir šitoje įmonėje neturiu nė vienos akcijos“, – dar 2021 metų gruodį portalui „TV3.lt“ aiškino R. Ačas.

R. Ačas pabrėžė apie paslaptis: „Čia yra komercinės paslaptys. Kaina nei brangesnė, nei pigesnė. Vieno pirkėjo buvo siūloma didesnė kaina“.

Mįslingas arenos pirkimo aplinkybes aprašęs portalas „TV3.lt“ atkreipė dėmesį, kad arenos kaina pakilo surengus kelis papildomus turto vertinimus.

Čia yra komercinės paslaptys. Kaina nei brangesnė, nei pigesnė. Vieno pirkėjo buvo siūloma didesnė kaina.

„Kosmosas, niekaip negaliu suprasti. Kaip gali derybos, kad nusiderėtum, virsti rezultatu su tokia didžiule kaina“, – paaiškėjus papildomų derybų ir naujiems turto vertinimo rezultatams situaciją portalui „TV3.lt“ komentavo Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas tuomet aiškino, kad tai reiktų suvokti kaip visiškai normalią praktiką.

„Trečias vertinimas buvo platesnio masto, rinkos analizė, keturios alternatyvos – kiek kainuotų statytis, kiek kainuotų statyti savo sklype, kiek – perkamam sklype. Manau, kad tai gera praktika, nes suteikia daugiau informacijos“, – komentavo administracijos direktoriaus pavaduotojas A. Bužinskas.

Tokie aiškinimai visiškai neįtikino tarybos nario Artūro Zuoko.

„Tai nėra vertinimas, tai daugiau rinkos situacija, kas būtų, jeigu būtų. Nemanau, kad savivaldybės administracija ir meras galėjo remtis tuo dokumentu“, – sakė „TV3.lt“ cituojamas A. Zuokas.

Nesusipratimus dėl arenos pirkimo aprašęs portalas priminė, jog šalia esančios kitos arenos valdytojas Gediminas Žiemelis viešai komentavo, kad prieš metus „Jeep“ areną jam siūlė pirkti už 2,6 mln. eurų – irgi milijonu pigiau nei po metų susiderėjo Vilniaus miesto savivaldybė.

Antradienį, baigiantis darbo dienai, „Kauna diena“ sulaukė Vilniaus miesto savivaldybės komentaro.

„Kauno dienai“ atsiųstame Vilniaus miesto savivaldybės komentare sakoma, kad galutinį sprendimą dėl vicemero V. Benkunsko inicijuoto arenos pirkimo priėmė ne vicemeras, bet Vilniaus miesto taryba.

Savivaldybės atstovas neatsakė į „Kauno dienos“ klausimus ir nepateikė komentarų dėl V. Benkunsko ir R. Ačo personalinio vaidmens bei atsakomybės įsigyjant areną.

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialisto Gabrlielius Grubinskas komentarą reikalavo paskelbti visa apimtimi:

Sprendimą dėl „Jeep“ arenos įsigijimo priėmė ne vicemeras, o Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Vilniaus miesto savivaldybės taryba 2021-08-25 nusprendė įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administraciją neskelbiamų derybų būdu įsigyti Ozo g. 14A, Vilniuje esančią „Jeep“ areną. Vykdant Tarybos sprendimą, Vilniaus miesto savivaldybės nekilnojamųjų daiktų, reikalingų Savivaldybės funkcijoms vykdyti, pirkimo komisija pradėjo pirkimo procedūras. Atsižvelgiant į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos rekomendaciją, Nekilnojamojo turto skyrius užsakė dviejų nepriklausomų turto vertintojų vertinimo paslaugas. 2021-07-23 turto vertintojų nustatyta vertė – 2 147 000 Eur, 2021-09-20 turto vertintojų nustatyta vertė – 2 407 900 Eur. Visos vertės nurodytos, įskaitant visus mokesčius, kaip jie suprantami Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatyme.

Vertintojai ataskaitoje pažymėjo, kad nėra žinomos visos lyginamųjų sandorių sudarymo aplinkybės, todėl nėra tiksliai žinoma, kuriems lyginamiesiems sandoriams buvo taikytas PVM mokestis. Atsižvelgiant į tai, kad Registrų centro fiksuojami sandoriai yra pateikiami kartu su PVM (jei šis mokestis yra taikomas), vertintojai nusprendė lyginamuoju metodu nustatytoje turto rinkos vertėje įskaičiuoti PVM. Turto vertintojai naudojo pajamų ir lyginamąjį metodą, tačiau ataskaitoje nurodė, kad dalies palyginamųjų objektų skirtumai dėl vietovės pernelyg dideli, esmingai skiriasi dalies sandorių turto panaudojimas ir pan.

Taip pat nurodyta atsižvelgti ir į pastate esančią įrangą bei atliktas investicijas, kad arena atitiktų LKL ir FIBA oficialius reikalavimus.

Žemės, esamų pastatų ar kitų nekilnojamųjų daiktų įsigijimo arba nuomos ar teisių į šiuos daiktus įsigijimo tvarkos aprašo 49 punkte nurodytas reikalavimas, pagal kurį nekilnojamųjų daiktų įsigijimo nuosavybėn kaina negali daugiau kaip 10 procentų viršyti rinkos vertės, nustatytos atlikus individualų turto vertinimą. Tačiau šis punktas netaikomas, jeigu perkančioji organizacija pagrindžia nekilnojamųjų daiktų įsigijimo nuosavybėn didesne kaina tikslingumą. Kadangi turto vertintojų nustatytos vertės su leistinu 10 proc. viršijimu buvo mažesnės nei pardavėjų užklijuotame voke pateikta pardavimo kaina (3 599 750 Eur), siekiant nustatyti, ar vis dėlto yra tikslinga treniruočių pastatą įsigyti už didesnę kainą, atliktas viešasis pirkimas Treniruočių pastato statybos ir eksploatavimo konsultacinėms paslaugoms įsigyti.

2021-11-17 Treniruočių pastato statybos ir eksploatavimo konsultaciją atliko tarptautinė NT paslaugų įmonių grupė „Newsec“, kuri išnagrinėjo tris pagrindines alternatyvas:

1. Pirkti jau veikiančią areną. Galima įsigijimo kaina – 3 872 000 Eur; 2. Statyti naują areną nuosavame sklype – alternatyva kainuotų apie 5.

924 160 Eur, nevertinant papildomų išlaidų kitai infrastruktūrai (gatvėms, šviesoforams ir pan.); 3. Įsigyti naują sklypą ir statyti naują areną. Įsigyjant naują sklypą Ozo parke, alternatyva kainuotų apie 11 732 160 Eur, nevertinant papildomų išlaidų kitai infrastruktūrai (gatvėms, šviesoforams ir pan.).

Įsigyjant naują sklypą Liepkalnyje, alternatyva kainuotų apie 7 376 160 Eur, nevertinant papildomų išlaidų kitai infrastruktūrai (gatvėms, šviesoforams ir pan.).

„Newsec“ išanalizavę visas alternatyvas Vilniaus miesto savivaldybei rekomendavo rinktis pirmąją alternatyvą – t. y. įsigyti jau veikiančią areną. Kitu atveju paslaugos visuomenei būtų tiekiamos tik užbaigus statybas ir pradėjus vykdyti veiklą arenoje, t. y. mažiausiai po 3 metų.

Įvertinta, jog įsigyjant areną reikalingos mažiausios investicijos, o finansinė ir socialinė ekonominė naudos – didžiausios.

Pirkimo komisija 2021-11-24 posėdyje vykdė derybas, tačiau nutarė padaryti pertrauką derybose, kadangi arenos pardavėjai nesutiko su ženkliai mažesne kaina, nurodydami, kad turi potencialių pirkėjų bei kad tokios arenos statyba kainuotų ženkliai brangiau ir užtruktų keletą metų, ir pasiūlė tik simbolinį kainos sumažinimą. 2021-11-25 su UAB „Saulės kopos“ buvo suderėta treniruočių pastato pirkimo kaina 3 560 000 Eur, taip pat sąlyga, kad notarinius mokesčius sumokės pardavėjas.

Tęsiant pirkimo procedūras, buvo parengtas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas pirkti treniruočių pastatą už 3 560 000 Eur.

Šis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas buvo svarstomas Ekonomikos ir finansų, Sveikatos ir sporto reikalų bei Miesto plėtros komitetuose. Visi klausimą svarstę komitetai pritarė šiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektui, o Sveikatos ir sporto reikalų komitetas siūlė klausimą Vilniaus miesto savivaldybės tarybai svarstyti skubos tvarka.

2021-12-15 Vilniaus miesto savivaldybės taryba bendru sutarimu nusprendė pirkti treniruočių pastatą už 3 560 000 Eur. Pažymėtina, kad Tarybos nariai jokių papildomų klausimų Tarybos posėdžio metu neuždavė, sprendimo priėmimui neprieštaravo, nebuvo kvestionuojamas nei treniruočių pastato poreikis, nei jo kaina.

Verta pastebėti, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijos narys Ž. Šilgalis, kuris taip pat palaikė sprendimo priėmimą, 2022 m. kreipėsi į prokuratūrą dėl šio atvejo. Faktinių duomenų apie teisės aktų, reglamentuojančių nekilnojamųjų daiktų pirkimą, pažeidimus Specialiųjų tyrimų tarnyba nenustatė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pirkta per trecia asmeni Aca ir pinigai pasidalinti. Tas pats buvo ir su Lietuvos Avialiniju lektuvais, tas pats ir su kitais pirkiniais. Cia kaip kad seniau rusiska nafta ir dujos buvo perkami ne tiesiai is rusijos kompaniju, o per trecius rusu asmenis, kurie su rusu valdzia ta virsu pasiimdavo.

abrakadabra

abrakadabra portretas
Tokie sumalti ir painūs Vilniaus savivaldybės atsakymai su nutylėjimais ir pritempinėjimais - bene ryškiausias šimašmečio kanceliarinis savivaldybės bruožas. :)

ZZZZ

ZZZZ portretas
ZZZZZZuokas kiek prichvatizavęs - trūksta žodžių! O jau dabar kiek kombinuoja. Liūdesys. ZZZZZZzzzzz - pinigai nekvepia.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių